PrzepisŚniadaniePrzygotuj zamiast zwykłej jajecznicy. Są tak pyszne, że rodzina będzie nosić cię na rękach

Przygotuj zamiast zwykłej jajecznicy. Są tak pyszne, że rodzina będzie nosić cię na rękach

Jajecznica odchodzi w zapomnienie, czas na jajka po turecku
Jajecznica odchodzi w zapomnienie, czas na jajka po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
07.12.2023 22:05, aktualizacja: 08.12.2023 10:04

Co najczęściej robimy na śniadanie? Pewnie większość powie, że je płatki zwykle lub owsiane oraz jajecznicę na różne sposoby. Jajka możemy podać jednak w inny sposób. Takie danie będzie o wiele smaczniejsze niż klasyczna jajecznica. Oprócz tego wygląda obłędnie i można podać je w niezwykle estetyczny sposób.

Dorosłość polega na codziennym wymyślaniu obiadów i śniadań. Nie zawsze mamy ochotę na przygotowywania wykwintnych potraw i nie chcemy godzinami stać przy garach. Robienie tego samego codziennie również nie wchodzi w grę - w końcu może się znudzić. Na szczęście są receptury, dzięki którym szybko i łatwo przygotujemy przepyszne dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudziła ci się jajecznica? Przygotuj jajka po turecku

Składniki:

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
Jajka po turecku
Jajka po turecku© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku przygotuj sos. Wlej jogurt do miski i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej też sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki.
  2. Wodę zmieszaj z dwiema łyżkami octu jabłkowego. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Kiedy zauważysz, że woda bulgocze, energicznie ją zamieszaj i w środek wiru wlej jajko. Poczekaj, aż białko samo obtoczy żółtko. Po kilku chwilach jajko się zetknie. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.
  3. Rozpuść masło i podsmaż na nim przyprawy, pod koniec wrzuć koperek i natkę pietruszki.
  4. Na talerzu rozsmaruj sos, połóż na nim jajka, a całość polej masłem z ziołami i przyprawami. Jajka po turecku podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa. Wtedy smakują najlepiej.

Jeśli jajecznica ci się przejadła, to danie będzie świetnym zamiennikiem. Jest pożywne, sycące, a przede wszystkim lekkie i zdrowe. Doda ci energii na resztę dnia i zapewni ci długotrwałą sytość.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także