PrzepisPrzekąskiWłaśnie pojawiły się w lasach. Pachną tak pięknie, że do drzwi zapuka sąsiadka

Właśnie pojawiły się w lasach. Pachną tak pięknie, że do drzwi zapuka sąsiadka

Rydze od lat cieszą się popularnością - Pyszności
Rydze od lat cieszą się popularnością - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.09.2024 12:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na grzyby coraz mocniej się rozkręca. Pojawiają się kolejne okazy, a wprawieni grzybiarze potrafią znaleźć ich dziesiątki. Podczas leśnych spacerów warto wypatrywać nie tylko borowików i podgrzybków.

Wrzesień to nie tylko początek roku szkolnego, ale również start wyczekiwanego przez wielu Polaków sezonu na grzybobranie. Do koszyka warto zapakować rydze, które już teraz pojawiają się w polskich lasach. Usmażone na patelni wraz z masłem, cebulką i czosnkiem są prawdziwym rarytasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie rosną rydze?

Rydz, prawdziwa perła polskich lasów, od lat cieszy podniebienia grzybiarzy. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że jest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów. Najlepiej wypatrywać ich w pobliżu sosen, które szczególnie sobie upodobały. Rydze lubią ziemię piaszczystą, znaleźć je można również na obrzeżach młodych lasów sosnowych. Warto również wytężyć wzrok - rosną najczęściej w skupiskach, więc jak dostrzeżesz jeden okaz, jest duże prawdopodobieństwo, że wokół będzie ich więcej.

Jak rozpoznać rydza mleczaja?
Jak rozpoznać rydza mleczaja?© Adobe Stock

Wyobraź sobie pomarańczowy talerzyk, który z czasem zaczyna się zagłębiać w środku. To właśnie tak wygląda kapelusz rydza. Jego powierzchnia jest zazwyczaj gładka, a brzegi lekko podwinięte. Z czasem kapelusz staje się bardziej lejkowaty, a na jego powierzchni pojawiają się charakterystyczne, ciemniejsze okręgi przypominające kręgi na wodzie. Pod spodem kapelusza znajdują się gęsto ułożone, pomarańczowe blaszki. Są one nieco jaśniejsze niż kapelusz i lekko zbiegają na trzon.

Najbardziej charakterystyczną cechą rydza jest wydzielane przez niego pomarańczowe mleczko. Kiedy uszkodzisz grzyba, wypłynie z niego sok o kolorze marchewki. Co ciekawe, po chwili na powietrzu mleczko to zmienia kolor na zielony. To właśnie ta właściwość jest niemal pewnym dowodem na to, że znalazłeś prawdziwego rydza.

Zawsze zbieraj tylko te grzyby, które na 100 proc. potrafisz rozpoznać. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skonsultuj się z doświadczonym grzybiarzem lub zanieś okazy do pobliskiej stacji Sanepidu.

Przepis na rydze z patelni

Zerwane w lesie rydze najlepiej przygotować na patelni, wraz z dodatkiem masła i czosnku. Aromat wypełni mieszkanie i sprawi, że domownikom od razu pocieknie ślinka.

Smażone rydze
Smażone rydze© Adobe Stock

Tak rydze robiły nasze mamy i babcie - to jeden z najlepszych sposobów na te grzyby.

Składniki:

  • 200 g rydzów,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Rydze delikatnie oczyść miękką szczoteczką lub wilgotną ściereczką. Pamiętaj, aby nie myć ich pod bieżącą wodą, ponieważ wchłoną zbyt dużo wody i stracą swój smak.
  2. Pokrój rydze na mniejsze kawałki. Mniejsze kapelusze możesz zostawić w całości.
  3. Na rozgrzanym maśle zeszklij przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Dodaj rydze do rozgrzanego masła z czosnkiem. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż odparuje cały wytopiony sok.
  5. Pod koniec smażenia dopraw rydze do smaku.

Gotowe rydze podawaj jako samodzielną przystawkę w towarzystwie świeżego pieczywa lub dodatek do obiadu. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także