Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Kolorowa sałatka makaronowa zawsze jest hitem, bez względu na to, czy robisz ją na święta Bożego Narodzenia, sylwestra czy może na lunch do pracy. Wersja z dodatkiem wędzonego indyka i kolorowych warzyw jest wyjątkowo bogata, co jeszcze lepiej pasuje do nazwy sałatki.
W odróżnieniu od tradycyjnej jarzynówki ta sałatka nie potrzebuje dodatków. Świetnie smakuje solo, bez pieczeni czy świątecznego pasztetu. Jest kolorowa, ciekawa i wyrazista w smaku, a przy tym bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z wędzonym indykiem oraz warzywnymi dodatkami. Nawet nie zauważysz, kiedy gości opróżnią miskę.
Sylwestrowa sałatka z tortellini i roszponką. Stanie się hitem w każdym domu
Jak ugotować makaron do sałatki?
Ważne, aby ugotować makaron al dente, poniewż zbyt miękki szybko traci konsystencję, a z kole zbyt twardy nie wchłonie dobrze sosu. Po ugotowaniu należy go odcedzić i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania – zupełnie inaczej postępuj, gdy gotujesz makaron do sosu. Dodatkowo możesz go skropić odrobiną oliwy, aby zapobiec sklejaniu.
Przepis na sałatkę królewską z wędzonym indykiem
Wędzonego indyka możesz zastąpić wędzonym udkiem lub piersią kurczaka, a nawet ulubioną szynką. Jednak nie rezygnuj z kolorowych warzyw – zadbaj o to, aby sałatka królewska była bogata również w składniki odżywcze.
Składniki:
- 150 g makaronu (mogą być świderki, kolanka lub rurki),
- 1 łyżka oliwy,
- 150 g wędzonej piersi indyka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 czerwona cebula,
- 1 czerwona papryka (może być pół czerwonej i pół żółtej),
- 1 zielony ogórek,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu skrop oliwą i pozostaw do ostygnięcia.
- Wędzonego indyka pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski.
- Dodaj kukrydzę odsączoną z zalewy, cebulę pokrojoną w pióra, paprykę pokrojoną w kostkę lub cienkie paski i ogórka pokrojonego w plasterki (lub kostkę).
- Na koniec dorzuć wystudzony makaron.
- Sałatkę wymieszaj z majonezem i musztardą.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.