"Polski burger" na grilla. Czegoś takiego jeszcze nie widzieliście

Polski burger z mielonym mięsem to przepis na grilla, który pokochasz od pierwszego kęsa. Proste danie zaskakuje smakiem i nietypową formą.

Polski burger z grilla- PysznościPolski burger z grilla- Pyszności
Ewa

Sezon na grilla powoli się rozkręca, więc nie ustaję w szukaniu nowych przepisów i zaskakujących pomysłów, które urozmaicą tradycyjne grillowanie. W ostatni weekend na ruszcie obok kiełbasek i karkówki wylądowały domowe burgery z wołowiną i cheddarem. Kojarzą się one przede wszystkim z amerykańską kuchnią, jednak ja postanowiłam przygotować je w polskim wydaniu. Mięso przypomina nieco nasz stary, dobry kotlet mielony. Nie brakuje w nim przypraw i mojej ulubionej natki pietruszki. Ser z kolei znalazł się nie na mięsie, a we wnętrzu bułki. Te odwrócone burgery zrobiły absolutną furorę- moi bliscy jednogłośnie stwierdzili, że to must have tego sezonu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Polski burger

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • musztardy francuskiej
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól/pieprz
  • 3 bułki pszenne
  • 120 g sera cheddar

Sposób przygotowania:

1. Mieloną wołowinę przekładam do miski. Dodaję jajko, drobno posiekaną cebulę, pokrojony ogórek, natkę pietruszki i musztardę francuską. Doprawiam solą oraz pieprzem.

Obrazek
Polski burger z grilla- Pyszności

2. Dokładnie mieszam całość.

3. Bułki kroję na pół i ugniatam palcami wnętrze, aby powstało wgłębienie. Wkładam w nie kawałek żółtego sera.

Bułki z kawałkiem sera
Polski burger z grilla- Pyszności

4. Następnie przykrywam bułkę przygotowanym wcześniej mięsem mielonym. Przy pomocy noża robię wgłębienia.

Bułka z serem pokryta warstwą surowego mięsa mielonego
Polski burger z grilla- Pyszności

5. Bułki układam na ruszcie mięsem do dołu. Grilluję do momentu, aż mięso nabierze złoty kolor.

6. Gotowe burgery polewam ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, majonezowy lub klasyczny ketchup. Podaję od razu po zdjęciu z grilla, gdy po ugryzieniu ser apetycznie rozpływa się na talerz. Opcjonalnie możesz udekorować całość posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.Smacznego!

Obrazek
Polski burger z grilla- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy