Szybka do zrobienia i przepyszna. Goście nie wyjdą, zanim nie dasz im przepisu

Cukinia to uniwersalne warzywo. Jest bardzo tania, zawiera niewiele kalorii i można ją wykorzystać w wielu przepisach. Sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw, jak i główny składnik dań. Cukinię możemy z powodzeniem smażyć, zapiekać, grillować, faszerować... Autorka książki "Baba na keto" zaproponowała fantastyczną przekąskę z cukinią w roli głównej. Oto rolada z cukinii.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Katarzyna Gileta

Rolada z cukinii świetnie sprawdzi się na kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy domową uroczystość. Przepis jest banalnie prosty, więc poradzą sobie z nim nawet osoby, które w kuchni stawiają pierwsze kroki. Listę składników można dowolnie modyfikować. Do ciasta warto dorzucić np. rozdrobniony szpinak, dzięki temu rolada zyska jeszcze piękniejszy zielony kolor. Jeśli akurat nie macie pod ręką długodojrzewającej szynki, świetnie sprawdzą się też plastry wędzonego na zimno łososia, polędwica łososiowa czy szynka drobiowa. W każdej wersji rolada będzie smakować wyśmienicie.

Przepis na roladę z cukinii jest również świetną opcją dla wszystkich osób, które stosują dietę ketogeniczną. Rolada nie zawiera ani grama mąki, a jej główny składnik, czyli cukinia składa się głównie z wody i zawiera śladowe ilości węglowodanów. Macie ochotę wypróbować ten przepis?

Rolada z cukinii z serkiem śmietanowym i szynką długodojrzewającą

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 4 jaja
  • 30 g sera grana padano
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 opakowanie szynki długodojrzewającej
  • garść rukoli
  • przyprawy: sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, posól i zostaw, by puściła sok. Wyciśnij sok, by później rolada nie była „mokra”. Wbij jaja, zetrzyj ser grana padano i przypraw.
  2. Masę wyłóż na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 10–15 min. W trakcie pieczenia kontroluj, czy masa się nie przypala. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
  3. Posmaruj serkiem śmietankowym, wyłóż szynkę i rukolę. Całość zawiń w roladę. Włóż na chwilkę do lodówki i pokrój w plastry.

Przepis pochodzi z książki Wiktorii Mazur "Baba na keto"

"Baba na keto"
"Baba na keto" - okładka książki
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska