Prawdziwy hit jesieni. Tego pysznego ciasta nic innego nie zastąpi
Kiedy tylko jesień nieśmiało zapuka do okien, czas na wyjątkowe ciasto z dynią i marchewką. To kwintesencja tej pory roku, zamknięta w wilgotnym i puszystym cieście. Idealnie smakuje w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty.
06.09.2024 14:11
Jesień bez wątpienia ma smak cynamonu, polskich jabłek, słodkich marchewek i pomarańczowej dyni. Motywy te widać wszędzie, nie tylko w kuchni. To czas, gdy letnie serniki bez pieczenia i lekkie tarty owocowe ustępują aromatycznym wypiekom z korzennymi nutami. To ciasto smakuje tak dobrze, że nawet przy deszczowej pogodzie na twarzach gościć będą śmiechy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto marchewkowo-dyniowe
Ciasto marchewkowe to absolutny klasyk, który podbił serca milionów. W tym przepisie słodkiej marchewce towarzyszy dodatkowo dynia oraz jabłko. To połączenie sprawia, że ciasto jest niesamowicie wilgotne i mięciutkie, ale przy tym pozostaje puszyste. Orzechy włoskie z kolei dodają chrupkości i ciekawej tekstury. Są również źródłem zdrowych tłuszczów.
Całość zwieńczona jest prostą polewą z serka śmietankowego, który zastąpić możesz również serkiem typu philadelphia. Jeśli nie wiesz, co przygotować z dyni, to ciasto będzie idealnym rozwiązaniem.
Składniki:
- 250 g marchewki,
- 200 g purée z dyni,
- 1-2 jabłka,
- 140 g cukru lub miodu,
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- szczypta soli.
Krem:
- 100 g miękkiego masła,
- 200 g serka śmietankowego,
- 100 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę zetrzyj na tarce, podobnie jak dynię.
- Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę.
- Jajka wbij do miski i zmiksuj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Dodaj olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i zmiksuj.
- Następnie dodaj startą marchew, dyniowe purée, pokrojone jabłka oraz ekstrak waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 50-55 minut.
- W międzyczasie utrzyj masło wraz z serkiem i cukrem pudrem.
- Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je kremem.
Całość możesz dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosa. Smacznego!