Przysmak Santor. Dziś nikt o nim nie pamięta, przed laty był to rarytas

Irena Santor, ikona polskiej sceny muzycznej, ma swoje ulubione danie, które nie jest już tak popularne jak kiedyś. W przeszłości ta potrawa była prawdziwym hitem i można było ją znaleźć w menu każdej dobrej restauracji. Mówimy tutaj o... móżdżku wieprzowym. Tak, kiedyś jadano go na okrągło!

Irena Santor uwielbiała to danie. Dzisiaj mało kto by je zjadłIrena Santor uwielbiała to danie. Dzisiaj mało kto by je zjadł
Źródło zdjęć: © Facebook, Getty Images, | Sebalos, Łukasz Lech

Podczas jednej ze swoich wizyt w Bydgoszczy, Irena Santor z sentymentem wspominała czasy, kiedy w restauracjach serwowano tradycyjne potrawy przygotowane z lokalnych produktów. W jednym z wywiadów dla regionalnych mediów, z wyraźnym wzruszeniem, wspomniała o pewnym hotelu w Bydgoszczy, gdzie miała okazję spróbować pysznego móżdżku wieprzowego. "Jezu... Jakie to było dobre!" - rozczulała się podczas rozmowy artystka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Dzisiaj móżdżek jest trudno dostępny w restauracjach, ale z pewnością można go nabyć u zaufanego rzeźnika. A może pomysł jedzenia tego specjału wydaje ci się niezbyt apetyczny? Taka myśl nas oczywiście nie dziwi, ale gwarantujemy, że jest to błędne przekonanie! Mięso móżdżku jest niezwykle delikatne, rozpływa się w ustach, a co więcej, jest doskonałym źródłem białka, witaminy B12, niacyny i fosforu.

Jeśli znajdziesz w sobie wystarczająco dużo odwagi, by spróbować ulubionej potrawy Ireny Santor, to poniższy przepis na pewno ci się przyda. Powodzenia!

Móżdżek wieprzowy jak za dawnych lat

Składniki:

  • 500 g mózgu wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka octu,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Gotujący się mózg wieprzowy. Tylko dla fanów mocnych kulinarnych wrażeń!
Gotujący się mózg wieprzowy. Tylko dla fanów mocnych kulinarnych wrażeń! © Canva | VEX Collective
  1. Móżdżek dokładnie opłucz. Pozbądź się ewentualnych błonek. Następnie wstaw go do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki octu.
  2. Mózg obgotuj mniej więcej przez 5 minut, a następnie odcedź i odstaw do ostudzenia. Później pokrój go w mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mózg. Chwilę podsmażaj, a następnie wbij na patelnię jajka.
  4. Pod koniec, gdy białko się już zetnie, dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Życzymy smacznego i bardzo prosimy o informację, czy posmakował ci ulubiony przysmak z dawnych lat Ireny Santor!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej