Prosty obiad bez mięsa. Przepis można dowolnie modyfikować

To przepis na szybki obiad dla wszystkich tych, którzy mają pół marchewki w lodówce i nie wiedzą, co z nią zrobić. Poradzi sobie z nim i młodszy, i straszy kulinarny laik. A rezultat nie będzie rozczarowujący.

Smażony ryż z jajkiem i warzywami Smażony ryż z jajkiem i warzywami
Źródło zdjęć: © Canva | Jobrestful
SKOMENTUJ

Ryż z jakiem, czyli jak szybko, prosto i smacznie przygotować obiad w domu, jeśli nie ma się zapędów do wznoszenia na kulinarne wyżyny. Dla wielu to wspomnienie studenckich czasów, kiedy gotowało się coś z niczego, a w portfelu hulał wiatr. Ten przepis ratuje życie. Każdy musi go znać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Prosty obiad bez mięsa, z którym każdy sobie poradzi

Ryż z jajkiem zniesie wiele i przyjmie wszystko: czy to kawałek marchewki, resztkę kapusty, odrobinę kukurydzy czy fasoli z puszki - wiariacji jest tyle, że można wymieniać je w nieskończoność. Bazą potrawy jest ryż i jajko, a cała reszta to kwestia zawartości twojej lodówki i rzecz jasna wyobraźni.

Podkreślić trzeba, że ryż z jajkiem to nie tylko wyjście awaryjne, ale przecież też smaczna potrawa, do tego sycąca i dostarczająca węglowodanów, białka i tłuszczu. Dodatek warzyw - a im więcej, tym lepiej - dodaje smaku, koloru i podbija wartość odżywczą dania. Całość warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami lub prażonymi pestkami dyni czy słonecznika. A jeśli w twojej lodówce zalega plasterek sera, nie zawahaj się go użyć.

Smażony ryż to patent na szybki i zdrowy obiad
Smażony ryż to patent na szybki i zdrowy obiad © Canva | mitchellpictures

Ryż z jajkiem i warzywami. Przepis na prosty obiad bez mięsa

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 1 jajko,
  • 1 marchew,
  • 3 łyżki groszku zielonego mrożonego,
  • 1 mała cebula,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz, bazylia, oregano.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj (zobacz jak) w lekko osolonej wodzie, a gotowy lekko przemieszaj widelcem, by ziarenka się porozklejały.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  3. Następnie do cebuli dodaj marchew startą na grubych oczkach i groszek. Smaż całość na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
  4. Na końcu dodaj ryż i smaż całość jeszcze przez minutę.
  5. Jajko roztrzep w oddzielnej misce z dodatkiem przypraw i dodaj do ryżu z warzywami.
  6. Całość wymieszaj energicznie i smaż, aż jajko się zetnie.
  7. Danie możesz posypać świeżymi ziołami posiekanymi lub startym serem.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali