Prawie każdy omija je w sklepie szerokim łukiem. Czyszczą jelita jak odkurzacz, a brzuszek znika

Przekonałaś się do płatków owsianych, ale otręby to już za dużo? Wcale nie. Te produkty mają ze sobą sporo wspólnego. Otręby to cały szereg zalet zdrowotnych i ułatwienie w odchudzaniu. Przekonaj się, dlaczego warto je jeść i to nie tylko podczas diety.

Rozsypane otręby owsianeRozsypane otręby owsiane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pavel Iarunichev
Dorota Gepert

Co wspólnego mają otręby z płatkami? To po prostu zewnętrzna osłonka ziaren z których powstają płatki. Są produktem ubocznym przemiału zbóż pszenicy, owsa, żyta czy orkiszu. Kiedyś traktowane były jako odpad, teraz zalicza się do zdrowych i wartościowych produktów. Okazało się, że to właśnie w osłonce znajdują się ogromne pokłady błonnika, minerałów i witamin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Spory wybór

W sklepach i na targach możesz kupić różne rodzaje otrębów. Najczęściej wybierane są pszenne, owsiane i żytnie. Mają podobne właściwości, wszystkie zawierają błonnik. Co je wyróżnia? Pszenne są najbogatsze w błonnik, dlatego są szczególnie polecane podczas odchudzania. Owsiane mają mniej błonnika, za to zawierają cenny kwas linolowy. Z kolei żytnie wspierają prace serca, bo w ich składzie jest potas i magnez. Regulują nadciśnienie.

Pomocne na diecie

Gdy tylko zaczynasz walkę z nadwyżką kilogramów, słowo "błonnik" wraca jak bumerang. Dietetycy zalecają, by wybierać produkty, które zawierają go dużo. A to najważniejszy składniki otrębów, zwłaszcza pszennych. Błonnik sprawia, że dłużej nie czujesz głodu, a przekąski między posiłkami przestają kusić. Jak najprościej włączyć otręby do posiłków? Wystarczy dodawać je do porannego jogurtu, soku czy owsianki. Ich zalecana dawka to od jednej do trzech łyżek dziennie.

Sporo pomysłów

Gdy polubisz ich smak, możesz otręby stosować na wiele innych sposobów. Co ważne, nie tracą one swoich właściwości podczas podgrzewania czy pieczenia. Są pyszne po podprażeniu na patelni do sałatek czy surówek. Możesz nimi posypywać zupy kremy. Nadają się do słodkich wypieków, na przykład do ciasteczek owsianych, a także do pieczywa. Stosuje się je do wegetariańskich pasztetów, placków ziemniaczanych, sprawdzają się jako składnik do panierki do kotletów mięsnych lub warzywnych. Warto je dosypywać do musli.

Jelita będą wdzięczne

Otręby w diecie zapewniają także szybszą przemianę materii. Otręby dla jelit robią dużo dobrego. Naukowcy uważają, że mogą nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór tego narządu. Otręby wpływają również na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej i regulację poziomu glukozy we krwi. Masz zbyt wysoki cholesterol? W tym wypadku też warto postawić na otręby w diecie.  

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę