Banalny przepis na pyszne brokuły. Będą wspaniałym dodatkiem do obiadu!

Uwielbiam brokuły od dziecka, a ostatnio po prostu nie mogę się bez nich obejść. Wszystko to przez genialny i prostu przepis z ich użyciem.

Obrazek
Frania

Jeśli również lubisz zielone warzywa i nie masz pomysłu jak je podać, koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą. Z pewnością się przyda ?

Składniki:

  • 2 główki brokułów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • płatki chilli do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Podziel warzywa na mniejsze różyczki. Następnie dokładnie opłucz i osusz. Przydatny okaże się tu durszlak.
  3. W misce połącz ze sobą różyczki brokułów, oliwę, sól, pieprz i czosnek. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż przygotowane warzywa na blaszkę do pieczenia, tworząc jedną warstwę.
  4. Wstaw blaszkę do piekarnika na 7 minut. Po czym odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 7 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika skropl sokiem z cytryny i posyp płatkami chilli. I to wszystko!
Brokuły w takiej postaci mogłabym jeść na okrągło, a Ty?

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości