Przepis na calzone ze szpinakiem i ricottą

Przepis na calzone przyda się w każdym domu. Tym bardziej w wersji ze szpinakiem i ricottą, która podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Farsz

  1. 250 g szpinak baby
  2. 250 g serek ricotta
  3. 30 g ser parmezan starty
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 łyżeczka czosnek w proszku
  6. 1 łyżka suszone oregano
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Dodatki

  1. 2 szt. ciasto na pizzę domowej roboty
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj szpinak i podsmaż go na patelni.

Obrazek

2. Następnie połącz ze sobą: ricottę, parmezan, jajko, oregano, czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Na samym końcu dodaj podsmażony szpinak.

Obrazek

4. Z ciasta stwórz koło. Następnie umieść na nim wcześniej przygotowaną mieszankę ze szpinakiem.

Obrazek

5. Zwiń brzegi, ponacinaj ciasto i polej oliwą z oliwek. Następnie wstaw calzone do piekarnika na 7-10 minut (temp. 250 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości