Pulchne ciasto z truskawkami z przepisu Tomasza Strzelczyka

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak pysznego ciasta z truskawkami jeszcze nie jadłeś. Tym razem Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Już czujemy, że jego przepis zrobi tego lata prawdziwą furorę!

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na ciasto z truskawkamiTomasz Strzelczyk zdradził przepis na ciasto z truskawkami
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Są na polskiej scenie kulinarnej takie gwiazdy, które cieszą się wielkim uznaniem nie tylko kamer telewizyjnych, ale także zwykłych ludzi. Jedną z nich jest Tomasz Strzelczyk — uczestnik IV edycji "MasterChefa", w której udało mu się zakwalifikować do finałowej piątki. I chociaż ostatecznie nie wygrał, to i tak można uznać go za swojego rodzaju zwycięzcę. Od czasu występu w popularnym programie Strzelczyk zgromadził bowiem pokaźną grupę fanów na swoim kanale na YouTube (niemal 1,4 miliona subskrybentów), a jego przepisy pokochały tysiące kucharzy-hobbystów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Kilka dni temu Tomasz Strzelczyk pokazał, że potrafi nie tylko tworzyć pyszne, mięsne dania i orzeźwiające sałatki, ale wie też co nieco o cukiernictwie. Jego przepis na ciasto z truskawkami prezentuje się świetnie, a wypiek smakuje wręcz doskonale. Zadowolenie widać zresztą po komentarzach na YouTube. Gdzie nie spojrzeć tylko "mniam", "polecam" i "ciasto właśnie weszło do pieca". Jak więc moglibyśmy pominąć ten przepis na naszym portalu? Już się bierzemy, za jego opisanie!

Ciasto z truskawkami z przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 210 g mąki pszennej,
  • 300 g truskawek,
  • 100 ml mleka,
  • 3 jaja,
  • 80 ml oleju,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego.


Kruszonka


  • 75 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki krupczatki,
  • 60 g cukru,
  • 75 g masła,
  • 30 g migdałów.
To ciasto z truskawkami robi się naprawdę ekspresowo
To ciasto z truskawkami robi się naprawdę ekspresowo © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od kruszonki. Do miski wsyp mąkę pszenną i krupczatkę, dodaj cukier, posiekane migdały i masło w temperaturze pokojowej. Całość ugnieć.
  2. Truskawki pokrój: połowę w małe kawałeczki, pozostałą część tylko na pół.
  3. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier zwykły i waniliowy. Utrzyj mikserem na białą masę. Następnie wlej olej, mleko i stopniowo, cały czas miksując, wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Na koniec wrzuć do ciasta pokrojone drobno truskawki. Przełóż do blachy wysmarowanej masłem. Górę udekoruj połówkami truskawek i posyp kruszonką.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40-45 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki