Przepis na calzone przyda się w każdym domu. Tym bardziej w wersji ze szpinakiem i ricottą, która podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Składniki:
Farsz
250 g szpinak baby
250 g serek ricotta
30 g ser parmezan starty
1 szt. jajko
1 łyżeczka czosnek w proszku
1 łyżka suszone oregano
1/2 łyżeczki pieprz
Dodatki
2 szt. ciasto na pizzę domowej roboty
2 łyżki oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj szpinak i podsmaż go na patelni.
2. Następnie połącz ze sobą: ricottę, parmezan, jajko, oregano, czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
3. Na samym końcu dodaj podsmażony szpinak.
4. Z ciasta stwórz koło. Następnie umieść na nim wcześniej przygotowaną mieszankę ze szpinakiem.
5. Zwiń brzegi, ponacinaj ciasto i polej oliwą z oliwek. Następnie wstaw calzone do piekarnika na 7-10 minut (temp. 250 stopni Celsjusza).