PrzepisŚniadaniePrzygotuj zamiast zwykłej jajecznicy. Są tak pyszne, że rodzina będzie nosić cię na rękach

Przygotuj zamiast zwykłej jajecznicy. Są tak pyszne, że rodzina będzie nosić cię na rękach

Jajecznica odchodzi w zapomnienie, czas na jajka po turecku
Jajecznica odchodzi w zapomnienie, czas na jajka po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.12.2023 22:05, aktual.: 08.12.2023 10:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co najczęściej robimy na śniadanie? Pewnie większość powie, że je płatki zwykle lub owsiane oraz jajecznicę na różne sposoby. Jajka możemy podać jednak w inny sposób. Takie danie będzie o wiele smaczniejsze niż klasyczna jajecznica. Oprócz tego wygląda obłędnie i można podać je w niezwykle estetyczny sposób.

Dorosłość polega na codziennym wymyślaniu obiadów i śniadań. Nie zawsze mamy ochotę na przygotowywania wykwintnych potraw i nie chcemy godzinami stać przy garach. Robienie tego samego codziennie również nie wchodzi w grę - w końcu może się znudzić. Na szczęście są receptury, dzięki którym szybko i łatwo przygotujemy przepyszne dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudziła ci się jajecznica? Przygotuj jajka po turecku

Składniki:

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
Jajka po turecku
Jajka po turecku© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku przygotuj sos. Wlej jogurt do miski i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej też sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki.
  2. Wodę zmieszaj z dwiema łyżkami octu jabłkowego. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Kiedy zauważysz, że woda bulgocze, energicznie ją zamieszaj i w środek wiru wlej jajko. Poczekaj, aż białko samo obtoczy żółtko. Po kilku chwilach jajko się zetknie. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.
  3. Rozpuść masło i podsmaż na nim przyprawy, pod koniec wrzuć koperek i natkę pietruszki.
  4. Na talerzu rozsmaruj sos, połóż na nim jajka, a całość polej masłem z ziołami i przyprawami. Jajka po turecku podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa. Wtedy smakują najlepiej.

Jeśli jajecznica ci się przejadła, to danie będzie świetnym zamiennikiem. Jest pożywne, sycące, a przede wszystkim lekkie i zdrowe. Doda ci energii na resztę dnia i zapewni ci długotrwałą sytość.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także