Prosta i pyszna lazania z patelni. Cała rodzina będzie nią zachwycona
Włoska lazania to zapiekanka makaronowa, po której nikt nie odejdzie głodny od stołu. Aromatyczna, pełna mięsnego farszu i pomidorowego sosu zachwyci wszystkich miłośników smaków z Italii.
03.12.2024 | aktual.: 03.12.2024 16:27
W tym przepisie nie musisz włączać piekarnika ani przetrząsać kuchennych szafek w poszukiwaniu żaroodpornego naczynia — cały obiad przygotujesz na jednej patelni. Makaron będzie miękki, sos pełen smaku, a ty nie narobisz zbędnego bałaganu. To przepis idealny na pyszny obiad dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lazania z patelni — przepis na pyszny obiad
Prosta lazania bez beszamelu szybko skradnie serca wszystkich domowników. Ten przepis jest prostszy niż zwykła lazania, na dodatek nie trzeba podgotowywać płatów — zmiękną już bezpośrednio na patelni. Mięsny farsz, aromatyczny sos, odrobina mascarpone i nie pozostaje nic innego, jak tylko się zachwycać.
Poza mięsem mielonym w sosie wylądowała również włoska kiełbaska salsiccia. Jeśli nie uda ci się dostać jej w sklepie, możesz śmiało zastąpić ją dobrej jakości surową białą kiełbasą. W przepisie pojawia się również wino, ale nie musisz obawiać się procentów, większość z nich ulatnia się w procesie gotowania, pozostawiając jedynie charakterystyczny smak czerwonego wina. Możesz jednak pominąć ten dodatek.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 200 g włoskiej kiełbaski,
- 400 g mielonej wołowiny,
- 800 passaty pomidorowej,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 120 ml czerwonego wina,
- 1 garść świeżej bazylii,
- 30 g tartego parmezanu,
- 8 płatów makaronu do lasagne,
- 150 g serka mascarpone,
- 200 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Marchewkę, selera oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię i podsmaż, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaj obraną z osłonki kiełbaskę i rozdrobnij. Przesmaż całość.
Krok 2. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę. Następnie zalej całość passatą pomidorową, dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny.
Krok 3. Następnie dodaj czerwone wino, listki świeżej bazylii, starty parmezan i gotuj przez dodatkowe 40 minut. Po tym czasie dodaj połamany na mniejsze kawałki makaron i duś jeszcze przez 30 minut, aż płaty lazanii będą miękkie.
Krok 4. Gdy makaron będzie już miękki, rozprowadź na powierzchni ser mascarpone. Posyp całość mozzarellą i poczekaj chwilę, aż się roztopi.
Krok 5. Gotową lazanię przełóż na talerze i serwuj na ciepło. Smacznego!