Prosty obiad bez mięsa. Przepis można dowolnie modyfikować

To przepis na szybki obiad dla wszystkich tych, którzy mają pół marchewki w lodówce i nie wiedzą, co z nią zrobić. Poradzi sobie z nim i młodszy, i straszy kulinarny laik. A rezultat nie będzie rozczarowujący.

Smażony ryż z jajkiem i warzywami Smażony ryż z jajkiem i warzywami
Źródło zdjęć: © Canva | Jobrestful

Ryż z jakiem, czyli jak szybko, prosto i smacznie przygotować obiad w domu, jeśli nie ma się zapędów do wznoszenia na kulinarne wyżyny. Dla wielu to wspomnienie studenckich czasów, kiedy gotowało się coś z niczego, a w portfelu hulał wiatr. Ten przepis ratuje życie. Każdy musi go znać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Prosty obiad bez mięsa, z którym każdy sobie poradzi

Ryż z jajkiem zniesie wiele i przyjmie wszystko: czy to kawałek marchewki, resztkę kapusty, odrobinę kukurydzy czy fasoli z puszki - wiariacji jest tyle, że można wymieniać je w nieskończoność. Bazą potrawy jest ryż i jajko, a cała reszta to kwestia zawartości twojej lodówki i rzecz jasna wyobraźni.

Podkreślić trzeba, że ryż z jajkiem to nie tylko wyjście awaryjne, ale przecież też smaczna potrawa, do tego sycąca i dostarczająca węglowodanów, białka i tłuszczu. Dodatek warzyw - a im więcej, tym lepiej - dodaje smaku, koloru i podbija wartość odżywczą dania. Całość warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami lub prażonymi pestkami dyni czy słonecznika. A jeśli w twojej lodówce zalega plasterek sera, nie zawahaj się go użyć.

Smażony ryż to patent na szybki i zdrowy obiad
Smażony ryż to patent na szybki i zdrowy obiad © Canva | mitchellpictures

Ryż z jajkiem i warzywami. Przepis na prosty obiad bez mięsa

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 1 jajko,
  • 1 marchew,
  • 3 łyżki groszku zielonego mrożonego,
  • 1 mała cebula,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz, bazylia, oregano.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj (zobacz jak) w lekko osolonej wodzie, a gotowy lekko przemieszaj widelcem, by ziarenka się porozklejały.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  3. Następnie do cebuli dodaj marchew startą na grubych oczkach i groszek. Smaż całość na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
  4. Na końcu dodaj ryż i smaż całość jeszcze przez minutę.
  5. Jajko roztrzep w oddzielnej misce z dodatkiem przypraw i dodaj do ryżu z warzywami.
  6. Całość wymieszaj energicznie i smaż, aż jajko się zetnie.
  7. Danie możesz posypać świeżymi ziołami posiekanymi lub startym serem.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend