Polacy nie znają tej smacznej i zdrowej ryby. Wspiera pracę serca, chroni przed nowotworami

Polacy wybierają przeważnie znane gatunki ryb, takie jak dorsz, łosoś czy pstrąg. Tymczasem zupełnie zapominają o pewnej niedocenianej rybie, która zdecydowanie powinna częściej gościć na naszych stołach.

Ta ryba powinna znacznie częściej gościć na talerzuTa ryba powinna znacznie częściej gościć na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marco Mayer

Tą niedocenianą rybą jest witlinek. To niewielka ryba morska, osiąga przeważnie długość do 40 cm, żyje w ławicach i występuje w wodach zachodniego Bałtyku, Atlantyku, Morza Północnego oraz Śródziemnego. W sklepach pojawia się głównie w formie tuszek i filetów. Choć w Polsce nadal nie cieszy się dużą popularnością, we Francji, Irlandii czy Wielkiej Brytanii jest znanym i cenionym składnikiem wielu potraw – między innymi klasycznej zupy rybnej bouillabaisse.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Wspiera pracę serca i mózgu

Mimo że witlinek zalicza się do ryb raczej chudych, jego skład odżywczy zasługuje na uwagę. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne. Wspomagają także pracę mózgu, poprawiając koncentrację oraz pamięć. To sprawia, że witlinek świetnie sprawdzi się zarówno w diecie seniora, jak i dzieci.

Dobre białko i minerały

Witlinek to również doskonałe źródło pełnowartościowego białka, zawierającego aminokwasy egzogenne, takie jak lizyna, leucyna czy walina. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu nerwowego i gospodarki hormonalnej. Równie istotne są składniki mineralne – wspierają one kości, zęby, odporność, a także utrzymują prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Ochrona przed nowotworami

Nie bez znaczenia jest także obecność selenu – składnika, który wzmacnia odporność i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. To właśnie te cząsteczki przyczyniają się do przyspieszonego starzenia się komórek oraz zwiększają ryzyko chorób nowotworowych i sercowych.

Co ważne, działanie selenu w profilaktyce nowotworowej zostało potwierdzone w badaniach – już w latach 1983–1996 amerykańskie badanie NPC (Nutritional Prevention of Cancer Trial) wykazało, że u osób przyjmujących ten pierwiastek zmniejszyła się nie tylko zachorowalność na nowotwory, ale też śmiertelność z ich powodu.

Smak, który pokochają nawet dzieci

Delikatne, kruche mięso witlinka smakuje nawet najmłodszym, którzy nie przepadają za rybami. Przy odpowiednim przygotowaniu – np. w lekkiej panierce lub pieczony z ziołami i cytryną – może stać się pysznym i zdrowym obiadem. Warto po niego sięgnąć choć raz, by przekonać się, że to jedna z najbardziej niedocenianych ryb w naszej kuchni.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy