Na obiad robię szparagi inaczej niż wszyscy. Smakują wybornie i są zdrowsze

Chociaż to białe szparagi uchodzą za szlachetniejsze, o wiele częstszym wyborem są łodygi w zielonym kolorze. Największą ich zaletą jest to, że nie trzeba ich obierać. Wystarczy odłamać końcówki i już można je wrzucić do garnka lub na patelnię. Jednak smażone szparagi często ociekają tłuszczem. Uwielbiam, kiedy polane są oliwą, ale o wiele bardziej wolę wersję z piekarnika.

Obiad z warzywami sezonowymi zrobiłam w niecałe 30 minutObiad z warzywami sezonowymi zrobiłam w niecałe 30 minut
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Długo czekałam na taki obiad – młode ziemniaki z masełkiem i koperkiem, do tego jajko sadzone i szparagi polane oliwą. Po zjedzeniu talerza pełnego sezonowych przysmaków czuję, że dbam o siebie. Chociaż ceny młodych ziemniaków mogą jeszcze odstraszać (u mnie po 12 złotych za kilogram), nie miałam wątpliwości, że to dobry wybór. Na szczęście szparagi spadły już do 10 złotych za pęczek, więc taki obiad nie wyczyścił mojego portfela.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Szparagi i młode ziemniaki – wartości odżywcze

Szparagi – zarówno zielone, jak i białe – to niskokaloryczne warzywa bogate w składniki odżywcze. Zielone szparagi zawierają więcej witaminy C, beta-karotenu i witaminy K dzięki ekspozycji na słońce. Obie odmiany dostarczają kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz błonnik, wspierając zdrowie układu trawiennego.

Z kolei młode ziemniaki, choć często postrzegane jako mniej wartościowe niż szparagi, również są cennym źródłem witaminy C i błonnika, a także potasu. Ich skórka zawiera przeciwutleniacze, dlatego warto je spożywać w całości. Ugotowane młode ziemniaki są lekkostrawne i mogą być częścią zrównoważonej diety.

Zarówno szparagi, jak i młode ziemniaki, są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Szparagi wspierają detoksykację organizmu, a ziemniaki dostarczają energii i wspomagają pracę serca.

Przepis na szparagi z piekarnika

Czas pieczenia szparagów może być różny w zależności od mocy piekarnika. Dlatego obserwuj warzywa i sprawdzaj, czy końcówki nie przypiekają się za bardzo. Spalone szparagi mogą zrobić się gorzkie.

Składniki:

  • 0,5 kg szparagów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku.

Wykonanie:

  1. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Osusz je i ułóż na ruszcie z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia.
  2. Wstaw na 10 minut na program "grillowanie" (u mnie moc 3).
  3. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki.
  4. Gorące szparagi polej oliwą z czosnkiem.

Ja dodatkowo ułożyłam szparagi na liściach młodego szpinaku i rukoli z własnego ogródka.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe