12 wskazówek od szefów kuchni z restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelina

Nie wiem jak Ty, ale ja uważam, że w kuchni można codziennie nauczyć się czegoś nowego. Jednocześnie kulinarne triki, potrafią ułatwić wiele czynności. Co więcej, dzięki nim możemy przygotować pyszne dania, na widok których cieknie nam ślinka.

Obrazek
Frania

Dziś prezentuje Ci kilkanaście porad szefów kuchni, którzy zostali odznaczeni gwiazdą Michelin. Z pewnością okażą się przydatne ?

#1 Aby uzyskać perfekcyjny smak sosu śmietanowego, tuż przed podaniem dodaj kilka kropel soku z cytryny, zaś do sosów mięsnych kilka kropel octu. Potem dopraw sos odrobiną pieprzu cayenne - Michel Husser z hotelu le Cerf we Francji

Obrazek

#2 Zawsze używaj najświeższych i najlepszych składników do jakich masz dostęp - Yusuke Goto z restauracji Amour w Japonii

Obrazek

#3 Gotuj to, co lubisz jeść, a następnie powoli modyfikuj skład dań, dodając różne składniki. Dzięki temu wzbogacisz swoje menu - Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii

Obrazek

#4 Stawiaj na ostre noże. Tępy nóż jest najgorszym wrogiem kucharza - Tommi Tuominen z restauracji Demo w Finlandii

Obrazek

#5 Planowanie to połowa sukcesu. Przed przygotowaniem posiłku, zapoznaj się przepisem, aby wiedzieć co dokładnie trzeba zrobić - Tommi Tuominen z restauracji Demo w Finlandii

Obrazek

#6 Zawsze marynuj mięso przed gotowaniem, dzięki czemu wzmocnisz smak przygotowywanej potrawy i przyśpieszysz proces gotowania mięsa. Marynata nie musi być skomplikowana, np. białe mięso świetnie marynuje się z czosnkiem, solą i cytryną. Zaś czerwone mięso z sosem sojowym i ziołami - Michelin Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii

Obrazek

#7 Wybierając produkty, pamiętaj o występujących sezonach. Rób zakupy na rynku raz w tygodniu. Znajdziesz tu najlepsze składniki, co więcej ceny są proporcjonalne do jakości sprzedawanych produktów - Marc De Passorio z L'Esprit de la Violette we Francji

Obrazek

#8 Podczas przygotowywania mięsa na patelni, ważne jest, aby upewnić się, że jest suche, a kawałki tej samej wielkości. Patelnia musi być bardzo gorąca, aby mięso natychmiast zaczęło reagować. Dzięki temu zabiegowi Twoje mięso nabierze złocistego koloru i będziesz cieszyć się cudownym aromatem - Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii

Obrazek

#9 Zainwestuj pieniądze w najlepsze narzędzia. Kupowanie dobrego sprzętu, takiego jak waga elektroniczna, timer i blender w znacznym stopniu ułatwia sprawne wykonywanie zadań - Tommi Tuominen z restauracji Demo w Finlandii

Obrazek

#10 Lepiej przyrządzać mięso na patelni i unikać dodawania tłuszczu (masła lub oleju). Bardzo ważne jest również, aby pozwolić mięsu odpocząć tuż po gotowaniu przez co najmniej 5 minut. Ten zabieg sprawi, że włókna mięsa się "rozluźnią" - Marc De Passorio z L'Esprit de la Violette we Francji

Obrazek

#11 W zamrażarce zawsze warto przechowywać cytryny. W razie potrzeby wystarczy dodać ją do przygotowywanej potrawy, dzięki czemu zyska ona świeży i wyrafinowany smak - Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Michelin

Obrazek

#12 Świeże zioła nadają świetny smak przygotowanym daniom. I tu pojawia się pewien problem, potrzebujesz tylko odrobiny ziół, a w sklepie możesz kupić je tylko w większej ilości. Jest jednak proste rozwiązanie. Po prostu zamroź zioła, niskie temperatury świetnie zniosą rozmaryn, liście laurowe i tymianek. Świeże zioła możesz przechowywać przez 7 dni w lodówce, wystarczy owinąć je w papierowy ręcznik - Berwyn Davies z restauracji The Glasshouse w Anglii

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇