Puszysta babka lawendowa jest gwiazdą wielkanocnego stołu. Nawet teściowa zawsze chwali
Babka to prawdziwa królowa wielkanocnych wypieków. Moi bliscy uwielbiają, jej lawendową-cytrynową wersję, którą piekę co roku na święta. Jest ona zjawiskowa z wyglądu i wyborna w smaku, z pewnością podbije serca i żołądki także twoich gości.
Na wielkanocnym stole możemy znaleźć charakterystyczne dla tego święta ciasta jak np. mazurek, wiosenny sernik lub regionalna pascha. W tej wyliczance nie mogę również pominąć babki, najczęściej przygotowywanej w charakterystycznej formie z kominem, dzięki której uzyskuje ona wyjątkowy wygląd. Od jakiegoś czasu jestem ogromną fanką babki lawendowo-cytrynowej. Zobaczyłam ją w ofercie pewnego popularnego, stołecznego bistro i stwierdziłam, że spróbuję ją zrobić sama, we własnej kuchni. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Delikatne, wilgotne ciasto i intrygujący, orzeźwiający smak – ta babka zauroczy każdego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dubajskie jajka czekoladowe. W kilka chwil wyczarujesz luksusowy deser
Przepis na babkę lawendową-cytrynową
Składniki są odpowiednio wyliczone na tradycyjną, dużą formę do babki (czyli ok. 2-2,5 l). Ważne, aby lawenda użyta do babki nadawała się do spożycia, powinna być opisana jako jadalna lub kulinarna. Z pewnością znajdziesz taką w sklepach zielarskich/ekologiczną żywnością lub po prostu w internecie. Zamiast mleka można użyć maślanki, bo zapewnia ona wyjątkowo wilgotną i delikatną strukturę ciasta. Do lukru używam barwnika spożywczego, ale jeśli zależy ci na czymś bardziej naturalnym, to użyj odrobiny soku z borówek lub czarnego bzu.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 150 g cukru drobnego,
- 200 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej),
- 4 jajka,
- 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 100 ml mleka lub maślanki.
Składniki na lukier cytrynowo-lawendowy:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1–2 łyżki soku z cytryny,
- odrobina mleka lub wody (jeśli trzeba),
- kilka kropli żelowego barwnika spożywczego o kolorze fioletu.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub mąką.
- W misce ubij masło z cukrem na puszystą masę (ok. 3–5 minut). Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
- Do masy dodaj skórkę i sok z cytryny, lawendę oraz szczyptę soli, a następnie wymieszaj całość.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy na przemian z mlekiem/maślanką – wymieszaj wszystko do połączenia (nie miksuj zbyt długo).
- Przelej ciasto do formy i piecz ok. 45–55 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch za szybko się rumieni, przykryj go folią aluminiową.
- Odstaw babkę do przestygnięcia, a potem delikatnie wyjmij z formy.
- Czas na lukier: do cukru pudru dodaj sok z cytryny i mieszaj do uzyskania gładkiego lukru. Dodaj barwnik – najpierw odrobinę, bo łatwo przesadzić. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodaj kroplę wody lub mleka.
- Gotowym lukrem polej wystudzoną babkę.