Rolada z mandarynkami bez pieczenia. Przepis i wykonanie. Zrobisz ją w 15 minut
Rolada z mandarynkami to przepis na szybki deser bez pieczenia. Jak ją zrobić i jakie składniki będą potrzebne?
Rolada z mandarynkami bez pieczenia. Jak zrobić?
Szybkie przepisy na słodkości bez pieczenia to coś, o co pytacie nas bardzo często. I wcale nas to nie dziwi. Mamy dla Was fantastyczny pomysł na roladę z mandarynkami bez pieczenia. Jak ją zrobić?
Podstawą jest bananowe ciasto – do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko blendera. Kremowe wnętrze z serka śmietankowego idealnie komponuje się ze słodką mandarynką.
Rolada z mandarynkami bez pieczenia. Najlepszy przepis dla zabieganych
Przygotowanie tej rolady zajmie Ci 15 minut. Trochę trzeba jednak poczekać na deser, bo (jak większość słodkości bez pieczenia) musi się schłodzić w lodówce.
Przepis na roladę z mandarynkami bez pieczenia poniżej.
Ciasto bananowe do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze ręcznym On the Go marki Philips.
Składniki
Ciasto bananowe – składniki
- 1 banan
- 2 łyżki kakao
- 10-12 herbatników maślanych
Nadzienie do rolady – składniki
- 350 g serka śmietankowego
- 2 łyżki miodu
- 4-5 mandarynek
Jak zrobić ciasto bananowe bez pieczenia?
Pracę nad dzisiejszym deserem jakim, jest rolada z mandarynkami bez pieczenia, rozpoczynamy od przygotowania ciasta bananowego bez pieczenia.
W tym celu połącz w blenderze ręcznym pociętego na mniejsze kawałki banana oraz kakao. Po zmiksowaniu dodaj do składników herbatniki maślane, po czym ponownie zblenduj produkty. Jeśli jesteś fanem kakaowych smaków, to zamień herbatniki maślane na kakaowe. Będą równie dobrze pasowały.
Mieszankę z blendera zagnieć na ciasto, po czym przełóż na blat kuchenny, na którym najlepiej wcześniej rozłożyć papier do pieczenia. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki kwadrat.
Krem na bazie serka śmietankowego
Rozwałkowane ciasto bananowe odstaw na bok, po czym zajmij się przygotowaniem kremu.
Tym razem postawiliśmy na prostą i szybką mieszankę składającą się z serka śmietankowego i miodu. Miód możesz zastąpić też syropem z agawy czy cukrem pudrem.
Wystarczy, że połączysz składniki przy pomocy miksera kuchennego. Świetnie sprawdzi się tutaj serek typu Twój Smak, Almette czy Łaciaty.
Zamiast niego możesz sięgnąć też po klasyczne połączenie śmietanki 36% z mascarpone. Zamiast miodu dosłodź ten krem jednak cukrem pudrem- lepiej się w nim rozpuści.
Złożenie rolady z mandarynkami bez pieczenia
Składniki na roladę z mandarynkami bez pieczenia są już gotowe. Teraz wystarczy ją złożyć.
Powstały krem rozprowadź na cieście bananowym. Przy dolnej krawędzi ułóż blisko siebie obrane mandarynki. Następnie zwiń w roladę i odstaw deser do lodówki do schłodzenia na 3-4 godziny.
Roladę przed podaniem podziel na mniejsze krążki. I możesz serwować je właśnie w takiej formie. Istnieje jeszcze drugie rozwiązanie. Każdy krążek możesz podzielić na pół i ułożyć tak powstałe elementy na talerzu. Smacznego!
Więcej pomysłów na ciekawe i smaczne desery bez pieczenia czeka na naszej stronie www. Z pewnością znajdziesz tam wiele ciekawych perełek kulinarnych, które zostaną z Tobą na dłużej :)