Polacy nie znają tej smacznej i zdrowej ryby. Wspiera pracę serca, chroni przed nowotworami
Polacy wybierają przeważnie znane gatunki ryb, takie jak dorsz, łosoś czy pstrąg. Tymczasem zupełnie zapominają o pewnej niedocenianej rybie, która zdecydowanie powinna częściej gościć na naszych stołach.
Tą niedocenianą rybą jest witlinek. To niewielka ryba morska, osiąga przeważnie długość do 40 cm, żyje w ławicach i występuje w wodach zachodniego Bałtyku, Atlantyku, Morza Północnego oraz Śródziemnego. W sklepach pojawia się głównie w formie tuszek i filetów. Choć w Polsce nadal nie cieszy się dużą popularnością, we Francji, Irlandii czy Wielkiej Brytanii jest znanym i cenionym składnikiem wielu potraw – między innymi klasycznej zupy rybnej bouillabaisse.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grochówka po częstochowsku
Wspiera pracę serca i mózgu
Mimo że witlinek zalicza się do ryb raczej chudych, jego skład odżywczy zasługuje na uwagę. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne. Wspomagają także pracę mózgu, poprawiając koncentrację oraz pamięć. To sprawia, że witlinek świetnie sprawdzi się zarówno w diecie seniora, jak i dzieci.
Dobre białko i minerały
Witlinek to również doskonałe źródło pełnowartościowego białka, zawierającego aminokwasy egzogenne, takie jak lizyna, leucyna czy walina. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu nerwowego i gospodarki hormonalnej. Równie istotne są składniki mineralne – wspierają one kości, zęby, odporność, a także utrzymują prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Ochrona przed nowotworami
Nie bez znaczenia jest także obecność selenu – składnika, który wzmacnia odporność i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. To właśnie te cząsteczki przyczyniają się do przyspieszonego starzenia się komórek oraz zwiększają ryzyko chorób nowotworowych i sercowych.
Co ważne, działanie selenu w profilaktyce nowotworowej zostało potwierdzone w badaniach – już w latach 1983–1996 amerykańskie badanie NPC (Nutritional Prevention of Cancer Trial) wykazało, że u osób przyjmujących ten pierwiastek zmniejszyła się nie tylko zachorowalność na nowotwory, ale też śmiertelność z ich powodu.
Smak, który pokochają nawet dzieci
Delikatne, kruche mięso witlinka smakuje nawet najmłodszym, którzy nie przepadają za rybami. Przy odpowiednim przygotowaniu – np. w lekkiej panierce lub pieczony z ziołami i cytryną – może stać się pysznym i zdrowym obiadem. Warto po niego sięgnąć choć raz, by przekonać się, że to jedna z najbardziej niedocenianych ryb w naszej kuchni.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.