5 posiłków na 5 dni - ciekawe przepisy na lunch do pracy

Chciałabyś za jednym podejściem przygotować lunch do pracy na cały tydzień? Tak, aby szybko się nie znudził i był fitowy? Z naszą recepturą to bardzo proste!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Poniedziałek

  1. 1/2 szt. pierś z kurczaka
  2. 200 g makaron pełnoziarnisty
  3. 1/2 szt. cukinia mała
  4. 1/2 szt. bakłażan mały
  5. 100 g pomidorki koktajlowe
  6. 30 g rukola
  7. 1/3 łyżeczki pieprz
  8. 1/3 łyżeczki sól
  9. 2 łyżki krem balsamiczny
  10. 2 łyżki oliwa z oliwek do smażenia

Wtorek

  1. 1/2 szt. pierś z kurczaka
  2. 200 g kasza jaglana
  3. 2 szt. ząbki czosnku
  4. 150 g szpinak baby
  5. 1 łyżka oliwa z oliwek
  6. 1 łyżka sezam
  7. 1/4 szt. cytryna
  8. 1-2 łyżki sos słodko-kwaśny
  9. 1/3 łyżeczki sól
  10. 1/3 łyżeczki pieprz

Piątek

  1. 100 g tofu marynowane
  2. 200 g warzywa na patelnie
  3. 1 łyżka zioła prowansalskie
  4. 50 g pomidorki koktajlowe
  5. 2 łyżki sos słodko-kwaśny
  6. 2 szt. świeże mini marchewki
  7. 2 łyżki olej roślinny do smażenia

Środa

  1. 1/2 szt. pierś z kurczaka
  2. 200 g makaron pełnoziarnisty
  3. 1/2 szt. cukinia mała
  4. 1/2 szt. bakłażan mały
  5. 50 g pomidory w kawałkach z puszki

Czwartek

  1. 1/2 szt. pierś z kurczaka
  2. 100 g kasza jaglana
  3. 50 g suszone pomidory w oleju
  4. 50 g oliwki czarne
  5. 30 g rukola

Sposób przygotowania:

1. Polej pierś z kurczaka oliwą z oliwek. Dopraw do smaku: solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Na patelni podsmaż ze sobą cukinię i bakłażan. Dodaj sól i pieprz.

Obrazek

3. Następnie połącz na patelni: czosnek, szpinak, sól i pieprz.

Obrazek

4. Użyj patelni po raz trzeci. Tym razem umieść na niej mieszankę warzyw, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Obrazek

5. Podziel upieczonego kurczaka na mniejsze kawałki.

Obrazek

6. Rozłóż 5 pojemników i umieść w nich składniki zgodnie z powyższą rozpiską składników.

Obrazek

7. I lunch do pracy na cały tydzień jest już gotowy!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd