Pulchne ciasto z truskawkami z przepisu Tomasza Strzelczyka
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak pysznego ciasta z truskawkami jeszcze nie jadłeś. Tym razem Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Już czujemy, że jego przepis zrobi tego lata prawdziwą furorę!
05.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 10:24
Są na polskiej scenie kulinarnej takie gwiazdy, które cieszą się wielkim uznaniem nie tylko kamer telewizyjnych, ale także zwykłych ludzi. Jedną z nich jest Tomasz Strzelczyk — uczestnik IV edycji "MasterChefa", w której udało mu się zakwalifikować do finałowej piątki. I chociaż ostatecznie nie wygrał, to i tak można uznać go za swojego rodzaju zwycięzcę. Od czasu występu w popularnym programie Strzelczyk zgromadził bowiem pokaźną grupę fanów na swoim kanale na YouTube (niemal 1,4 miliona subskrybentów), a jego przepisy pokochały tysiące kucharzy-hobbystów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kilka dni temu Tomasz Strzelczyk pokazał, że potrafi nie tylko tworzyć pyszne, mięsne dania i orzeźwiające sałatki, ale wie też co nieco o cukiernictwie. Jego przepis na ciasto z truskawkami prezentuje się świetnie, a wypiek smakuje wręcz doskonale. Zadowolenie widać zresztą po komentarzach na YouTube. Gdzie nie spojrzeć tylko "mniam", "polecam" i "ciasto właśnie weszło do pieca". Jak więc moglibyśmy pominąć ten przepis na naszym portalu? Już się bierzemy, za jego opisanie!
Ciasto z truskawkami z przepisu Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 210 g mąki pszennej,
- 300 g truskawek,
- 100 ml mleka,
- 3 jaja,
- 80 ml oleju,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- łyżka cukru waniliowego.
Kruszonka
- 75 g mąki pszennej,
- 30 g mąki krupczatki,
- 60 g cukru,
- 75 g masła,
- 30 g migdałów.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od kruszonki. Do miski wsyp mąkę pszenną i krupczatkę, dodaj cukier, posiekane migdały i masło w temperaturze pokojowej. Całość ugnieć.
- Truskawki pokrój: połowę w małe kawałeczki, pozostałą część tylko na pół.
- Jajka wbij do miski. Dodaj cukier zwykły i waniliowy. Utrzyj mikserem na białą masę. Następnie wlej olej, mleko i stopniowo, cały czas miksując, wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
- Na koniec wrzuć do ciasta pokrojone drobno truskawki. Przełóż do blachy wysmarowanej masłem. Górę udekoruj połówkami truskawek i posyp kruszonką.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40-45 minut. Smacznego!