Przed laty był hitem na karnawałowych imprezach. Układam na waflu i zwijam jak roladę

Przygotowanie słodkiej rolady ani nie musi być trudne, ani czasochłonne. Wybierz się z nami w kulinarną podróż do czasów, kiedy w kuchni królowała prostota i kreatywność. Zobacz, jak przygotować peerelowski blok czekoladowy w zakręconej wersji.

Rolada z bloku czekoladowego Rolada z bloku czekoladowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeżeli jesteś w stanie cofnąć się myślami do lat 80. XX wieku, to z pewnością pamiętasz specyficzny smak czekoladowego bloku, który pomimo swojej nazwy, nie zawierał w swoim składzie prawdziwej czekolady. Ten klasyczny deser z okresu PRL-u, charakterystyczny dla kuchni kryzysowej, zyskuje obecnie na popularności. Zobacz, jak przyrządzić ten specyficzny przysmak w nieco odmienionej wariacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka, które wyglądają jak szachownica. Genialny motyw

Blok czekoladowy - kulinarna podróż w czasie

Jednym z charakterystycznych słów, które były na porządku dziennym w okresie PRL-u, a które dzisiaj jest już prawie całkowicie zapomniane, było słowo "ersatz", oznaczające zamiennik. Handel w PRL-u był zdominowany przez permanentny brak towarów, co zmuszało do zastępowania wielu produktów ich odpowiednikami, które niestety były gorszej jakości.

Tak samo wyglądała sytuacja dla miłośników słodkości. Prawdziwa czekolada była wtedy towarem luksusowym, o którym można było tylko marzyć. Zamiast niej na półkach sklepowych pojawiały się produkty, które udawały czekoladę, a tłuszcz kakaowy zastępowany był innymi olejami roślinnymi, takimi jak olej rzepakowy.

Innym przysmakiem z tamtych trudnych czasów był blok czekoladowy, który był jednym z niewielu słodkich produktów, które regularnie pojawiały się w sklepach. Ze względu na prostotę składu i łatwość przygotowania, ten deser często bywał robiony również w domach. Z sentymentem wracamy do dawnych smaków. Tym razem jednak proponujemy przepis na blok w formie rolady.

Blok czekoladowy
Blok czekoladowy © Adobe Stock

Blok czekoladowy w waflu. Przepis

Składniki:

  • 2 duże kwadratowe wafle,
  • 1 paczka herbatników,
  • 400 g masła,
  • 400 g mleka w proszku,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 6 łyżek kakao,
  • orzechy,
  • rodzynki.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w rondelku i wymieszaj z cukrem. Gotową masę zestaw z ognia i wymieszaj z mlekiem w proszku, pokruszonymi herbatnikami, orzechami i rodzynkami.
  2. Dokładnie wymieszaj całość i odstaw do stygnięcia. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę ciepłego mleka.
  3. Dwa wafle ułóż obok siebie - tak, by na siebie nachodziły brzegami ok. 1 cm. Wafle przykryj na minutę wilgotną ściereczką.
  4. Po tym czasie zdejmij ściereczkę, a wafle posmaruj na całej powierzchni przygotowaną masą.
  5. Następnie zawiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Gotową owiń dodatkowo folią spożywczą i włóż na co najmniej godzinę do lodówki, by masa stężała.
  6. Gotową roladę podawaj pokrojoną w plastry o grubości około 1 cm.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier