Większość z nas źle gotuje ryż, przez to staje się papkowaty i kleisty. Gordon Ramsay tłumaczy
Dobór techniki gotowania ryżu z pewnością nie spędza ci snu z powiek. Produkt ten nie jest w Polsce tak popularny jak w Azji, dlatego też zwykle ograniczamy się do wrzucenia ziaren do wody i gotowania do uzyskania pożądanej konsystencji. Chcąc jednak uniknąć kleistych brył i cieszyć się puszystym i sypkim ryżem, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. O wszystkim opowiada światowej sławy kucharz, Gordon Ramsay.
12.08.2024 17:43
Gordon Ramsay to szkocki kucharz, restaurator, autor książek kucharskich i osobowość telewizyjna. Był gospodarzem wielu programów telewizyjnych, m.in. Hell’s Kitchen, MasterChef i MasterChef Junior. Ramsay posiada 35 restauracji na całym świecie, a w swojej karierze otrzymał 17 gwiazdek Michelin. Kucharz prowadzi również na YouTube kanał poświęcony sztuce kulinarnej. W jednym z filmików zademonstrował, jak prawidłowo gotować ryż.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile dać wody do ryżu? Jak gotować ryż?
Gordon Ramsay wytyka popularne błędy i wyjaśnia, jak prawidłowo gotować ryż, by nie był papkowaty i kleisty. Kucharz postawił na ryż basmati. To odmiana ryżu białego o bardziej wydłużonych ziarnach oraz mniejszej ilości skrobi. Dzięki temu łatwiej jest uzyskać sypkość po ugotowaniu ziaren. Co istotne, Gordon Ramsay poleca opłukać ryż pod bieżącą zimną wodą przed gotowaniem. Nie tylko po to, by wypłukać skrobię (która może sprawić, że ryż będzie się zbrylać), ale też pozbyć się z niego kurzu i zanieczyszczeń.
Szalenie istotna kwestia to proporcje ryżu do wody. Gordon Ramsay wskazuje, że na 1 porcję ryżu przypada 1,5 porcji wody. Tym samym więc szykując 400 g suchego ryżu, potrzebujemy 600 ml wody do gotowania (oczywiście woda, w której płukamy ryż, nie zalicza się do tej puli). Co warto podkreślić, zawsze zaczynamy gotować ryż od zimnej wody. Nie wrzucamy go do wrzątku.
Jak ugotować ryż, żeby nie był papkowaty? Gordon Ramsay wyjaśnia
Gordon Ramsay poleca doprawić ryż przed ugotowaniem. Sam do garnka z wodą i ziarnami wrzuca gwiazdki anyżu, całe ziarna kardamonu, a także sól i pieprz. Następnie przykrywa garnek i doprowadza całość do wrzenia na mocnym ogniu. Kiedy woda zagotuje się, należy zmniejszyć moc palnika na jak najmniejszą i pozwolić ziarnom ryżu uzyskać odpowiednią konsystencję pod wpływem działania pary.
Nie zdejmując pokrywki, pozostaw więc ryż na małym ogniu na 8-10 minut. Po tym czasie powinien wchłonąć całą wodę i podwoić swoją objętość. To technika przypominająca duszenie, a jak podkreśla Ramsay, to właśnie w tym tkwi sekret idealnie ugotowanego ryżu. W kolejnym, ostatnim już, kroku należy wybrać duże kawałki przypraw oraz rozmieszać dobrze ryż widelcem, by nabrał dodatkowej puszystości.