Robisz to ze szparagami przed gotowaniem? Popełniasz błąd jak wiele innych osób
To zdecydowanie najczęstszy błąd, który popełniamy podczas przygotowywania tych warzyw. Lepiej zapomnieć o łamaniu łodyżek szparagów. Jagna Niedzielska przekonuje, że warto w inny sposób pozbyć się końcówek.
Sezon na szparagi w pełni i znowu powrócił temat, co z ich końcówkami. Wiadomo, że są one niesmaczne i trzeba się ich pozbyć. Punktem spornym jest jednak miejsce, gdzie zaczyna się końcówka. Popularny jest sposób, by łamać je tam, gdzie naturalnie dochodzi do pęknięcia. Jagna Niedzielska przekonuje, by tak nie robić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Lepiej nie łamać szparagów
Jagna Niedzielska jest kucharką i znaną propagatorką trendu zero waste. Na swoim kanale na Instagramie dzieli się z obserwatorami przepisami i sposobami, jak gotować oszczędnie i bez resztek. Bardzo często sięga po warzywa więc nic dziwnego, że jeden z filmików poświęciła szparagom. Jest przeciwniczką takiego naturalnego łamania łodyżek.
Łamiąc w ten sposób szparaga, tak naprawdę on pęka tam, gdzie mu wygodnie, a nie tyle, ile trzeba – stwierdziła.
Pokazała na przykładach, ile warzywa można w ten sposób stracić. Znacznie lepiej delikatnie obrać końcówki i wtedy łatwiej wyczuć, gdzie kończy się część miękka, a zaczyna zdrętwiała. I właśnie tam obcinamy końcówkę. Dzięki patentowi Jagny nie pozbywasz się dobrej części warzywa.
Czy szparagi lepiej piec czy gotować?
Jagna Niedzielska stwierdziła, że ma już duże doświadczenie ze szparagami i dlatego wie, że lepiej ich nie łamać, bo sporo się traci. Podzieliła się też sposobem na ich przygotowywanie. Preferuje smażenie lub pieczenia, a odradza gotowanie.