Szybka do zrobienia i przepyszna. Goście nie wyjdą, zanim nie dasz im przepisu

Cukinia to uniwersalne warzywo. Jest bardzo tania, zawiera niewiele kalorii i można ją wykorzystać w wielu przepisach. Sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw, jak i główny składnik dań. Cukinię możemy z powodzeniem smażyć, zapiekać, grillować, faszerować... Autorka książki "Baba na keto" zaproponowała fantastyczną przekąskę z cukinią w roli głównej. Oto rolada z cukinii.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Katarzyna Gileta

Rolada z cukinii świetnie sprawdzi się na kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy domową uroczystość. Przepis jest banalnie prosty, więc poradzą sobie z nim nawet osoby, które w kuchni stawiają pierwsze kroki. Listę składników można dowolnie modyfikować. Do ciasta warto dorzucić np. rozdrobniony szpinak, dzięki temu rolada zyska jeszcze piękniejszy zielony kolor. Jeśli akurat nie macie pod ręką długodojrzewającej szynki, świetnie sprawdzą się też plastry wędzonego na zimno łososia, polędwica łososiowa czy szynka drobiowa. W każdej wersji rolada będzie smakować wyśmienicie.

Przepis na roladę z cukinii jest również świetną opcją dla wszystkich osób, które stosują dietę ketogeniczną. Rolada nie zawiera ani grama mąki, a jej główny składnik, czyli cukinia składa się głównie z wody i zawiera śladowe ilości węglowodanów. Macie ochotę wypróbować ten przepis?

Rolada z cukinii z serkiem śmietanowym i szynką długodojrzewającą

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 4 jaja
  • 30 g sera grana padano
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 opakowanie szynki długodojrzewającej
  • garść rukoli
  • przyprawy: sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, posól i zostaw, by puściła sok. Wyciśnij sok, by później rolada nie była „mokra”. Wbij jaja, zetrzyj ser grana padano i przypraw.
  2. Masę wyłóż na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 10–15 min. W trakcie pieczenia kontroluj, czy masa się nie przypala. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
  3. Posmaruj serkiem śmietankowym, wyłóż szynkę i rukolę. Całość zawiń w roladę. Włóż na chwilkę do lodówki i pokrój w plastry.

Przepis pochodzi z książki Wiktorii Mazur "Baba na keto"

"Baba na keto"
"Baba na keto" - okładka książki

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia