Prawdziwy hit jesieni. Tego pysznego ciasta nic innego nie zastąpi

Kiedy tylko jesień nieśmiało zapuka do okien, czas na wyjątkowe ciasto z dynią i marchewką. To kwintesencja tej pory roku, zamknięta w wilgotnym i puszystym cieście. Idealnie smakuje w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty.

Ciasto dyniowo-marchewkoweCiasto dyniowo-marchewkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jesień bez wątpienia ma smak cynamonu, polskich jabłek, słodkich marchewek i pomarańczowej dyni. Motywy te widać wszędzie, nie tylko w kuchni. To czas, gdy letnie serniki bez pieczenia i lekkie tarty owocowe ustępują aromatycznym wypiekom z korzennymi nutami. To ciasto smakuje tak dobrze, że nawet przy deszczowej pogodzie na twarzach gościć będą śmiechy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Ciasto marchewkowe to absolutny klasyk, który podbił serca milionów. W tym przepisie słodkiej marchewce towarzyszy dodatkowo dynia oraz jabłko. To połączenie sprawia, że ciasto jest niesamowicie wilgotne i mięciutkie, ale przy tym pozostaje puszyste. Orzechy włoskie z kolei dodają chrupkości i ciekawej tekstury. Są również źródłem zdrowych tłuszczów.

Ciasto marchewkowe będzie idealnie smaczne i wilgotne
Ciasto marchewkowe będzie idealnie smaczne i wilgotne © Canva | LauriPatterson

Całość zwieńczona jest prostą polewą z serka śmietankowego, który zastąpić możesz również serkiem typu philadelphia. Jeśli nie wiesz, co przygotować z dyni, to ciasto będzie idealnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 250 g marchewki,
  • 200 g purée z dyni,
  • 1-2 jabłka,
  • 140 g cukru lub miodu,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 100 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce, podobnie jak dynię.
  2. Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę.
  3. Jajka wbij do miski i zmiksuj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
  4. Dodaj olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i zmiksuj.
  5. Następnie dodaj startą marchew, dyniowe purée, pokrojone jabłka oraz ekstrak waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 50-55 minut.
  8. W międzyczasie utrzyj masło wraz z serkiem i cukrem pudrem.
  9. Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je kremem.

Całość możesz dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀