Przed laty była daniem ubogich. Dziś króluje w najlepszych restauracjach

Dzisiaj zagłębimy się nieco w szlachetnej kuchni francuskiej, której reprezentantem i niewątpliwie flagowym daniem jest zupa cebulowa. Chociaż nie brzmi zbyt majestatycznie, to właśnie ją serwują w najlepszych restauracjach nad Loarą. Warto znać ten przepis!

Zupa cebulowa zupełnie jak we francuskich restauracjachZupa cebulowa zupełnie jak we francuskich restauracjach
Źródło zdjęć: © Canva

Kuchnia francuska uchodzi za jedną z najwykwintniejszych na świecie. To właśnie do Paryża udają się kucharze z całego świata, by szkolić się pod okiem wielkich mistrzów kulinarnych. W ojczyźnie Napoleona powstała też najsłynniejsza szkoła gotowania na świecie: Le Cordon Bleu, której, według wielu opinii, dorównać może już tylko szwajcarska Culinary Arts Academy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy powiedziałem rodzinie, na jakim spodzie robię pizzę, nie mogli w to uwierzyć. Teraz nie chcą jeść żadnej innej

Jeśli natomiast mowa o kuchni francuskiej, nasze skojarzenia szybko powinny poprowadzić nas w stronę zupy cebulowej. Podczas gdy potrawa ta mieni się Polakom jako danie ubogich, we Francji cieszy się ona dużym szacunkiem. Dzisiaj chcemy ci zaproponować przygotowanie jej w domu i poznanie "cuisine française" od jej najlepszej strony. Powodzenia!

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • 4 piersi lub udka z kurczaka,
  • 4 cebule,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1/4 szklanki koniaku (jeśli chcemy być wierni oryginałowi),
  • 2 szklanki bulionu, najlepiej wołowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • szczypta tymianku,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.
Zupa cebulowa — sycąca i aromatyczna
Zupa cebulowa — sycąca i aromatyczna © Canva | IsabelPoulin

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka obierz ze skóry, natrzyj solą i pieprzem, a następnie pokrój. Obsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.
  2. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Zeszklij w garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni, a następnie wlej wino i koniak. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i trzymaj na ogniu przez kolejne 5 minut. Jest to czas, po którym alkohol wyparuje.
  3. Kiedy tak się stanie, dodaj mąkę i wymieszaj. Teraz wlej do garnka bulion, dopraw tymiankiem i cukrem. Gotuj 10 minut. Po tym czasie zupa powinna już mocno zgęstnieć.
  4. Wyłącz palnik i wsadź do garnka usmażonego kurczaka. Całość posyp startym serem.
  5. Wstaw zupę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz 20 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze