Przechowywanie żywności - jak wydłużyć jej przydatność

W każdej kuchni można znaleźć jedzenie i dziś chcę pokazać Ci, że odpowiednie przechowywanie żywności ma ogromne znaczenie. Jeśli zrobisz to w dobry sposób, skutecznie wydłużysz jej przydatność.

Obrazek
Frania

No to bierzemy się do pracy! Zaraz wszystko będzie jasne ?

#1 Jogurt i śmietana

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Produkty tego typu sprzedawane są zazwyczaj w plastikowych opakowaniach. Kiedy pozbędziesz się wieczka, zawsze możesz zastąpić je przy pomocy folii aluminiowej.

I jeszcze jedno, jogurty i śmietanę przechowuj z dala od cebuli, cytrusów oraz czosnku. W przeciwnym wypadku produkty mogą wchłonąć ich zapach.

#2 Pietruszka

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jeśli chcesz przechowywać pietruszkę przez dłuższy okres czasu, zawsze może ją posiekać i umieścić w foremce na lód. Następnie zalej wodą i wstaw do zamrażarki.

Już zawsze będziesz mieć ją pod ręką w razie potrzeby!

#3 Żółty ser

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Ten produkt przechowuj w lodówce w odpowiednim zabezpieczeniu - owinięty w pergamin. Ponadto, jeśli chcesz uniknąć pleśni, umieść w pobliżu kostkę cukru oraz masło, dzięki czemu żółty ser nie wyschnie.

#4 Twaróg

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jak przechowywanie żywności, to i czas na twaróg, który również znajduje się w naszych lodówkach. I tu sprawa jest bardzo prosta, wystarczy przełożyć produkt do szklanej miski, umieścić na wierzchu kostkę cukru i przykryć.

#5 Marchewki

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Możesz przechowywać je w lodówce na dwa sposoby. Po pierwsze, odciąć górną część warzyw i owinąć je w mokry ręcznik, po czym wstawić do lodówki.

Możesz również umieścić je w słoiku z wodą i wstawić do lodówki. To takie poste!

#6 Papryczki chilli

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Aby zachować ich świeżość do dwóch tygodni, przechowuj żywność w plastikowym pojemniku.

#7 Grzyby

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Kiedy kupisz grzyby, przełóż je z pojemnika do plastikowej miski. Na dnie i wierzchu pojemnika umieść ręcznik papierowy.

#8 Cebula

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/499899627361943399/">pinterest.com‎</a>

Jak się okazuje, przechowywanie żywności i rajstopy mają ze sobą sporo wspólnego. I chodzi tu o cebulę, którą należy umieścić w rajstopach i zawiązać supełek pomiędzy kolejnymi produktami.

W ten sposób cebula zachowa swoją świeżość do 9 miesięcy.

#9 Banany

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Aby przedłużyć użyteczność bananów nawet do 5 dni, wystarczy owinąć ich trzon folią aluminiową. I pamiętaj, banany uwalniają gaz etylenowy, dlatego powinnaś trzymać je z dala od innych owoców.

Przechowywanie żywności masz już w małym palcu!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej