Remigiusz Rączka wziął opakowanie ciasta francuskiego. W pół godziny wyczarował furę karnawałowych przekąsek
Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i restaurator, zademonstrował na swoim kanale na YouTube, jak przygotować proste przekąski karnawałowe z ciasta francuskiego. Obok tych złocistych i chrupiących zawijasów, ślimaczków czy różyczek trudno przejść obojętnie.
15.01.2024 | aktual.: 15.01.2024 11:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Remigiusz Rączka zaprezentował kilka pomysłów na przygotowanie szybkich przekąsek karnawałowych z ciasta francuskiego. Kieszonki ze szpinakiem, pieczarkowe roladki z czarnuszką, ślimaczki z szynką szwarcwaldzką, parówkowe ringi oraz róże z jabłkiem prezentują się fenomenalnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karnawałowe przekąski z ciasta francuskiego. Przepisy Remigiusza Rączki
Podczas przyrządzania przekąsek z ciasta francuskiego Remigiusz Rączka podpowiedział, żeby przygotowany farsz nie był zbyt "mokry". Przy okazji smażenia pieczarek wskazał, że należy je dobrze odparować, zanim znajdą się na arkuszu ciasta francuskiego. Dlaczego? Zbyt duża ilość wody/płynów może spowodować, że przekąski zamienią się w nieapetyczne zakalce.
Ponadto, ze względu na to, że samo ciasto francuskie ma dość mdły smak, sam farsz powinien być dobrze doprawiony. Kucharz poleca nie żałować cebuli czy czosnku, ale też podstawowych soli i pieprzu. Remigiusz Rączka dodaje też, że dla uzyskania złotej barwy przekąsek przed pieczeniem warto posmarować je rozkłóconym jajkiem.
Zobacz także
Przekąski z ciasta francuskiego na słodko. Róże z jabłkiem przepisu Remigiusza Rączki
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego,
- 1 jajko do posmarowania ciasta,
- 2 jabłka,
- ok. litr wody,
- 4 goździki,
- szczypta cynamonu,
- słoik dżemu morelowego/brzoskwiniowego,
- łyżka cukru waniliowego.
Przyotowanie:
- Wodę zagotuj z goździkami i szczyptą cynamonu.
- W międzyczasie jabłka pokrój w półplasterki (pozostaw skórkę).
- Do gotującej się wody wrzuć plasterki jabłek na minutę.
- Po tym czasie wyjmij jabłka z wody na ręcznik papierowy, by dobrze odsączyć je z płynu.
- Arkusz ciasta francuskiego potnij na grube prostokąty (wszerz arkusza), o grubości ok. 6 cm.
- Każdy prostokąt posmaruj z jednej strony wzdłuż dłuższego boku cienką warstwą dżemu. Następnie ułóż dobrze odsączone plastry jabłek na całej długości ciasta (zakładając jeden plaster na drugi).
- Następnie zawiń delikatnie ciasto od strony krótszego boku. Uformowany w ten sposób zawijas włóż do papilotki na babeczkę.
- Zawijasy posyp cukrem waniliowym i cynamonem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez ok. 15 minut.
Przekąska z ciasta francuskiego i parówek. Przepis Remigiusza Rączki
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego,
- 1 jajko do posmarowania ciasta,
- 9 parówek,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 100 g mozzarelli.
Przygotowanie:
- Parówki ułóż na cieście francuskim po trzy w jednym rzędzie w dużych odstępach (jak na zdj. poniżej).
- Arkusz ciasta francuskiego podziel na sześć równych części, wycinając prostokąty dookoła parówek. Ranty prostokątów posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Sklej ze sobą dłuższe boki ciasta tak, by parówka była w środku. Tak przygotowane ruloniki delikatnie natnij (uważaj, by nie przeciąć rulonu).
- Nacięte rulony uformuj w koła, sklejając końce ze sobą dokładnie.
- Gotowe kółeczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Następnie oprósz całość ziołami prowansalskimi i tartą mozzarellą.
- Przekąski piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez ok. 15 minut.