Banalny przepis na pyszne brokuły. Będą wspaniałym dodatkiem do obiadu!

Uwielbiam brokuły od dziecka, a ostatnio po prostu nie mogę się bez nich obejść. Wszystko to przez genialny i prostu przepis z ich użyciem.

Obrazek
Frania

Jeśli również lubisz zielone warzywa i nie masz pomysłu jak je podać, koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą. Z pewnością się przyda ?

Składniki:

  • 2 główki brokułów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • płatki chilli do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Podziel warzywa na mniejsze różyczki. Następnie dokładnie opłucz i osusz. Przydatny okaże się tu durszlak.
  3. W misce połącz ze sobą różyczki brokułów, oliwę, sól, pieprz i czosnek. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż przygotowane warzywa na blaszkę do pieczenia, tworząc jedną warstwę.
  4. Wstaw blaszkę do piekarnika na 7 minut. Po czym odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 7 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika skropl sokiem z cytryny i posyp płatkami chilli. I to wszystko!
Brokuły w takiej postaci mogłabym jeść na okrągło, a Ty?
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska