"Polski burger" na grilla. Czegoś takiego jeszcze nie widzieliście
Polski burger z mielonym mięsem to przepis na grilla, który pokochasz od pierwszego kęsa. Proste danie zaskakuje smakiem i nietypową formą.
09.05.2023 14:00
Sezon na grilla powoli się rozkręca, więc nie ustaję w szukaniu nowych przepisów i zaskakujących pomysłów, które urozmaicą tradycyjne grillowanie. W ostatni weekend na ruszcie obok kiełbasek i karkówki wylądowały domowe burgery z wołowiną i cheddarem. Kojarzą się one przede wszystkim z amerykańską kuchnią, jednak ja postanowiłam przygotować je w polskim wydaniu. Mięso przypomina nieco nasz stary, dobry kotlet mielony. Nie brakuje w nim przypraw i mojej ulubionej natki pietruszki. Ser z kolei znalazł się nie na mięsie, a we wnętrzu bułki. Te odwrócone burgery zrobiły absolutną furorę- moi bliscy jednogłośnie stwierdzili, że to must have tego sezonu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Polski burger
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- musztardy francuskiej
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól/pieprz
- 3 bułki pszenne
- 120 g sera cheddar
Sposób przygotowania:
1. Mieloną wołowinę przekładam do miski. Dodaję jajko, drobno posiekaną cebulę, pokrojony ogórek, natkę pietruszki i musztardę francuską. Doprawiam solą oraz pieprzem.
2. Dokładnie mieszam całość.
3. Bułki kroję na pół i ugniatam palcami wnętrze, aby powstało wgłębienie. Wkładam w nie kawałek żółtego sera.
4. Następnie przykrywam bułkę przygotowanym wcześniej mięsem mielonym. Przy pomocy noża robię wgłębienia.
5. Bułki układam na ruszcie mięsem do dołu. Grilluję do momentu, aż mięso nabierze złoty kolor.