Czy można jeść surowego kurczaka? Słowa dra Wrzoska mogą być dla wielu sporym zaskoczeniem
Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek podzielił się na swoim profilu w mediach społecznościowych filmem, w którym ostrzega przed konsumpcją surowego lub niedogotowanego mięsa kurczaka. Konsekwencje zdrowotne niestosowania się do tych zaleceń mogą być poważne.
03.03.2024 16:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mogłoby się wydawać, że nikomu do głowy nie przyjdzie jedzenie surowego kurczaka. A jednak. Ta niebezpieczna praktyka stała się trendem kulinarnym, który zdobył popularność w kuchni japońskiej i amerykańskiej. Jak podaje magazyn "Food & Wine", w niektórych restauracjach w Stanach Zjednoczonych można zjeść "sashimi" z kurczaka (cienkie plastry z piersi kurczaka są przypalane i gotowane przez 10 sekund), a w Japonii to danie jest uważane za przysmak. Niemniej warto podkreślić, że takie rozwiązania mogą wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, o których mówi dr Michał Wrzosek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co by się stało, gdybyś zjadł surowego kurczaka? Dr Wrzosek wyjaśnia
Dr dietetyki Michał Wrzosek opublikował na TikToku krótki filmik, w którym wyjaśnia, dlaczego powinno się uważać na surowego kurczaka, i pod żadnym pozorem nie spożywać ani surowego, ani niedogotowanego mięsa:
- Na surowym kurczaku występują patogeny salmonelli i campylobacter, a umycie kurczaka wodą nie wystarczy. Konieczna jest odpowiednia obróbka termiczna. Zjedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa może prowadzić do zatrucia pokarmowego - wyjaśnia dr Michał Wrzosek w wideo opublikowanym na TikToku.
Czy gotowanie wystarczy, by pozbyć się bakterii? Kluczowym elementem bezpiecznego przygotowania kurczaka jest odpowiednia obróbka termiczna. Kurczaka należy dokładnie gotować do wewnętrznej temperatury co najmniej 75 st. C. Taka temperatura skutecznie niszczy bakterie i zapewnia bezpieczeństwo spożywania mięsa. Warto również pamiętać o utrzymaniu odpowiednich standardów higieny w kuchni podczas przygotowania mięsa kurczaka: dokładne mycie rąk i narzędzi kuchennych jest niezbędne, aby uniknąć przenoszenia bakterii na inne produkty spożywcze.
Surowy kurczak źródłem zakażeń salmonellą i campylobacterem. Co to za bakterie?
Campylobacter to rodzaj bakterii, które są zdolne do wywoływania chorób u ludzi. Zakażenie tą bakterią jest znane jako campylobacterioza. Objawy campylobacteriozy zazwyczaj zaczynają się pojawiać w ciągu 2-5 dni od momentu zakażenia. Do najczęstszych z nich należą biegunka, bóle brzucha, gorączka oraz nudności. W większości przypadków przebieg choroby jest łagodny. Niemniej jednak campylobacterioza może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak zespół Guillaina-Barrego. Jest to choroba autoimmunologiczna układu nerwowego, która może skutkować porażeniem mięśni i trudnościami w poruszaniu się.
Salmonella to kolejna bakteria, która może wywoływać choroby u ludzi. Zakażenie nią jest określane mianem salmonellozy. Objawy salmonellozy zazwyczaj zaczynają się pojawiać po 12-72 godzinach od momentu zakażenia. Do najczęstszych z nich należą biegunka, bóle brzucha, gorączka oraz nudności. Podobnie jak w przypadku campylobacteriozy, salmonelloza może mieć przebieg łagodny. Jednakże u niektórych osób może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak odwodnienie organizmu, sepsa czy zapalenie opon mózgowych. Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego tylko w 2020 roku zdiagnozowano zatrucie salmonellą u prawie 8 tysięcy Polaków. Co więcej, aż 61,1 proc. z nich wymagało hospitalizacji.