Prosty obiad bez mięsa. Przepis można dowolnie modyfikować

To przepis na szybki obiad dla wszystkich tych, którzy mają pół marchewki w lodówce i nie wiedzą, co z nią zrobić. Poradzi sobie z nim i młodszy, i straszy kulinarny laik. A rezultat nie będzie rozczarowujący.

Smażony ryż z jajkiem i warzywami Smażony ryż z jajkiem i warzywami
Źródło zdjęć: © Canva | Jobrestful

Ryż z jakiem, czyli jak szybko, prosto i smacznie przygotować obiad w domu, jeśli nie ma się zapędów do wznoszenia na kulinarne wyżyny. Dla wielu to wspomnienie studenckich czasów, kiedy gotowało się coś z niczego, a w portfelu hulał wiatr. Ten przepis ratuje życie. Każdy musi go znać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Prosty obiad bez mięsa, z którym każdy sobie poradzi

Ryż z jajkiem zniesie wiele i przyjmie wszystko: czy to kawałek marchewki, resztkę kapusty, odrobinę kukurydzy czy fasoli z puszki - wiariacji jest tyle, że można wymieniać je w nieskończoność. Bazą potrawy jest ryż i jajko, a cała reszta to kwestia zawartości twojej lodówki i rzecz jasna wyobraźni.

Podkreślić trzeba, że ryż z jajkiem to nie tylko wyjście awaryjne, ale przecież też smaczna potrawa, do tego sycąca i dostarczająca węglowodanów, białka i tłuszczu. Dodatek warzyw - a im więcej, tym lepiej - dodaje smaku, koloru i podbija wartość odżywczą dania. Całość warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami lub prażonymi pestkami dyni czy słonecznika. A jeśli w twojej lodówce zalega plasterek sera, nie zawahaj się go użyć.

Smażony ryż to patent na szybki i zdrowy obiad
Smażony ryż to patent na szybki i zdrowy obiad © Canva | mitchellpictures

Ryż z jajkiem i warzywami. Przepis na prosty obiad bez mięsa

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 1 jajko,
  • 1 marchew,
  • 3 łyżki groszku zielonego mrożonego,
  • 1 mała cebula,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz, bazylia, oregano.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj (zobacz jak) w lekko osolonej wodzie, a gotowy lekko przemieszaj widelcem, by ziarenka się porozklejały.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  3. Następnie do cebuli dodaj marchew startą na grubych oczkach i groszek. Smaż całość na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
  4. Na końcu dodaj ryż i smaż całość jeszcze przez minutę.
  5. Jajko roztrzep w oddzielnej misce z dodatkiem przypraw i dodaj do ryżu z warzywami.
  6. Całość wymieszaj energicznie i smaż, aż jajko się zetnie.
  7. Danie możesz posypać świeżymi ziołami posiekanymi lub startym serem.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀