Magda Gessler robi najlepsze ciasto na pierogi. Jego sekret tkwi w drobniutkim szczególe

Jeśli jest osoba, której można zaufać w kwestii przepisów na tradycyjne dania, jest nią na pewno ikona polskiej sceny kulinarnej, Magda Gessler. Restauratorka zademonstrowała swój przepis na ciasto do pierogów, a my już wiemy, jak robić je tak, by wyszło perfekcyjne. 

ObrazekPrzepis na ciasto do pierogów - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler

Magda Gessler to specjalistka od dań tradycyjnych i regionalnych. To, że ceni sobie taki styl przyrządzania potraw, widać gołym okiem po wprowadzanych przez nią zmianach w restauracjach zapisanych do ,,Kuchennych rewolucji". Gessler nie ma jednak uczulenia na innowacje, ale liczy się w nich to, by były przeprowadzane ze smakiem, a nie na chybił-trafił.

To dlatego, jeśli nie przekonują cię sklepowe wyroby garmażeryjne i wolisz przygotować wszystko sama, ten przepis na ciasto do pierogów będzie ci niezbędny. Warto zaufać w tym temacie Magdzie Gessler. My to zrobiliśmy, konsekwencją czego były najlepsze pierogi, jakie w życiu jedliśmy. Polecamy więc z całego serca!

Obrazek
Przepis na ciasto do pierogów - Pyszności; foto: Canva

Na pewno zdziwisz się, widząc niektóre składniki, które wchodzą w skład tego przepisu. To jest właśnie innowacja, i to przez wielkie ,,I". Receptura pochodzi z programu ,,Sexy kuchnia Magdy Gessler".

Przepis na ciasto do pierogów autorstwa Magdy Gessler

Składniki:

  • 700 g mąki
  • 120 ml wody
  • 200 ml wina białego
  • 200 ml oleju z ryb i warzyw

Sposób przygotowania:

Perfumowaną warzywami i rybą oliwę przelej do miski. Magda Gessler nie zdradza tu dokładnej receptury, poza użyciem oleju z papryki. Według nas - im bardziej aromatycznie, tym lepiej.

Obrazek
Przepis na ciasto do pierogów - Pyszności; foto: Canva

Przesianą mąkę wysyp na blat. Zacznij dolewać wodę, drugą ręką mieszając ciasto. Restauratorka używa wody w temperaturze pokojowej.

To samo zrób z winem. Wlej go do mąki, ciągle mieszając.

Kolejnym krokiem jest dodanie oleju. Użyj do tego sitka, żeby idealnie przecedzić tłuszcz z resztek warzyw i ryb.

Kiedy wszystkie składniki znajdą się już w mące, ugnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Powinno to zająć tylko kilka minut. Teraz już tylko wałkowanie, farsz i obróbka termiczna. Smacznego!

Skoro o przepisach na pyszności mowa, rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę