PrzepisDania bezmięsneProsty obiad bez mięsa. Przepis można dowolnie modyfikować

Prosty obiad bez mięsa. Przepis można dowolnie modyfikować

Smażony ryż z jajkiem i warzywami
Smażony ryż z jajkiem i warzywami
Źródło zdjęć: © Canva | Jobrestful

11.10.2024 10:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To przepis na szybki obiad dla wszystkich tych, którzy mają pół marchewki w lodówce i nie wiedzą, co z nią zrobić. Poradzi sobie z nim i młodszy, i straszy kulinarny laik. A rezultat nie będzie rozczarowujący.

Ryż z jakiem, czyli jak szybko, prosto i smacznie przygotować obiad w domu, jeśli nie ma się zapędów do wznoszenia na kulinarne wyżyny. Dla wielu to wspomnienie studenckich czasów, kiedy gotowało się coś z niczego, a w portfelu hulał wiatr. Ten przepis ratuje życie. Każdy musi go znać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty obiad bez mięsa, z którym każdy sobie poradzi

Ryż z jajkiem zniesie wiele i przyjmie wszystko: czy to kawałek marchewki, resztkę kapusty, odrobinę kukurydzy czy fasoli z puszki - wiariacji jest tyle, że można wymieniać je w nieskończoność. Bazą potrawy jest ryż i jajko, a cała reszta to kwestia zawartości twojej lodówki i rzecz jasna wyobraźni.

Podkreślić trzeba, że ryż z jajkiem to nie tylko wyjście awaryjne, ale przecież też smaczna potrawa, do tego sycąca i dostarczająca węglowodanów, białka i tłuszczu. Dodatek warzyw - a im więcej, tym lepiej - dodaje smaku, koloru i podbija wartość odżywczą dania. Całość warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami lub prażonymi pestkami dyni czy słonecznika. A jeśli w twojej lodówce zalega plasterek sera, nie zawahaj się go użyć.

Smażony ryż to patent na szybki i zdrowy obiad
Smażony ryż to patent na szybki i zdrowy obiad © Canva | mitchellpictures

Ryż z jajkiem i warzywami. Przepis na prosty obiad bez mięsa

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 1 jajko,
  • 1 marchew,
  • 3 łyżki groszku zielonego mrożonego,
  • 1 mała cebula,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz, bazylia, oregano.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj (zobacz jak) w lekko osolonej wodzie, a gotowy lekko przemieszaj widelcem, by ziarenka się porozklejały.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  3. Następnie do cebuli dodaj marchew startą na grubych oczkach i groszek. Smaż całość na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
  4. Na końcu dodaj ryż i smaż całość jeszcze przez minutę.
  5. Jajko roztrzep w oddzielnej misce z dodatkiem przypraw i dodaj do ryżu z warzywami.
  6. Całość wymieszaj energicznie i smaż, aż jajko się zetnie.
  7. Danie możesz posypać świeżymi ziołami posiekanymi lub startym serem.
przepisobiad bez mięsaprosty obiad