Przysmak Santor. Dziś nikt o nim nie pamięta, przed laty był to rarytas
Irena Santor, ikona polskiej sceny muzycznej, ma swoje ulubione danie, które nie jest już tak popularne jak kiedyś. W przeszłości ta potrawa była prawdziwym hitem i można było ją znaleźć w menu każdej dobrej restauracji. Mówimy tutaj o... móżdżku wieprzowym. Tak, kiedyś jadano go na okrągło!
18.12.2023 | aktual.: 18.12.2023 09:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podczas jednej ze swoich wizyt w Bydgoszczy, Irena Santor z sentymentem wspominała czasy, kiedy w restauracjach serwowano tradycyjne potrawy przygotowane z lokalnych produktów. W jednym z wywiadów dla regionalnych mediów, z wyraźnym wzruszeniem, wspomniała o pewnym hotelu w Bydgoszczy, gdzie miała okazję spróbować pysznego móżdżku wieprzowego. "Jezu... Jakie to było dobre!" - rozczulała się podczas rozmowy artystka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj móżdżek jest trudno dostępny w restauracjach, ale z pewnością można go nabyć u zaufanego rzeźnika. A może pomysł jedzenia tego specjału wydaje ci się niezbyt apetyczny? Taka myśl nas oczywiście nie dziwi, ale gwarantujemy, że jest to błędne przekonanie! Mięso móżdżku jest niezwykle delikatne, rozpływa się w ustach, a co więcej, jest doskonałym źródłem białka, witaminy B12, niacyny i fosforu.
Jeśli znajdziesz w sobie wystarczająco dużo odwagi, by spróbować ulubionej potrawy Ireny Santor, to poniższy przepis na pewno ci się przyda. Powodzenia!
Móżdżek wieprzowy jak za dawnych lat
Składniki:
- 500 g mózgu wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka octu,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Móżdżek dokładnie opłucz. Pozbądź się ewentualnych błonek. Następnie wstaw go do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki octu.
- Mózg obgotuj mniej więcej przez 5 minut, a następnie odcedź i odstaw do ostudzenia. Później pokrój go w mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mózg. Chwilę podsmażaj, a następnie wbij na patelnię jajka.
- Pod koniec, gdy białko się już zetnie, dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Życzymy smacznego i bardzo prosimy o informację, czy posmakował ci ulubiony przysmak z dawnych lat Ireny Santor!