Przechowywanie żywności - jak wydłużyć jej przydatność
W każdej kuchni można znaleźć jedzenie i dziś chcę pokazać Ci, że odpowiednie przechowywanie żywności ma ogromne znaczenie. Jeśli zrobisz to w dobry sposób, skutecznie wydłużysz jej przydatność.
20.06.2019 | aktual.: 13.08.2019 08:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
No to bierzemy się do pracy! Zaraz wszystko będzie jasne ?
#1 Jogurt i śmietana
Produkty tego typu sprzedawane są zazwyczaj w plastikowych opakowaniach. Kiedy pozbędziesz się wieczka, zawsze możesz zastąpić je przy pomocy folii aluminiowej.
I jeszcze jedno, jogurty i śmietanę przechowuj z dala od cebuli, cytrusów oraz czosnku. W przeciwnym wypadku produkty mogą wchłonąć ich zapach.
#2 Pietruszka
Jeśli chcesz przechowywać pietruszkę przez dłuższy okres czasu, zawsze może ją posiekać i umieścić w foremce na lód. Następnie zalej wodą i wstaw do zamrażarki.
Już zawsze będziesz mieć ją pod ręką w razie potrzeby!
#3 Żółty ser
Ten produkt przechowuj w lodówce w odpowiednim zabezpieczeniu - owinięty w pergamin. Ponadto, jeśli chcesz uniknąć pleśni, umieść w pobliżu kostkę cukru oraz masło, dzięki czemu żółty ser nie wyschnie.
#4 Twaróg
Jak przechowywanie żywności, to i czas na twaróg, który również znajduje się w naszych lodówkach. I tu sprawa jest bardzo prosta, wystarczy przełożyć produkt do szklanej miski, umieścić na wierzchu kostkę cukru i przykryć.
#5 Marchewki
Możesz przechowywać je w lodówce na dwa sposoby. Po pierwsze, odciąć górną część warzyw i owinąć je w mokry ręcznik, po czym wstawić do lodówki.
Możesz również umieścić je w słoiku z wodą i wstawić do lodówki. To takie poste!
#6 Papryczki chilli
Aby zachować ich świeżość do dwóch tygodni, przechowuj żywność w plastikowym pojemniku.
#7 Grzyby
Kiedy kupisz grzyby, przełóż je z pojemnika do plastikowej miski. Na dnie i wierzchu pojemnika umieść ręcznik papierowy.
#8 Cebula
Jak się okazuje, przechowywanie żywności i rajstopy mają ze sobą sporo wspólnego. I chodzi tu o cebulę, którą należy umieścić w rajstopach i zawiązać supełek pomiędzy kolejnymi produktami.
W ten sposób cebula zachowa swoją świeżość do 9 miesięcy.
#9 Banany
Aby przedłużyć użyteczność bananów nawet do 5 dni, wystarczy owinąć ich trzon folią aluminiową. I pamiętaj, banany uwalniają gaz etylenowy, dlatego powinnaś trzymać je z dala od innych owoców.
Przechowywanie żywności masz już w małym palcu!
Zobacz także