Właśnie pojawiły się w lasach. Pachną tak pięknie, że do drzwi zapuka sąsiadka

Sezon na grzyby coraz mocniej się rozkręca. Pojawiają się kolejne okazy, a wprawieni grzybiarze potrafią znaleźć ich dziesiątki. Podczas leśnych spacerów warto wypatrywać nie tylko borowików i podgrzybków.

Rydze od lat cieszą się popularnością - PysznościRydze od lat cieszą się popularnością - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wrzesień to nie tylko początek roku szkolnego, ale również start wyczekiwanego przez wielu Polaków sezonu na grzybobranie. Do koszyka warto zapakować rydze, które już teraz pojawiają się w polskich lasach. Usmażone na patelni wraz z masłem, cebulką i czosnkiem są prawdziwym rarytasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Gdzie rosną rydze?

Rydz, prawdziwa perła polskich lasów, od lat cieszy podniebienia grzybiarzy. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że jest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów. Najlepiej wypatrywać ich w pobliżu sosen, które szczególnie sobie upodobały. Rydze lubią ziemię piaszczystą, znaleźć je można również na obrzeżach młodych lasów sosnowych. Warto również wytężyć wzrok - rosną najczęściej w skupiskach, więc jak dostrzeżesz jeden okaz, jest duże prawdopodobieństwo, że wokół będzie ich więcej.

Jak rozpoznać rydza mleczaja?
Jak rozpoznać rydza mleczaja? © Adobe Stock

Wyobraź sobie pomarańczowy talerzyk, który z czasem zaczyna się zagłębiać w środku. To właśnie tak wygląda kapelusz rydza. Jego powierzchnia jest zazwyczaj gładka, a brzegi lekko podwinięte. Z czasem kapelusz staje się bardziej lejkowaty, a na jego powierzchni pojawiają się charakterystyczne, ciemniejsze okręgi przypominające kręgi na wodzie. Pod spodem kapelusza znajdują się gęsto ułożone, pomarańczowe blaszki. Są one nieco jaśniejsze niż kapelusz i lekko zbiegają na trzon.

Najbardziej charakterystyczną cechą rydza jest wydzielane przez niego pomarańczowe mleczko. Kiedy uszkodzisz grzyba, wypłynie z niego sok o kolorze marchewki. Co ciekawe, po chwili na powietrzu mleczko to zmienia kolor na zielony. To właśnie ta właściwość jest niemal pewnym dowodem na to, że znalazłeś prawdziwego rydza.

Zawsze zbieraj tylko te grzyby, które na 100 proc. potrafisz rozpoznać. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skonsultuj się z doświadczonym grzybiarzem lub zanieś okazy do pobliskiej stacji Sanepidu.

Przepis na rydze z patelni

Zerwane w lesie rydze najlepiej przygotować na patelni, wraz z dodatkiem masła i czosnku. Aromat wypełni mieszkanie i sprawi, że domownikom od razu pocieknie ślinka.

Smażone rydze
Smażone rydze © Adobe Stock

Tak rydze robiły nasze mamy i babcie - to jeden z najlepszych sposobów na te grzyby.

Składniki:

  • 200 g rydzów,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Rydze delikatnie oczyść miękką szczoteczką lub wilgotną ściereczką. Pamiętaj, aby nie myć ich pod bieżącą wodą, ponieważ wchłoną zbyt dużo wody i stracą swój smak.
  2. Pokrój rydze na mniejsze kawałki. Mniejsze kapelusze możesz zostawić w całości.
  3. Na rozgrzanym maśle zeszklij przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Dodaj rydze do rozgrzanego masła z czosnkiem. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż odparuje cały wytopiony sok.
  5. Pod koniec smażenia dopraw rydze do smaku.

Gotowe rydze podawaj jako samodzielną przystawkę w towarzystwie świeżego pieczywa lub dodatek do obiadu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów