Ze szparagów robię prostą i szybką zapiekankę. Całe naczynie znika w mgnieniu oka

Szparagi to prawdziwy hit wiosennej kuchni. Krótki sezon sprawia, że warto wykorzystać każdą okazję, by cieszyć się ich smakiem. Zazwyczaj je gotujemy i podajemy jako dodatek do innych dań, ale warto czasem zaszaleć. Oto przepis na zapiekankę ze szparagów.

Zapiekanka ze szparagówZapiekanka ze szparagów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
Paulina Hermann

Szparagi to jedno z najbardziej cenionych warzyw w kuchni, szczególnie wiosną, kiedy sezon jest w pełni. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że są idealnym składnikiem wielu potraw. Warto wykorzystać ten krótki czas, by delektować się nimi, a zapiekanka ze szparagami będzie świetną propozycją na rodzinny obiad. Nie dość, że będzie ona smaczna i pożywna, to jeszcze zdrowa!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Zapiekanka ze szparagów zawojuje twoją kuchnię, ale najpierw dobierz warzywa

Do przygotowania zapiekanki ze szparagami potrzebujesz kilku podstawowych składników. Szparagi, oczywiście, są kluczowe, ale równie ważne są dodatki, które podkreślą ich smak. Wybierając szparagi, zwróć uwagę na ich świeżość. Oto kilka wskazówek, które ci w tym pomogą:

  1. Szparagi powinny być jędrne i sprężyste. Unikaj tych, które są miękkie lub mają zwiędłe końcówki. Świeże szparagi mają intensywnie zielony kolor i zamknięte główki.
  2. Wybieraj te o średniej grubości - są wtedy najsmaczniejsze.
  3. Świeże szparagi powinny mieć delikatny, przyjemny zapach. Jeśli aromat jest kwaśny, lepiej ich nie kupuj.
  4. Po zakupie przechowuj warzywa w lodówce, warto je włożyć w pozycji pionowej do naczynia z wodą.

Zapiekanka ze szparagami - przepis

Jeśli lubisz szparagi i już wybrałeś te najlepsze, to możesz przystąpić do przygotowania niezwykle pysznej i aromatycznej zapiekanki warzywnej. Składniki są zdrowe i w większości niskokaloryczne, więc możesz zjeść bardzo dużą porcję.

Składniki:

  • 1/2 kg zielonych szparagów,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 duża papryka czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 duże jajka,
  • 200 g sera feta,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od umycia i osuszenia warzyw. Najpierw zajmij się szparagami. Odetnij zdrewniałe końcówki, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paseczki. Pomidorki możesz przekroić na pół, ale nie jest to konieczne.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop je oliwą i oprósz przyprawami. Wymieszaj wszystko dokładnie, żeby składniki były równomiernie przyprawione.
  5. Jajka roztrzep rózgą lub widelcem (jak na jajecznicę), by powstała jednolita masa. Połowę sera pokrusz i dodaj do jajek. Tak przygotowaną masą zalej warzywa. Możesz potrząsnąć naczyniem, by mikstura dostała się w każdy zakamarek.
  6. Na górze ułóż plasterki sera feta.
  7. Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.

Zapiekanka ze szparagów najlepiej smakuje na ciepło. Będzie też wspaniałą propozycją na obiad z rodziną lub przyjaciółmi. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Eksperymentuj z różnymi składnikami i ciesz się smakiem wiosny na talerzu. Możesz też modyfikować przepis i dodać do niego łososia, kurczaka lub tofu.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie