Przy tych gołąbkach inne nie mają szans. Są aromatyczne i pełne smaku

Gołąbki są jednym z symboli naszej rodzimej kuchni, serwujemy je zazwycza podczas niedzielnych obiadów. Ale czy myślałeś o tym, by nieco je "naprawić"? Ja odkryłam gołąbki po turecku i jestem nimi zachwycona. Są pełne smaku i aromatu.

Gołąbki po turecku mają zupełnie inny smakGołąbki po turecku mają zupełnie inny smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Gołąbki po turecku, znane jako dolma, to klasyk kuchni orientalnej, który od lat gości na stołach w krajach śródziemnomorskich i Bliskiego Wschodu. Różnią się od polskiej wersji przede wszystkim tym, że zamiast liści kapusty wykorzystuje się delikatne liście winogron. Dzięki temu całość jest lżejsza, a farsz nabiera charakterystycznego, głębokiego smaku. Danie nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych, a jego przygotowanie w domowych warunkach jest banalnie proste. Dolma świetnie prezentuje się na stole. Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkową okazję, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś oryginalnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Jak zrobić gołąbki po turecku?

Gołąbki po turecku łączą w sobie lekkość i sycący charakter. Jagnięcina dostarcza białka i zdrowych tłuszczów, ryż uzupełnia energię (to źródło pełnowartościowych węglowodanów), a liście winogron wnoszą do potrawy cenne antyoksydanty i błonnik. W połączeniu z jogurtem wspierającym florę jelitową powstaje pełnowartościowy posiłek, który nie tylko nasyci, ale i pozytywnie wpłynie na zdrowie.

Składniki:

  • 40 liści winogron,
  • 500 g mielonej jagnięciny (opcjonalnie wołowiny z wieprzowiną),
  • 200 g ryżu,
  • cebula,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny do podania (idealnie sprawdzi się ten typu greckiego),
  • ząbek czosnku (opcjonalnie do sosu jogurtowego).

Sposób przygotowania:

  1. Liście winogron opłucz, usuń twarde ogonki i zblanszuj 2–3 minuty we wrzątku, po czym osusz. Jeśli jednak wybierzesz te z puszki, to nie musisz już ich blanszować.
  2. Ryż ugotuj na półtwardo (al dente). Cebulę i natkę pietruszki posiekaj drobno.
  3. W dużej misce połącz mięso, ryż, cebulę, pietruszkę i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Odstaw do lodówki na godzinę, by farsz nabrał smaku.
  4. Na każdy liść winogron nałóż porcję farszu i zawiń w rulonik przypominający cygaro.
  5. Dno garnka wyłóż kilkoma liśćmi winogron, a na nich ułóż ciasno gołąbki. Zalej gorącą wodą tak, by przykryła je do ¾ wysokości.
  6. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut.
  7. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym, który możesz doprawić czosnkiem i szczyptą soli.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟