Przygotuj zupę z 40 ząbków czosnku, a przeziębienie będzie omijać się szerokim łukiem. Do tego świetnie smakuje

Nie wiesz, jak uniknąć jesiennych przeziębień? Okazuje się, że skutecznej pomocy możesz szukać w kuchni. W jaki sposób? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Krem czosnkowy to idealny pomysł na jesienny obiadKrem czosnkowy to idealny pomysł na jesienny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski
Marzena Pęcak

Kalendarzowa jesień stała się już faktem. Wraz z pogorszeniem się pogody, pojawią się też zapewne problemy z przeziębieniem. Wiem jednak, co zrobić, aby wzmocnić odporność i jednocześnie przygotować smaczny obiad

Już za moment dowiesz się, jak zrobić genialną zupę, która jednocześnie wzmocni twoją odporność. To będzie prawdziwy hit tej jesieni, dlatego nie trać ani sekundy i od razu zapoznaj się z całą recepturą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie kremowy sernik z malinami. Już nigdy nie robię go z innego przepisu

Pyszny krem z 40 ząbkami czosnku

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest zrobienie i jedzenie zupy w postaci kremu na bazie aż 40 ząbków czosnku. Taka kombinacja nie tylko świetnie smakuje, ale i idealnie wspomaga odporność. Masz więc 2 w 1, a jak wiadomo, takie połączenia są najlepsze!

Składniki:

  • 40 ząbków czosnku,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierz wszystkie ząbki czosnku.
  2. Następnie odlicz dokładnie 30 sztuk, po czym ułóż je w formie do pieczenia i polej delikatnie oliwą z oliwek.
  3. Tak przygotowane ząbki piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku. 
  4. W międzyczasie obierz ziemniaki i cebulę. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. 
  5. Na palniku ustaw garnek. Następnie dodaj do niego 10 ząbków czosnku, cebulę oraz ziemniaki. 
  6. Jako kolejne składniki w garnku powinny znaleźć się: świeży tymianek, bulion warzywny, sól oraz pieprz. 
  7. Całość gotuj przez 20 minut.
  8. Po tym czasie dodaj do garnka upieczone ząbki czosnku
  9. Wszystkie składniki zblenduj na gładki krem.
  10. Na koniec do garnka dodaj sok z cytryny. Smacznego!

Gotowy krem możesz serwować solo, jest bardzo sycący. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go z grzankami, chrupkim pieczywem, a nawet plastrami podsmażonego boczku.

Dlaczego akurat czosnek?

Zanim się pożegnamy, chciałabym jeszcze w kilku słowach wyjaśnić, dlaczego właśnie czosnek pomaga wzmocnić odporność. 

Powodów tak naprawdę jest kilka. Po pierwsze, należy podkreślić, że to niepozorne warzywo ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, tym samym pomaga zwalczyć wszelkiego rodzaju infekcje. Co więcej, czosnek nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też pomaga łagodzić objawy takie jak ból gardła, kaszel czy katar. Podobno, spożywanie czosnku ma również skracać okres samego przeziębienia

Czosnek
Czosnek © Adobe Stock | Africa Studio

A ty lubisz czosnek? Często dodajesz go do codziennych posiłków? Może masz sprawdzony patent na inne danie czosnkowe, którym chciałbyś się podzielić? Chętnie przetestuję kolejną nowinkę w mojej kuchni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇