Rolada drożdżowa to jeden z naszych ulubionych wypieków. Dlatego tym razem postanowiliśmy trochę zaszaleć i zmieścić w niej aż 3 pyszne smaki.
Pyszności
W końcu jak szaleć, to na całego ?
Składniki:
30 g drożdże świeże
600 g mąka przesiana
3/4 szkl. mleko letnie
1,5 łyżki cukier
120 g masło roztopione
2 szt. jajka podzielona na pół
3 słoiki dzem różne smaki
70 g cukier puder
Sposób przygotowania:
1. W misce przygotuj rozczyn łącząc ze sobą drożdże, letnie mleko i cukier. Odstaw na 15 minut.
2. Następnie połącz ze sobą przesianą mąkę, cukier puder, jajko, roztopione masło oraz rozczyn. Uformuj ze wszystkich składników ciasto i odstaw je na godzinę (pod przykryciem).
3. Rozwałkuj ciasto, po czym rozprowadź na nim w pionowych rzędach 3 różne smaki dżemu.
4. Zwiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).