Przed laty była daniem ubogich. Dziś króluje w najlepszych restauracjach
Dzisiaj zagłębimy się nieco w szlachetnej kuchni francuskiej, której reprezentantem i niewątpliwie flagowym daniem jest zupa cebulowa. Chociaż nie brzmi zbyt majestatycznie, to właśnie ją serwują w najlepszych restauracjach nad Loarą. Warto znać ten przepis!
04.03.2024 10:59
Kuchnia francuska uchodzi za jedną z najwykwintniejszych na świecie. To właśnie do Paryża udają się kucharze z całego świata, by szkolić się pod okiem wielkich mistrzów kulinarnych. W ojczyźnie Napoleona powstała też najsłynniejsza szkoła gotowania na świecie: Le Cordon Bleu, której, według wielu opinii, dorównać może już tylko szwajcarska Culinary Arts Academy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli natomiast mowa o kuchni francuskiej, nasze skojarzenia szybko powinny poprowadzić nas w stronę zupy cebulowej. Podczas gdy potrawa ta mieni się Polakom jako danie ubogich, we Francji cieszy się ona dużym szacunkiem. Dzisiaj chcemy ci zaproponować przygotowanie jej w domu i poznanie "cuisine française" od jej najlepszej strony. Powodzenia!
Francuska zupa cebulowa
Składniki:
- 4 piersi lub udka z kurczaka,
- 4 cebule,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- 1/4 szklanki koniaku (jeśli chcemy być wierni oryginałowi),
- 2 szklanki bulionu, najlepiej wołowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 50 g tartego sera żółtego,
- szczypta tymianku,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka obierz ze skóry, natrzyj solą i pieprzem, a następnie pokrój. Obsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Zeszklij w garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni, a następnie wlej wino i koniak. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i trzymaj na ogniu przez kolejne 5 minut. Jest to czas, po którym alkohol wyparuje.
- Kiedy tak się stanie, dodaj mąkę i wymieszaj. Teraz wlej do garnka bulion, dopraw tymiankiem i cukrem. Gotuj 10 minut. Po tym czasie zupa powinna już mocno zgęstnieć.
- Wyłącz palnik i wsadź do garnka usmażonego kurczaka. Całość posyp startym serem.
- Wstaw zupę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz 20 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!