Prosta i pyszna lazania z patelni. Cała rodzina będzie nią zachwycona

Włoska lazania to zapiekanka makaronowa, po której nikt nie odejdzie głodny od stołu. Aromatyczna, pełna mięsnego farszu i pomidorowego sosu zachwyci wszystkich miłośników smaków z Italii.

Szybka lazania z mięsem i sosemSzybka lazania z mięsem i sosem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

W tym przepisie nie musisz włączać piekarnika ani przetrząsać kuchennych szafek w poszukiwaniu żaroodpornego naczynia — cały obiad przygotujesz na jednej patelni. Makaron będzie miękki, sos pełen smaku, a ty nie narobisz zbędnego bałaganu. To przepis idealny na pyszny obiad dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Lazania z patelni — przepis na pyszny obiad

Prosta lazania bez beszamelu szybko skradnie serca wszystkich domowników. Ten przepis jest prostszy niż zwykła lazania, na dodatek nie trzeba podgotowywać płatów — zmiękną już bezpośrednio na patelni. Mięsny farsz, aromatyczny sos, odrobina mascarpone i nie pozostaje nic innego, jak tylko się zachwycać.

Poza mięsem mielonym w sosie wylądowała również włoska kiełbaska salsiccia. Jeśli nie uda ci się dostać jej w sklepie, możesz śmiało zastąpić ją dobrej jakości surową białą kiełbasą. W przepisie pojawia się również wino, ale nie musisz obawiać się procentów, większość z nich ulatnia się w procesie gotowania, pozostawiając jedynie charakterystyczny smak czerwonego wina. Możesz jednak pominąć ten dodatek.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 200 g włoskiej kiełbaski,
  • 400 g mielonej wołowiny,
  • 800 passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 120 ml czerwonego wina,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • 8 płatów makaronu do lasagne,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 200 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Marchewkę, selera oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię i podsmaż, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaj obraną z osłonki kiełbaskę i rozdrobnij. Przesmaż całość.

Warzywa z obraną kiełbaską
Warzywa z obraną kiełbaską © Pyszności

Krok 2. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę. Następnie zalej całość passatą pomidorową, dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny.

Duszenie wydobędzie smak
Duszenie wydobędzie smak © Licencjodawca

Krok 3. Następnie dodaj czerwone wino, listki świeżej bazylii, starty parmezan i gotuj przez dodatkowe 40 minut. Po tym czasie dodaj połamany na mniejsze kawałki makaron i duś jeszcze przez 30 minut, aż płaty lazanii będą miękkie.

Prosta lazania z patelni
Prosta lazania z patelni © Pyszności

Krok 4. Gdy makaron będzie już miękki, rozprowadź na powierzchni ser mascarpone. Posyp całość mozzarellą i poczekaj chwilę, aż się roztopi.

Takiej lazanii nie sposób się oprzeć
Takiej lazanii nie sposób się oprzeć © Pyszności

Krok 5. Gotową lazanię przełóż na talerze i serwuj na ciepło. Smacznego!

Prosta lazania z patelni
Prosta lazania z patelni © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo