Prawie każdy omija je w sklepie szerokim łukiem. Czyszczą jelita jak odkurzacz, a brzuszek znika
Przekonałaś się do płatków owsianych, ale otręby to już za dużo? Wcale nie. Te produkty mają ze sobą sporo wspólnego. Otręby to cały szereg zalet zdrowotnych i ułatwienie w odchudzaniu. Przekonaj się, dlaczego warto je jeść i to nie tylko podczas diety.
19.04.2024 | aktual.: 06.07.2024 09:53
Co wspólnego mają otręby z płatkami? To po prostu zewnętrzna osłonka ziaren z których powstają płatki. Są produktem ubocznym przemiału zbóż pszenicy, owsa, żyta czy orkiszu. Kiedyś traktowane były jako odpad, teraz zalicza się do zdrowych i wartościowych produktów. Okazało się, że to właśnie w osłonce znajdują się ogromne pokłady błonnika, minerałów i witamin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Spory wybór
W sklepach i na targach możesz kupić różne rodzaje otrębów. Najczęściej wybierane są pszenne, owsiane i żytnie. Mają podobne właściwości, wszystkie zawierają błonnik. Co je wyróżnia? Pszenne są najbogatsze w błonnik, dlatego są szczególnie polecane podczas odchudzania. Owsiane mają mniej błonnika, za to zawierają cenny kwas linolowy. Z kolei żytnie wspierają prace serca, bo w ich składzie jest potas i magnez. Regulują nadciśnienie.
Pomocne na diecie
Gdy tylko zaczynasz walkę z nadwyżką kilogramów, słowo "błonnik" wraca jak bumerang. Dietetycy zalecają, by wybierać produkty, które zawierają go dużo. A to najważniejszy składniki otrębów, zwłaszcza pszennych. Błonnik sprawia, że dłużej nie czujesz głodu, a przekąski między posiłkami przestają kusić. Jak najprościej włączyć otręby do posiłków? Wystarczy dodawać je do porannego jogurtu, soku czy owsianki. Ich zalecana dawka to od jednej do trzech łyżek dziennie.
Sporo pomysłów
Gdy polubisz ich smak, możesz otręby stosować na wiele innych sposobów. Co ważne, nie tracą one swoich właściwości podczas podgrzewania czy pieczenia. Są pyszne po podprażeniu na patelni do sałatek czy surówek. Możesz nimi posypywać zupy kremy. Nadają się do słodkich wypieków, na przykład do ciasteczek owsianych, a także do pieczywa. Stosuje się je do wegetariańskich pasztetów, placków ziemniaczanych, sprawdzają się jako składnik do panierki do kotletów mięsnych lub warzywnych. Warto je dosypywać do musli.
Jelita będą wdzięczne
Otręby w diecie zapewniają także szybszą przemianę materii. Otręby dla jelit robią dużo dobrego. Naukowcy uważają, że mogą nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór tego narządu. Otręby wpływają również na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej i regulację poziomu glukozy we krwi. Masz zbyt wysoki cholesterol? W tym wypadku też warto postawić na otręby w diecie.