Czy można jeść surowego kurczaka? Słowa dra Wrzoska mogą być dla wielu sporym zaskoczeniem

Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek podzielił się na swoim profilu w mediach społecznościowych filmem, w którym ostrzega przed konsumpcją surowego lub niedogotowanego mięsa kurczaka. Konsekwencje zdrowotne niestosowania się do tych zaleceń mogą być poważne.

Dr Michał Wrzosek przestrzega przed jedzeniem surowego mięsaDr Michał Wrzosek przestrzega przed jedzeniem surowego mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok: Doktor dietetyki Michał Wrzosek (screenshot)

Mogłoby się wydawać, że nikomu do głowy nie przyjdzie jedzenie surowego kurczaka. A jednak. Ta niebezpieczna praktyka stała się trendem kulinarnym, który zdobył popularność w kuchni japońskiej i amerykańskiej. Jak podaje magazyn "Food & Wine", w niektórych restauracjach w Stanach Zjednoczonych można zjeść "sashimi" z kurczaka (cienkie plastry z piersi kurczaka są przypalane i gotowane przez 10 sekund), a w Japonii to danie jest uważane za przysmak. Niemniej warto podkreślić, że takie rozwiązania mogą wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, o których mówi dr Michał Wrzosek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Co by się stało, gdybyś zjadł surowego kurczaka? Dr Wrzosek wyjaśnia

Dr dietetyki Michał Wrzosek opublikował na TikToku krótki filmik, w którym wyjaśnia, dlaczego powinno się uważać na surowego kurczaka, i pod żadnym pozorem nie spożywać ani surowego, ani niedogotowanego mięsa:

- Na surowym kurczaku występują patogeny salmonelli i campylobacter, a umycie kurczaka wodą nie wystarczy. Konieczna jest odpowiednia obróbka termiczna. Zjedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa może prowadzić do zatrucia pokarmowego - wyjaśnia dr Michał Wrzosek w wideo opublikowanym na TikToku.

Czy gotowanie wystarczy, by pozbyć się bakterii? Kluczowym elementem bezpiecznego przygotowania kurczaka jest odpowiednia obróbka termiczna. Kurczaka należy dokładnie gotować do wewnętrznej temperatury co najmniej 75 st. C. Taka temperatura skutecznie niszczy bakterie i zapewnia bezpieczeństwo spożywania mięsa. Warto również pamiętać o utrzymaniu odpowiednich standardów higieny w kuchni podczas przygotowania mięsa kurczaka: dokładne mycie rąk i narzędzi kuchennych jest niezbędne, aby uniknąć przenoszenia bakterii na inne produkty spożywcze.

Konsekwencje wynikające z jedzenia surowego kurczaka mogą być opłakane
Konsekwencje wynikające z jedzenia surowego kurczaka mogą być opłakane © Pixabay

Surowy kurczak źródłem zakażeń salmonellą i campylobacterem. Co to za bakterie?

Campylobacter to rodzaj bakterii, które są zdolne do wywoływania chorób u ludzi. Zakażenie tą bakterią jest znane jako campylobacterioza. Objawy campylobacteriozy zazwyczaj zaczynają się pojawiać w ciągu 2-5 dni od momentu zakażenia. Do najczęstszych z nich należą biegunka, bóle brzucha, gorączka oraz nudności. W większości przypadków przebieg choroby jest łagodny. Niemniej jednak campylobacterioza może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak zespół Guillaina-Barrego. Jest to choroba autoimmunologiczna układu nerwowego, która może skutkować porażeniem mięśni i trudnościami w poruszaniu się.

Salmonella to kolejna bakteria, która może wywoływać choroby u ludzi. Zakażenie nią jest określane mianem salmonellozy. Objawy salmonellozy zazwyczaj zaczynają się pojawiać po 12-72 godzinach od momentu zakażenia. Do najczęstszych z nich należą biegunka, bóle brzucha, gorączka oraz nudności. Podobnie jak w przypadku campylobacteriozy, salmonelloza może mieć przebieg łagodny. Jednakże u niektórych osób może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak odwodnienie organizmu, sepsa czy zapalenie opon mózgowych. Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego tylko w 2020 roku zdiagnozowano zatrucie salmonellą u prawie 8 tysięcy Polaków. Co więcej, aż 61,1 proc. z nich wymagało hospitalizacji.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu