Szybka do zrobienia i przepyszna. Goście nie wyjdą, zanim nie dasz im przepisu

Cukinia to uniwersalne warzywo. Jest bardzo tania, zawiera niewiele kalorii i można ją wykorzystać w wielu przepisach. Sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw, jak i główny składnik dań. Cukinię możemy z powodzeniem smażyć, zapiekać, grillować, faszerować... Autorka książki "Baba na keto" zaproponowała fantastyczną przekąskę z cukinią w roli głównej. Oto rolada z cukinii.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Katarzyna Gileta

Rolada z cukinii świetnie sprawdzi się na kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy domową uroczystość. Przepis jest banalnie prosty, więc poradzą sobie z nim nawet osoby, które w kuchni stawiają pierwsze kroki. Listę składników można dowolnie modyfikować. Do ciasta warto dorzucić np. rozdrobniony szpinak, dzięki temu rolada zyska jeszcze piękniejszy zielony kolor. Jeśli akurat nie macie pod ręką długodojrzewającej szynki, świetnie sprawdzą się też plastry wędzonego na zimno łososia, polędwica łososiowa czy szynka drobiowa. W każdej wersji rolada będzie smakować wyśmienicie.

Przepis na roladę z cukinii jest również świetną opcją dla wszystkich osób, które stosują dietę ketogeniczną. Rolada nie zawiera ani grama mąki, a jej główny składnik, czyli cukinia składa się głównie z wody i zawiera śladowe ilości węglowodanów. Macie ochotę wypróbować ten przepis?

Rolada z cukinii z serkiem śmietanowym i szynką długodojrzewającą

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 4 jaja
  • 30 g sera grana padano
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 opakowanie szynki długodojrzewającej
  • garść rukoli
  • przyprawy: sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, posól i zostaw, by puściła sok. Wyciśnij sok, by później rolada nie była „mokra”. Wbij jaja, zetrzyj ser grana padano i przypraw.
  2. Masę wyłóż na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 10–15 min. W trakcie pieczenia kontroluj, czy masa się nie przypala. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
  3. Posmaruj serkiem śmietankowym, wyłóż szynkę i rukolę. Całość zawiń w roladę. Włóż na chwilkę do lodówki i pokrój w plastry.

Przepis pochodzi z książki Wiktorii Mazur "Baba na keto"

"Baba na keto"
"Baba na keto" - okładka książki
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀