Polacy nie znają tej smacznej i zdrowej ryby. Wspiera pracę serca, chroni przed nowotworami

Polacy wybierają przeważnie znane gatunki ryb, takie jak dorsz, łosoś czy pstrąg. Tymczasem zupełnie zapominają o pewnej niedocenianej rybie, która zdecydowanie powinna częściej gościć na naszych stołach.

Ta ryba powinna znacznie częściej gościć na talerzuTa ryba powinna znacznie częściej gościć na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marco Mayer

Tą niedocenianą rybą jest witlinek. To niewielka ryba morska, osiąga przeważnie długość do 40 cm, żyje w ławicach i występuje w wodach zachodniego Bałtyku, Atlantyku, Morza Północnego oraz Śródziemnego. W sklepach pojawia się głównie w formie tuszek i filetów. Choć w Polsce nadal nie cieszy się dużą popularnością, we Francji, Irlandii czy Wielkiej Brytanii jest znanym i cenionym składnikiem wielu potraw – między innymi klasycznej zupy rybnej bouillabaisse.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Wspiera pracę serca i mózgu

Mimo że witlinek zalicza się do ryb raczej chudych, jego skład odżywczy zasługuje na uwagę. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne. Wspomagają także pracę mózgu, poprawiając koncentrację oraz pamięć. To sprawia, że witlinek świetnie sprawdzi się zarówno w diecie seniora, jak i dzieci.

Dobre białko i minerały

Witlinek to również doskonałe źródło pełnowartościowego białka, zawierającego aminokwasy egzogenne, takie jak lizyna, leucyna czy walina. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu nerwowego i gospodarki hormonalnej. Równie istotne są składniki mineralne – wspierają one kości, zęby, odporność, a także utrzymują prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Ochrona przed nowotworami

Nie bez znaczenia jest także obecność selenu – składnika, który wzmacnia odporność i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. To właśnie te cząsteczki przyczyniają się do przyspieszonego starzenia się komórek oraz zwiększają ryzyko chorób nowotworowych i sercowych.

Co ważne, działanie selenu w profilaktyce nowotworowej zostało potwierdzone w badaniach – już w latach 1983–1996 amerykańskie badanie NPC (Nutritional Prevention of Cancer Trial) wykazało, że u osób przyjmujących ten pierwiastek zmniejszyła się nie tylko zachorowalność na nowotwory, ale też śmiertelność z ich powodu.

Smak, który pokochają nawet dzieci

Delikatne, kruche mięso witlinka smakuje nawet najmłodszym, którzy nie przepadają za rybami. Przy odpowiednim przygotowaniu – np. w lekkiej panierce lub pieczony z ziołami i cytryną – może stać się pysznym i zdrowym obiadem. Warto po niego sięgnąć choć raz, by przekonać się, że to jedna z najbardziej niedocenianych ryb w naszej kuchni.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟