Magda Gessler robi najlepsze ciasto na pierogi. Jego sekret tkwi w drobniutkim szczególe
Jeśli jest osoba, której można zaufać w kwestii przepisów na tradycyjne dania, jest nią na pewno ikona polskiej sceny kulinarnej, Magda Gessler. Restauratorka zademonstrowała swój przepis na ciasto do pierogów, a my już wiemy, jak robić je tak, by wyszło perfekcyjne.
10.01.2023 | aktual.: 10.01.2023 16:32
Magda Gessler to specjalistka od dań tradycyjnych i regionalnych. To, że ceni sobie taki styl przyrządzania potraw, widać gołym okiem po wprowadzanych przez nią zmianach w restauracjach zapisanych do ,,Kuchennych rewolucji". Gessler nie ma jednak uczulenia na innowacje, ale liczy się w nich to, by były przeprowadzane ze smakiem, a nie na chybił-trafił.
To dlatego, jeśli nie przekonują cię sklepowe wyroby garmażeryjne i wolisz przygotować wszystko sama, ten przepis na ciasto do pierogów będzie ci niezbędny. Warto zaufać w tym temacie Magdzie Gessler. My to zrobiliśmy, konsekwencją czego były najlepsze pierogi, jakie w życiu jedliśmy. Polecamy więc z całego serca!
Na pewno zdziwisz się, widząc niektóre składniki, które wchodzą w skład tego przepisu. To jest właśnie innowacja, i to przez wielkie ,,I". Receptura pochodzi z programu ,,Sexy kuchnia Magdy Gessler".
Przepis na ciasto do pierogów autorstwa Magdy Gessler
Składniki:
- 700 g mąki
- 120 ml wody
- 200 ml wina białego
- 200 ml oleju z ryb i warzyw
Sposób przygotowania:
Perfumowaną warzywami i rybą oliwę przelej do miski. Magda Gessler nie zdradza tu dokładnej receptury, poza użyciem oleju z papryki. Według nas - im bardziej aromatycznie, tym lepiej.
Przesianą mąkę wysyp na blat. Zacznij dolewać wodę, drugą ręką mieszając ciasto. Restauratorka używa wody w temperaturze pokojowej.
To samo zrób z winem. Wlej go do mąki, ciągle mieszając.
Kolejnym krokiem jest dodanie oleju. Użyj do tego sitka, żeby idealnie przecedzić tłuszcz z resztek warzyw i ryb.
Kiedy wszystkie składniki znajdą się już w mące, ugnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Powinno to zająć tylko kilka minut. Teraz już tylko wałkowanie, farsz i obróbka termiczna. Smacznego!
Skoro o przepisach na pyszności mowa, rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.