PrzepisCiastkaPrzygotuj w walentynki. Te ciasteczka podbiją serce każdego

Przygotuj w walentynki. Te ciasteczka podbiją serce każdego

Święto zakochanych tuż za rogiem, więc warto przygotować na ten dzień coś specjalnego. W myśl zasady "przez żołądek do serca" przygotuj te kruchutkie ciasteczka, a powodzenie w miłości masz gwarantowane.

Te kruche ciasteczka idealnie pasują do Walentynek
Te kruche ciasteczka idealnie pasują do Walentynek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Walentynki zaczęły być obchodzone w Polsce w latach 90., kiedy to po zmianach ustrojowych nasz kraj otworzył się na wpływy Zachodu. Wiele osób krytykuje to święto, zwracając uwagę na jego komercyjny charakter. W końcu to kolejna okazja w roku, gdzie odczuwa się presję, aby wydać pieniądze na coś, co w gruncie rzeczy nie jest istotne. Na szczęście nie musisz wydawać fortuny, by zrobić komuś miłą i pyszną niespodziankę.

Składniki na te walentynkowe ciasteczka z pewnością znajdziesz już w swojej kuchni. Poza tym są one banalnie proste w wykonaniu, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia w wypiekaniu pyszności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe lizaki to ekspresowy przepis na walentykowy deser. Idealny na ostatnią chwilę

Najważniejszy jest kształt serca

To, co czyni te ciasteczka walentynkowymi, to wydrążone w nich serca. Przyda się do tego foremka o tym kształcie. Ciastka można przełożyć dżemem truskawkowym, ale równie dobrze jakąś konfiturą o czerwonej barwie. Do wyboru, do koloru. Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako prezent, choć świetnym podarunkiem będzie też jadalny bukiet z truskawek.

Przepis na walentynkowe ciasteczka

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g masła,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • dżem truskawkowy.

Przygotowanie:

  1. Utrzyj masło, łącząc je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawaj żółtka, kontynuując przy tym ucieranie.
  2. Jak już masa stanie się puszysta, to dodaj do niej mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Następnie wymieszaj.
  3. Gotową, zwartą masę odłóż na około 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj krążki. W połowie z nich wytnij serduszka, pomoże ci w tym foremka o takim kształcie. Gotowe ciastka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rozgrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza i wsadź do niego blachę z ciasteczkami. Piecz przez 10-12 minut.
  6. Zostaw ciastka, aby chwilę ostygły, a potem możesz je łączyć, przekładając je dżemem truskawkowym.
ciasteczkawalentynkiciastka

Wybrane dla Ciebie