InspiracjePrawdziwy hit jesieni. Tego pysznego ciasta nic innego nie zastąpi

Prawdziwy hit jesieni. Tego pysznego ciasta nic innego nie zastąpi

Kiedy tylko jesień nieśmiało zapuka do okien, czas na wyjątkowe ciasto z dynią i marchewką. To kwintesencja tej pory roku, zamknięta w wilgotnym i puszystym cieście. Idealnie smakuje w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty.

Ciasto dyniowo-marchewkowe
Ciasto dyniowo-marchewkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.09.2024 14:11

Jesień bez wątpienia ma smak cynamonu, polskich jabłek, słodkich marchewek i pomarańczowej dyni. Motywy te widać wszędzie, nie tylko w kuchni. To czas, gdy letnie serniki bez pieczenia i lekkie tarty owocowe ustępują aromatycznym wypiekom z korzennymi nutami. To ciasto smakuje tak dobrze, że nawet przy deszczowej pogodzie na twarzach gościć będą śmiechy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Ciasto marchewkowe to absolutny klasyk, który podbił serca milionów. W tym przepisie słodkiej marchewce towarzyszy dodatkowo dynia oraz jabłko. To połączenie sprawia, że ciasto jest niesamowicie wilgotne i mięciutkie, ale przy tym pozostaje puszyste. Orzechy włoskie z kolei dodają chrupkości i ciekawej tekstury. Są również źródłem zdrowych tłuszczów.

Ciasto marchewkowe będzie idealnie smaczne i wilgotne
Ciasto marchewkowe będzie idealnie smaczne i wilgotne© Canva | LauriPatterson

Całość zwieńczona jest prostą polewą z serka śmietankowego, który zastąpić możesz również serkiem typu philadelphia. Jeśli nie wiesz, co przygotować z dyni, to ciasto będzie idealnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 250 g marchewki,
  • 200 g purée z dyni,
  • 1-2 jabłka,
  • 140 g cukru lub miodu,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 100 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce, podobnie jak dynię.
  2. Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę.
  3. Jajka wbij do miski i zmiksuj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
  4. Dodaj olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i zmiksuj.
  5. Następnie dodaj startą marchew, dyniowe purée, pokrojone jabłka oraz ekstrak waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 50-55 minut.
  8. W międzyczasie utrzyj masło wraz z serkiem i cukrem pudrem.
  9. Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je kremem.

Całość możesz dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie