PrzepisCiastaPulchne ciasto z truskawkami z przepisu Tomasza Strzelczyka

Pulchne ciasto z truskawkami z przepisu Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na ciasto z truskawkami
Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na ciasto z truskawkami
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

05.06.2024 10:10, aktual.: 05.06.2024 10:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak pysznego ciasta z truskawkami jeszcze nie jadłeś. Tym razem Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Już czujemy, że jego przepis zrobi tego lata prawdziwą furorę!

Są na polskiej scenie kulinarnej takie gwiazdy, które cieszą się wielkim uznaniem nie tylko kamer telewizyjnych, ale także zwykłych ludzi. Jedną z nich jest Tomasz Strzelczyk — uczestnik IV edycji "MasterChefa", w której udało mu się zakwalifikować do finałowej piątki. I chociaż ostatecznie nie wygrał, to i tak można uznać go za swojego rodzaju zwycięzcę. Od czasu występu w popularnym programie Strzelczyk zgromadził bowiem pokaźną grupę fanów na swoim kanale na YouTube (niemal 1,4 miliona subskrybentów), a jego przepisy pokochały tysiące kucharzy-hobbystów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kilka dni temu Tomasz Strzelczyk pokazał, że potrafi nie tylko tworzyć pyszne, mięsne dania i orzeźwiające sałatki, ale wie też co nieco o cukiernictwie. Jego przepis na ciasto z truskawkami prezentuje się świetnie, a wypiek smakuje wręcz doskonale. Zadowolenie widać zresztą po komentarzach na YouTube. Gdzie nie spojrzeć tylko "mniam", "polecam" i "ciasto właśnie weszło do pieca". Jak więc moglibyśmy pominąć ten przepis na naszym portalu? Już się bierzemy, za jego opisanie!

Ciasto z truskawkami z przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 210 g mąki pszennej,
  • 300 g truskawek,
  • 100 ml mleka,
  • 3 jaja,
  • 80 ml oleju,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego.


Kruszonka


  • 75 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki krupczatki,
  • 60 g cukru,
  • 75 g masła,
  • 30 g migdałów.
To ciasto z truskawkami robi się naprawdę ekspresowo
To ciasto z truskawkami robi się naprawdę ekspresowo© YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od kruszonki. Do miski wsyp mąkę pszenną i krupczatkę, dodaj cukier, posiekane migdały i masło w temperaturze pokojowej. Całość ugnieć.
  2. Truskawki pokrój: połowę w małe kawałeczki, pozostałą część tylko na pół.
  3. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier zwykły i waniliowy. Utrzyj mikserem na białą masę. Następnie wlej olej, mleko i stopniowo, cały czas miksując, wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Na koniec wrzuć do ciasta pokrojone drobno truskawki. Przełóż do blachy wysmarowanej masłem. Górę udekoruj połówkami truskawek i posyp kruszonką.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40-45 minut. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także