PrzepisZupyPrzed laty była daniem ubogich. Dziś króluje w najlepszych restauracjach

Przed laty była daniem ubogich. Dziś króluje w najlepszych restauracjach

Dzisiaj zagłębimy się nieco w szlachetnej kuchni francuskiej, której reprezentantem i niewątpliwie flagowym daniem jest zupa cebulowa. Chociaż nie brzmi zbyt majestatycznie, to właśnie ją serwują w najlepszych restauracjach nad Loarą. Warto znać ten przepis!

Zupa cebulowa zupełnie jak we francuskich restauracjach
Zupa cebulowa zupełnie jak we francuskich restauracjach
Źródło zdjęć: © Canva

04.03.2024 10:59

Kuchnia francuska uchodzi za jedną z najwykwintniejszych na świecie. To właśnie do Paryża udają się kucharze z całego świata, by szkolić się pod okiem wielkich mistrzów kulinarnych. W ojczyźnie Napoleona powstała też najsłynniejsza szkoła gotowania na świecie: Le Cordon Bleu, której, według wielu opinii, dorównać może już tylko szwajcarska Culinary Arts Academy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli natomiast mowa o kuchni francuskiej, nasze skojarzenia szybko powinny poprowadzić nas w stronę zupy cebulowej. Podczas gdy potrawa ta mieni się Polakom jako danie ubogich, we Francji cieszy się ona dużym szacunkiem. Dzisiaj chcemy ci zaproponować przygotowanie jej w domu i poznanie "cuisine française" od jej najlepszej strony. Powodzenia!

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • 4 piersi lub udka z kurczaka,
  • 4 cebule,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1/4 szklanki koniaku (jeśli chcemy być wierni oryginałowi),
  • 2 szklanki bulionu, najlepiej wołowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • szczypta tymianku,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.
Zupa cebulowa — sycąca i aromatyczna
Zupa cebulowa — sycąca i aromatyczna© Canva | IsabelPoulin

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka obierz ze skóry, natrzyj solą i pieprzem, a następnie pokrój. Obsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.
  2. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Zeszklij w garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni, a następnie wlej wino i koniak. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i trzymaj na ogniu przez kolejne 5 minut. Jest to czas, po którym alkohol wyparuje.
  3. Kiedy tak się stanie, dodaj mąkę i wymieszaj. Teraz wlej do garnka bulion, dopraw tymiankiem i cukrem. Gotuj 10 minut. Po tym czasie zupa powinna już mocno zgęstnieć.
  4. Wyłącz palnik i wsadź do garnka usmażonego kurczaka. Całość posyp startym serem.
  5. Wstaw zupę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz 20 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!