Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa

Kolorowa sałatka makaronowa zawsze jest hitem, bez względu na to, czy robisz ją na święta Bożego Narodzenia, sylwestra czy może na lunch do pracy. Wersja z dodatkiem wędzonego indyka i kolorowych warzyw jest wyjątkowo bogata, co jeszcze lepiej pasuje do nazwy sałatki.

Sałatka z wędzonym indykiem i mnóstwem kolorowych dodatkówSałatka z wędzonym indykiem i mnóstwem kolorowych dodatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W odróżnieniu od tradycyjnej jarzynówki ta sałatka nie potrzebuje dodatków. Świetnie smakuje solo, bez pieczeni czy świątecznego pasztetu. Jest kolorowa, ciekawa i wyrazista w smaku, a przy tym bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z wędzonym indykiem oraz warzywnymi dodatkami. Nawet nie zauważysz, kiedy gości opróżnią miskę.

Sylwestrowa sałatka z tortellini i roszponką. Stanie się hitem w każdym domu

Jak ugotować makaron do sałatki?

Ważne, aby ugotować makaron al dente, poniewż zbyt miękki szybko traci konsystencję, a z kole zbyt twardy nie wchłonie dobrze sosu. Po ugotowaniu należy go odcedzić i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania – zupełnie inaczej postępuj, gdy gotujesz makaron do sosu. Dodatkowo możesz go skropić odrobiną oliwy, aby zapobiec sklejaniu.

Przepis na sałatkę królewską z wędzonym indykiem

Wędzonego indyka możesz zastąpić wędzonym udkiem lub piersią kurczaka, a nawet ulubioną szynką. Jednak nie rezygnuj z kolorowych warzyw – zadbaj o to, aby sałatka królewska była bogata również w składniki odżywcze.

Składniki:

  • 150 g makaronu (mogą być świderki, kolanka lub rurki),
  • 1 łyżka oliwy,
  • 150 g wędzonej piersi indyka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwona papryka (może być pół czerwonej i pół żółtej),
  • 1 zielony ogórek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu skrop oliwą i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Wędzonego indyka pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski.
  3. Dodaj kukrydzę odsączoną z zalewy, cebulę pokrojoną w pióra, paprykę pokrojoną w kostkę lub cienkie paski i ogórka pokrojonego w plasterki (lub kostkę).
  4. Na koniec dorzuć wystudzony makaron.
  5. Sałatkę wymieszaj z majonezem i musztardą.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
5 przepisów na świąteczne sałatki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście będą zachwyceni
5 przepisów na świąteczne sałatki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście będą zachwyceni
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇