Przed wojną gotowali z nich zupę. Dziś na targu można szukać ze świecą

To jedne z najbardziej pożądanych owoców, których próżno szukać na straganach. Szczęśliwi posiadacze ogródka i leśnych spacerów, mogą rozkoszować się staropolską zupą na winie.

Zupa poziomkowa na czerwonym winieZupa poziomkowa na czerwonym winie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa owocowa dla jednych jest przysmakiem z dzieciństwa, innym jawi się zaś jako największy koszmar. Ten przepis, chociaż również na bazie owoców, obok przedszkolnego dania nawet nie stał. Podstawą są tutaj poziomki i czerwone lub białe wino. Zupa jest słodka, a smak balansuje się nie tylko procentowym trunkiem, ale również dodatkiem soku z cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji

Zupa poziomkowa na winie

Przepis na tę zupę pojawił się w książce Marii Disslowej "Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa" z 1931 roku. To jedna z pierwszych publikacji na temat gotowania, która przez lata była biblią dla gospodyń domowych. Popularność tej zupy w przedwojennej kuchni zostaje pod znakiem zapytania, można uznać, że nie każdy zajadał się nią na co dzień.

poziomki
poziomki © Adobe Stock


Recepturę można bez większych problemów odtworzyć w domu, o ile dokona się niemal niemożliwego, czyli trafi na poziomki. Próżno szukać ich w marketach, czasem można natknąć się na straganach. Wszystko przez ich delikatną strukturę, przez którą nie wytrzymują za długo po zerwaniu z krzaczka. Najlepszym rozwiązaniem jest spacer do lasu lub uprawa krzaczków w przydomowym ogródku. Do tego butelka wina, cukier i zupa poziomkowa gotowa.

Składniki

  • 3/4 litra poziomek,
  • 750 ml wody,
  • pół szklanki wina,
  • 120 g cukru,
  • sok z cytryny (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej wodę, wsyp cukier i zagotuj.
  2. Dodaj przetarte poziomki i wlej wino.
  3. Zagotuj.
  4. Jeśli zupa jest za słodka, dodaj do smaku sok z cytryny.

Gotową zupę przelej do talerzy i udekoruj świeżymi poziomkami. Smacznego!

Dlaczego warto jeść poziomki?

O ile sama zupa na winie to raczej odstępstwo od zdrowej diety, o tyle samo poziomki mogą być zdrową przekąską. Poziomki są pełne cennych wartości odżywczych. Bogate w witaminę C, wspierają układ odpornościowy, przyspieszają gojenie ran i chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Witamina A obecna w poziomkach wspomaga zdrowie oczu, skóry oraz układu immunologicznego. Są one również źródłem ważnych minerałów, takich jak mangan i żelazo.

Włączenie poziomek do codziennej diety to doskonały sposób na wzbogacenie posiłków o cenne składniki odżywcze. Te małe owoce są nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne, co czyni je idealnym dodatkiem dla osób dbających o linię. Poziomki można spożywać na surowo, dodawać do sałatek, deserów czy koktajli. Ich wszechstronność sprawia, że łatwo wkomponować je w różnorodne potrawy, ciesząc się jednocześnie ich zdrowotnymi korzyściami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"