Przygotuj zamiast zwykłej jajecznicy. Są tak pyszne, że rodzina będzie nosić cię na rękach

Co najczęściej robimy na śniadanie? Pewnie większość powie, że je płatki zwykle lub owsiane oraz jajecznicę na różne sposoby. Jajka możemy podać jednak w inny sposób. Takie danie będzie o wiele smaczniejsze niż klasyczna jajecznica. Oprócz tego wygląda obłędnie i można podać je w niezwykle estetyczny sposób.

Jajecznica odchodzi w zapomnienie, czas na jajka po tureckuJajecznica odchodzi w zapomnienie, czas na jajka po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dorosłość polega na codziennym wymyślaniu obiadów i śniadań. Nie zawsze mamy ochotę na przygotowywania wykwintnych potraw i nie chcemy godzinami stać przy garach. Robienie tego samego codziennie również nie wchodzi w grę - w końcu może się znudzić. Na szczęście są receptury, dzięki którym szybko i łatwo przygotujemy przepyszne dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Znudziła ci się jajecznica? Przygotuj jajka po turecku

Składniki:

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
Jajka po turecku
Jajka po turecku © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku przygotuj sos. Wlej jogurt do miski i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej też sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki.
  2. Wodę zmieszaj z dwiema łyżkami octu jabłkowego. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Kiedy zauważysz, że woda bulgocze, energicznie ją zamieszaj i w środek wiru wlej jajko. Poczekaj, aż białko samo obtoczy żółtko. Po kilku chwilach jajko się zetknie. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.
  3. Rozpuść masło i podsmaż na nim przyprawy, pod koniec wrzuć koperek i natkę pietruszki.
  4. Na talerzu rozsmaruj sos, połóż na nim jajka, a całość polej masłem z ziołami i przyprawami. Jajka po turecku podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa. Wtedy smakują najlepiej.

Jeśli jajecznica ci się przejadła, to danie będzie świetnym zamiennikiem. Jest pożywne, sycące, a przede wszystkim lekkie i zdrowe. Doda ci energii na resztę dnia i zapewni ci długotrwałą sytość.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża