Przygotuj zupę z 40 ząbków czosnku, a przeziębienie będzie omijać się szerokim łukiem. Do tego świetnie smakuje

Nie wiesz, jak uniknąć jesiennych przeziębień? Okazuje się, że skutecznej pomocy możesz szukać w kuchni. W jaki sposób? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Krem czosnkowy to idealny pomysł na jesienny obiadKrem czosnkowy to idealny pomysł na jesienny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski
Marzena Pęcak

Kalendarzowa jesień stała się już faktem. Wraz z pogorszeniem się pogody, pojawią się też zapewne problemy z przeziębieniem. Wiem jednak, co zrobić, aby wzmocnić odporność i jednocześnie przygotować smaczny obiad

Już za moment dowiesz się, jak zrobić genialną zupę, która jednocześnie wzmocni twoją odporność. To będzie prawdziwy hit tej jesieni, dlatego nie trać ani sekundy i od razu zapoznaj się z całą recepturą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie kremowy sernik z malinami. Już nigdy nie robię go z innego przepisu

Pyszny krem z 40 ząbkami czosnku

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest zrobienie i jedzenie zupy w postaci kremu na bazie aż 40 ząbków czosnku. Taka kombinacja nie tylko świetnie smakuje, ale i idealnie wspomaga odporność. Masz więc 2 w 1, a jak wiadomo, takie połączenia są najlepsze!

Składniki:

  • 40 ząbków czosnku,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierz wszystkie ząbki czosnku.
  2. Następnie odlicz dokładnie 30 sztuk, po czym ułóż je w formie do pieczenia i polej delikatnie oliwą z oliwek.
  3. Tak przygotowane ząbki piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku. 
  4. W międzyczasie obierz ziemniaki i cebulę. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. 
  5. Na palniku ustaw garnek. Następnie dodaj do niego 10 ząbków czosnku, cebulę oraz ziemniaki. 
  6. Jako kolejne składniki w garnku powinny znaleźć się: świeży tymianek, bulion warzywny, sól oraz pieprz. 
  7. Całość gotuj przez 20 minut.
  8. Po tym czasie dodaj do garnka upieczone ząbki czosnku
  9. Wszystkie składniki zblenduj na gładki krem.
  10. Na koniec do garnka dodaj sok z cytryny. Smacznego!

Gotowy krem możesz serwować solo, jest bardzo sycący. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go z grzankami, chrupkim pieczywem, a nawet plastrami podsmażonego boczku.

Dlaczego akurat czosnek?

Zanim się pożegnamy, chciałabym jeszcze w kilku słowach wyjaśnić, dlaczego właśnie czosnek pomaga wzmocnić odporność. 

Powodów tak naprawdę jest kilka. Po pierwsze, należy podkreślić, że to niepozorne warzywo ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, tym samym pomaga zwalczyć wszelkiego rodzaju infekcje. Co więcej, czosnek nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też pomaga łagodzić objawy takie jak ból gardła, kaszel czy katar. Podobno, spożywanie czosnku ma również skracać okres samego przeziębienia

Czosnek
Czosnek © Adobe Stock | Africa Studio

A ty lubisz czosnek? Często dodajesz go do codziennych posiłków? Może masz sprawdzony patent na inne danie czosnkowe, którym chciałbyś się podzielić? Chętnie przetestuję kolejną nowinkę w mojej kuchni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej