Na obiad robię szparagi inaczej niż wszyscy. Smakują wybornie i są zdrowsze

Chociaż to białe szparagi uchodzą za szlachetniejsze, o wiele częstszym wyborem są łodygi w zielonym kolorze. Największą ich zaletą jest to, że nie trzeba ich obierać. Wystarczy odłamać końcówki i już można je wrzucić do garnka lub na patelnię. Jednak smażone szparagi często ociekają tłuszczem. Uwielbiam, kiedy polane są oliwą, ale o wiele bardziej wolę wersję z piekarnika.

Obiad z warzywami sezonowymi zrobiłam w niecałe 30 minutObiad z warzywami sezonowymi zrobiłam w niecałe 30 minut
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Długo czekałam na taki obiad – młode ziemniaki z masełkiem i koperkiem, do tego jajko sadzone i szparagi polane oliwą. Po zjedzeniu talerza pełnego sezonowych przysmaków czuję, że dbam o siebie. Chociaż ceny młodych ziemniaków mogą jeszcze odstraszać (u mnie po 12 złotych za kilogram), nie miałam wątpliwości, że to dobry wybór. Na szczęście szparagi spadły już do 10 złotych za pęczek, więc taki obiad nie wyczyścił mojego portfela.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Szparagi i młode ziemniaki – wartości odżywcze

Szparagi – zarówno zielone, jak i białe – to niskokaloryczne warzywa bogate w składniki odżywcze. Zielone szparagi zawierają więcej witaminy C, beta-karotenu i witaminy K dzięki ekspozycji na słońce. Obie odmiany dostarczają kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz błonnik, wspierając zdrowie układu trawiennego.

Z kolei młode ziemniaki, choć często postrzegane jako mniej wartościowe niż szparagi, również są cennym źródłem witaminy C i błonnika, a także potasu. Ich skórka zawiera przeciwutleniacze, dlatego warto je spożywać w całości. Ugotowane młode ziemniaki są lekkostrawne i mogą być częścią zrównoważonej diety.

Zarówno szparagi, jak i młode ziemniaki, są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Szparagi wspierają detoksykację organizmu, a ziemniaki dostarczają energii i wspomagają pracę serca.

Przepis na szparagi z piekarnika

Czas pieczenia szparagów może być różny w zależności od mocy piekarnika. Dlatego obserwuj warzywa i sprawdzaj, czy końcówki nie przypiekają się za bardzo. Spalone szparagi mogą zrobić się gorzkie.

Składniki:

  • 0,5 kg szparagów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku.

Wykonanie:

  1. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Osusz je i ułóż na ruszcie z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia.
  2. Wstaw na 10 minut na program "grillowanie" (u mnie moc 3).
  3. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki.
  4. Gorące szparagi polej oliwą z czosnkiem.

Ja dodatkowo ułożyłam szparagi na liściach młodego szpinaku i rukoli z własnego ogródka.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟