Pulchne ciasto z truskawkami z przepisu Tomasza Strzelczyka

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak pysznego ciasta z truskawkami jeszcze nie jadłeś. Tym razem Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Już czujemy, że jego przepis zrobi tego lata prawdziwą furorę!

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na ciasto z truskawkamiTomasz Strzelczyk zdradził przepis na ciasto z truskawkami
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Są na polskiej scenie kulinarnej takie gwiazdy, które cieszą się wielkim uznaniem nie tylko kamer telewizyjnych, ale także zwykłych ludzi. Jedną z nich jest Tomasz Strzelczyk — uczestnik IV edycji "MasterChefa", w której udało mu się zakwalifikować do finałowej piątki. I chociaż ostatecznie nie wygrał, to i tak można uznać go za swojego rodzaju zwycięzcę. Od czasu występu w popularnym programie Strzelczyk zgromadził bowiem pokaźną grupę fanów na swoim kanale na YouTube (niemal 1,4 miliona subskrybentów), a jego przepisy pokochały tysiące kucharzy-hobbystów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Kilka dni temu Tomasz Strzelczyk pokazał, że potrafi nie tylko tworzyć pyszne, mięsne dania i orzeźwiające sałatki, ale wie też co nieco o cukiernictwie. Jego przepis na ciasto z truskawkami prezentuje się świetnie, a wypiek smakuje wręcz doskonale. Zadowolenie widać zresztą po komentarzach na YouTube. Gdzie nie spojrzeć tylko "mniam", "polecam" i "ciasto właśnie weszło do pieca". Jak więc moglibyśmy pominąć ten przepis na naszym portalu? Już się bierzemy, za jego opisanie!

Ciasto z truskawkami z przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 210 g mąki pszennej,
  • 300 g truskawek,
  • 100 ml mleka,
  • 3 jaja,
  • 80 ml oleju,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego.


Kruszonka


  • 75 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki krupczatki,
  • 60 g cukru,
  • 75 g masła,
  • 30 g migdałów.
To ciasto z truskawkami robi się naprawdę ekspresowo
To ciasto z truskawkami robi się naprawdę ekspresowo © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od kruszonki. Do miski wsyp mąkę pszenną i krupczatkę, dodaj cukier, posiekane migdały i masło w temperaturze pokojowej. Całość ugnieć.
  2. Truskawki pokrój: połowę w małe kawałeczki, pozostałą część tylko na pół.
  3. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier zwykły i waniliowy. Utrzyj mikserem na białą masę. Następnie wlej olej, mleko i stopniowo, cały czas miksując, wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Na koniec wrzuć do ciasta pokrojone drobno truskawki. Przełóż do blachy wysmarowanej masłem. Górę udekoruj połówkami truskawek i posyp kruszonką.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40-45 minut. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości