PrzepisSzybka do zrobienia i przepyszna. Goście nie wyjdą, zanim nie dasz im przepisu

Szybka do zrobienia i przepyszna. Goście nie wyjdą, zanim nie dasz im przepisu

Cukinia to uniwersalne warzywo. Jest bardzo tania, zawiera niewiele kalorii i można ją wykorzystać w wielu przepisach. Sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw, jak i główny składnik dań. Cukinię możemy z powodzeniem smażyć, zapiekać, grillować, faszerować... Autorka książki "Baba na keto" zaproponowała fantastyczną przekąskę z cukinią w roli głównej. Oto rolada z cukinii.

Pyszności - Fot. Getty Images
Pyszności - Fot. Getty Images
Katarzyna Gileta

04.08.2023 08:59

Rolada z cukinii świetnie sprawdzi się na kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy domową uroczystość. Przepis jest banalnie prosty, więc poradzą sobie z nim nawet osoby, które w kuchni stawiają pierwsze kroki. Listę składników można dowolnie modyfikować. Do ciasta warto dorzucić np. rozdrobniony szpinak, dzięki temu rolada zyska jeszcze piękniejszy zielony kolor. Jeśli akurat nie macie pod ręką długodojrzewającej szynki, świetnie sprawdzą się też plastry wędzonego na zimno łososia, polędwica łososiowa czy szynka drobiowa. W każdej wersji rolada będzie smakować wyśmienicie.

Przepis na roladę z cukinii jest również świetną opcją dla wszystkich osób, które stosują dietę ketogeniczną. Rolada nie zawiera ani grama mąki, a jej główny składnik, czyli cukinia składa się głównie z wody i zawiera śladowe ilości węglowodanów. Macie ochotę wypróbować ten przepis?

Rolada z cukinii z serkiem śmietanowym i szynką długodojrzewającą

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 4 jaja
  • 30 g sera grana padano
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 opakowanie szynki długodojrzewającej
  • garść rukoli
  • przyprawy: sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, posól i zostaw, by puściła sok. Wyciśnij sok, by później rolada nie była „mokra”. Wbij jaja, zetrzyj ser grana padano i przypraw.
  2. Masę wyłóż na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 10–15 min. W trakcie pieczenia kontroluj, czy masa się nie przypala. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
  3. Posmaruj serkiem śmietankowym, wyłóż szynkę i rukolę. Całość zawiń w roladę. Włóż na chwilkę do lodówki i pokrój w plastry.

Przepis pochodzi z książki Wiktorii Mazur "Baba na keto"

"Baba na keto" - okładka książki
"Baba na keto" - okładka książki