Pomidor i ser to najgorsze połączenie na śniadanie? Ekspert wyjaśnia

Ta teoria uderza w wielu z nas i to z potężnym łoskotem. Łączenie pomidora i sera białego to rzekomo poważny błąd, który niesie ze sobą poważne konsekwencje. Czy to oznacza, że musimy wykluczyć nasze ulubione śniadanie z diety? Zobacz, co w tej sprawie ma do powiedzenia ekspertka.

Czy ser biały i pomidor to toksyczne połączenie?Czy ser biały i pomidor to toksyczne połączenie?
Źródło zdjęć: © Canva | IngridHS

Wielu z nas już kiedyś zdążyło się nabrać na to, że połączenie dwóch pozornie niewinnych warzyw — ogórka i pomidora — to pomysł z kategorii raczej "przeciętnych", niż "wybitnych". Oczywiście formułowanie tego w sposób, jakoby ten duet skryty w jednej sałatce nadawał jej jakichś toksycznych właściwości, to zdecydowana przesada, czy po prostu zwykły mit spożywczy. Nie da się jednak ukryć, że te warzywa nie oddziałują na siebie pozytywnie i wpływ jednego na drugi sprawia, że nasza sałatka będzie znacznie uboższa we właściwości prozdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne babeczki orzechowo-czekoladowe robię w mgnieniu oka. Nie potrzebuję nawet piekarnika

Czy w taki sam sposób działa połączenie sera białego z pomidorami? Czy kanapka z twarogiem i plaster czerwonego warzywa to toksyczne śniadanie? A może po prostu jałowe? O co chodzi z reagowaniem jednego produktu na drugi? Te pytania nie wzięły się znikąd, bo teza o tym rzekomo szkodliwym połączeniu pojawia się co jakiś czas w internecie. Poniżej wyjaśniamy, o co w tym wszystkim chodzi.

Pomidor i ser. Szkodliwe połączenie?

Według wspomnianej tezy połączenie pomidora i sera białego powoduje powstawanie nierozpuszczalnych kryształków soli mineralnych. To ma z kolei obciążać nasze stawy, gdzie wspomniane drobiny mają się osadzać i prowadzić do uciążliwych bóli i zapaleń. Czy to ma sens? Na to pytanie odpowiedziała mgr Aleksandra Cichocka, specjalistka z Zakładu Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych w Warszawie. W miesięczniku "Medycyna Praktyczna" odniosła się do tego w ten sposób:

W publikacjach naukowych dotyczących diety w chorobach stawów nie spotkałam się z zaleceniem, aby nie łączyć w potrawie pomidorów i sera białego. Opinię tę można znaleźć w internecie, ale nie w literaturze naukowej
Pomidor i ser. Ekspertka wyjaśnia, czy to połączenie jest szkodliwe
Pomidor i ser. Ekspertka wyjaśnia, czy to połączenie jest szkodliwe © Canva | lenazap

Specjalistka dodała, że teoria o szkodliwości połączenia sera białego i pomidorów to nic innego, jak kolejny mit spożywczy, którego nie należy słuchać. Zaznaczyła jednak, że osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów rzeczywiście muszą stosować niektóre ograniczenia pokarmowe, a te czasem dotyczą pomidorów (jak i innych warzyw psiankowatych). Na szczęście nie ma to nic wspólnego z rzekomo toksycznym wpływem pomidora na twaróg. Co za ulga!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"