Większość z nas źle gotuje ryż, przez to staje się papkowaty i kleisty. Gordon Ramsay tłumaczy

Dobór techniki gotowania ryżu z pewnością nie spędza ci snu z powiek. Produkt ten nie jest w Polsce tak popularny jak w Azji, dlatego też zwykle ograniczamy się do wrzucenia ziaren do wody i gotowania do uzyskania pożądanej konsystencji. Chcąc jednak uniknąć kleistych brył i cieszyć się puszystym i sypkim ryżem, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. O wszystkim opowiada światowej sławy kucharz, Gordon Ramsay.

Zobacz, jak ugotować perfekcyjnie ryżZobacz, jak ugotować perfekcyjnie ryż
Źródło zdjęć: © Instagram: gordongram (screenshot)
SKOMENTUJ

Gordon Ramsay to szkocki kucharz, restaurator, autor książek kucharskich i osobowość telewizyjna. Był gospodarzem wielu programów telewizyjnych, m.in. Hell’s Kitchen, MasterChef i MasterChef Junior. Ramsay posiada 35 restauracji na całym świecie, a w swojej karierze otrzymał 17 gwiazdek Michelin. Kucharz prowadzi również na YouTube kanał poświęcony sztuce kulinarnej. W jednym z filmików zademonstrował, jak prawidłowo gotować ryż.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pita z kurczakiem, warzywami i domowym sosie tzatziki

Ile dać wody do ryżu? Jak gotować ryż?

Gordon Ramsay wytyka popularne błędy i wyjaśnia, jak prawidłowo gotować ryż, by nie był papkowaty i kleisty. Kucharz postawił na ryż basmati. To odmiana ryżu białego o bardziej wydłużonych ziarnach oraz mniejszej ilości skrobi. Dzięki temu łatwiej jest uzyskać sypkość po ugotowaniu ziaren. Co istotne, Gordon Ramsay poleca opłukać ryż pod bieżącą zimną wodą przed gotowaniem. Nie tylko po to, by wypłukać skrobię (która może sprawić, że ryż będzie się zbrylać), ale też pozbyć się z niego kurzu i zanieczyszczeń.

Szalenie istotna kwestia to proporcje ryżu do wody. Gordon Ramsay wskazuje, że na 1 porcję ryżu przypada 1,5 porcji wody. Tym samym więc szykując 400 g suchego ryżu, potrzebujemy 600 ml wody do gotowania (oczywiście woda, w której płukamy ryż, nie zalicza się do tej puli). Co warto podkreślić, zawsze zaczynamy gotować ryż od zimnej wody. Nie wrzucamy go do wrzątku.

Gordon Ramsay wyjaśnia, jak ugotować ryż
Gordon Ramsay wyjaśnia, jak ugotować ryż © Canva | Khwanchai Phanthong's Images

Jak ugotować ryż, żeby nie był papkowaty? Gordon Ramsay wyjaśnia

Gordon Ramsay poleca doprawić ryż przed ugotowaniem. Sam do garnka z wodą i ziarnami wrzuca gwiazdki anyżu, całe ziarna kardamonu, a także sól i pieprz. Następnie przykrywa garnek i doprowadza całość do wrzenia na mocnym ogniu. Kiedy woda zagotuje się, należy zmniejszyć moc palnika na jak najmniejszą i pozwolić ziarnom ryżu uzyskać odpowiednią konsystencję pod wpływem działania pary.

Nie zdejmując pokrywki, pozostaw więc ryż na małym ogniu na 8-10 minut. Po tym czasie powinien wchłonąć całą wodę i podwoić swoją objętość. To technika przypominająca duszenie, a jak podkreśla Ramsay, to właśnie w tym tkwi sekret idealnie ugotowanego ryżu. W kolejnym, ostatnim już, kroku należy wybrać duże kawałki przypraw oraz rozmieszać dobrze ryż widelcem, by nabrał dodatkowej puszystości.

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył