InspiracjePuszysta babka lawendowa jest gwiazdą wielkanocnego stołu. Nawet teściowa zawsze chwali

Puszysta babka lawendowa jest gwiazdą wielkanocnego stołu. Nawet teściowa zawsze chwali

Babka to prawdziwa królowa wielkanocnych wypieków. Moi bliscy uwielbiają, jej lawendową-cytrynową wersję, którą piekę co roku na święta. Jest ona zjawiskowa z wyglądu i wyborna w smaku, z pewnością podbije serca i żołądki także twoich gości.

Babka lawendowa to mój wielkanocny hit
Babka lawendowa to mój wielkanocny hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na wielkanocnym stole możemy znaleźć charakterystyczne dla tego święta ciasta jak np. mazurek, wiosenny sernik lub regionalna pascha. W tej wyliczance nie mogę również pominąć babki, najczęściej przygotowywanej w charakterystycznej formie z kominem, dzięki której uzyskuje ona wyjątkowy wygląd. Od jakiegoś czasu jestem ogromną fanką babki lawendowo-cytrynowej. Zobaczyłam ją w ofercie pewnego popularnego, stołecznego bistro i stwierdziłam, że spróbuję ją zrobić sama, we własnej kuchni. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Delikatne, wilgotne ciasto i intrygujący, orzeźwiający smak – ta babka zauroczy każdego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie jajka czekoladowe. W kilka chwil wyczarujesz luksusowy deser

Przepis na babkę lawendową-cytrynową

Składniki są odpowiednio wyliczone na tradycyjną, dużą formę do babki (czyli ok. 2-2,5 l). Ważne, aby lawenda użyta do babki nadawała się do spożycia, powinna być opisana jako jadalna lub kulinarna. Z pewnością znajdziesz taką w sklepach zielarskich/ekologiczną żywnością lub po prostu w internecie. Zamiast mleka można użyć maślanki, bo zapewnia ona wyjątkowo wilgotną i delikatną strukturę ciasta. Do lukru używam barwnika spożywczego, ale jeśli zależy ci na czymś bardziej naturalnym, to użyj odrobiny soku z borówek lub czarnego bzu.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g cukru drobnego,
  • 200 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej),
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 100 ml mleka lub maślanki.

Składniki na lukier cytrynowo-lawendowy:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1–2 łyżki soku z cytryny,
  • odrobina mleka lub wody (jeśli trzeba),
  • kilka kropli żelowego barwnika spożywczego o kolorze fioletu.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub mąką.
  2. W misce ubij masło z cukrem na puszystą masę (ok. 3–5 minut). Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
  3. Do masy dodaj skórkę i sok z cytryny, lawendę oraz szczyptę soli, a następnie wymieszaj całość.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy na przemian z mlekiem/maślanką – wymieszaj wszystko do połączenia (nie miksuj zbyt długo).
  5. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 45–55 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch za szybko się rumieni, przykryj go folią aluminiową.
  6. Odstaw babkę do przestygnięcia, a potem delikatnie wyjmij z formy.
  7. Czas na lukier: do cukru pudru dodaj sok z cytryny i mieszaj do uzyskania gładkiego lukru. Dodaj barwnik – najpierw odrobinę, bo łatwo przesadzić. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodaj kroplę wody lub mleka.
  8. Gotowym lukrem polej wystudzoną babkę.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
babka wielkanocnababkalawenda

Wybrane dla Ciebie