Na obiad robię szparagi inaczej niż wszyscy. Smakują wybornie i są zdrowsze
Chociaż to białe szparagi uchodzą za szlachetniejsze, o wiele częstszym wyborem są łodygi w zielonym kolorze. Największą ich zaletą jest to, że nie trzeba ich obierać. Wystarczy odłamać końcówki i już można je wrzucić do garnka lub na patelnię. Jednak smażone szparagi często ociekają tłuszczem. Uwielbiam, kiedy polane są oliwą, ale o wiele bardziej wolę wersję z piekarnika.
Długo czekałam na taki obiad – młode ziemniaki z masełkiem i koperkiem, do tego jajko sadzone i szparagi polane oliwą. Po zjedzeniu talerza pełnego sezonowych przysmaków czuję, że dbam o siebie. Chociaż ceny młodych ziemniaków mogą jeszcze odstraszać (u mnie po 12 złotych za kilogram), nie miałam wątpliwości, że to dobry wybór. Na szczęście szparagi spadły już do 10 złotych za pęczek, więc taki obiad nie wyczyścił mojego portfela.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Szparagi i młode ziemniaki – wartości odżywcze
Szparagi – zarówno zielone, jak i białe – to niskokaloryczne warzywa bogate w składniki odżywcze. Zielone szparagi zawierają więcej witaminy C, beta-karotenu i witaminy K dzięki ekspozycji na słońce. Obie odmiany dostarczają kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz błonnik, wspierając zdrowie układu trawiennego.
Z kolei młode ziemniaki, choć często postrzegane jako mniej wartościowe niż szparagi, również są cennym źródłem witaminy C i błonnika, a także potasu. Ich skórka zawiera przeciwutleniacze, dlatego warto je spożywać w całości. Ugotowane młode ziemniaki są lekkostrawne i mogą być częścią zrównoważonej diety.
Zarówno szparagi, jak i młode ziemniaki, są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Szparagi wspierają detoksykację organizmu, a ziemniaki dostarczają energii i wspomagają pracę serca.
Przepis na szparagi z piekarnika
Czas pieczenia szparagów może być różny w zależności od mocy piekarnika. Dlatego obserwuj warzywa i sprawdzaj, czy końcówki nie przypiekają się za bardzo. Spalone szparagi mogą zrobić się gorzkie.
Składniki:
- 0,5 kg szparagów,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku.
Wykonanie:
- Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Osusz je i ułóż na ruszcie z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia.
- Wstaw na 10 minut na program "grillowanie" (u mnie moc 3).
- W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki.
- Gorące szparagi polej oliwą z czosnkiem.
Ja dodatkowo ułożyłam szparagi na liściach młodego szpinaku i rukoli z własnego ogródka.