Prosta i pyszna lazania z patelni. Cała rodzina będzie nią zachwycona

Włoska lazania to zapiekanka makaronowa, po której nikt nie odejdzie głodny od stołu. Aromatyczna, pełna mięsnego farszu i pomidorowego sosu zachwyci wszystkich miłośników smaków z Italii.

Szybka lazania z mięsem i sosemSzybka lazania z mięsem i sosem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

W tym przepisie nie musisz włączać piekarnika ani przetrząsać kuchennych szafek w poszukiwaniu żaroodpornego naczynia — cały obiad przygotujesz na jednej patelni. Makaron będzie miękki, sos pełen smaku, a ty nie narobisz zbędnego bałaganu. To przepis idealny na pyszny obiad dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Lazania z patelni — przepis na pyszny obiad

Prosta lazania bez beszamelu szybko skradnie serca wszystkich domowników. Ten przepis jest prostszy niż zwykła lazania, na dodatek nie trzeba podgotowywać płatów — zmiękną już bezpośrednio na patelni. Mięsny farsz, aromatyczny sos, odrobina mascarpone i nie pozostaje nic innego, jak tylko się zachwycać.

Poza mięsem mielonym w sosie wylądowała również włoska kiełbaska salsiccia. Jeśli nie uda ci się dostać jej w sklepie, możesz śmiało zastąpić ją dobrej jakości surową białą kiełbasą. W przepisie pojawia się również wino, ale nie musisz obawiać się procentów, większość z nich ulatnia się w procesie gotowania, pozostawiając jedynie charakterystyczny smak czerwonego wina. Możesz jednak pominąć ten dodatek.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 200 g włoskiej kiełbaski,
  • 400 g mielonej wołowiny,
  • 800 passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 120 ml czerwonego wina,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • 8 płatów makaronu do lasagne,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 200 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Marchewkę, selera oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię i podsmaż, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaj obraną z osłonki kiełbaskę i rozdrobnij. Przesmaż całość.

Warzywa z obraną kiełbaską
Warzywa z obraną kiełbaską © Pyszności

Krok 2. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę. Następnie zalej całość passatą pomidorową, dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny.

Duszenie wydobędzie smak
Duszenie wydobędzie smak © Licencjodawca

Krok 3. Następnie dodaj czerwone wino, listki świeżej bazylii, starty parmezan i gotuj przez dodatkowe 40 minut. Po tym czasie dodaj połamany na mniejsze kawałki makaron i duś jeszcze przez 30 minut, aż płaty lazanii będą miękkie.

Prosta lazania z patelni
Prosta lazania z patelni © Pyszności

Krok 4. Gdy makaron będzie już miękki, rozprowadź na powierzchni ser mascarpone. Posyp całość mozzarellą i poczekaj chwilę, aż się roztopi.

Takiej lazanii nie sposób się oprzeć
Takiej lazanii nie sposób się oprzeć © Pyszności

Krok 5. Gotową lazanię przełóż na talerze i serwuj na ciepło. Smacznego!

Prosta lazania z patelni
Prosta lazania z patelni © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯