Rolada z kremem czekoladowym nigdy się nam nie przeje, dlatego bardzo chętnie po nią sięgamy. I oto kolejny przepis, który sprawdzi się w tej roli doskonale!
Pyszności
Składniki:
5 szt. jajka z podziałem na białka i żółtka
130 g cukier z podziałem na 30 i 100 g
100 g mąka
15 g kakao
2 łyżeczki cukier wanilinowy
300 g krem czekoladowy
1 szkl. polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Ubij białka z cukrem (30 g).
2. Następnie zmiksuj ze sobą żółtka i cukier. Po chwili dodaj ubite białka,
3. ...mąkę i cukier wanilinowy. Delikatnie połącz.
4. Podziel masę na dwie miseczki. Do jednej dodaj kakao
5. Z mieszanki z kakao stwórz prostokąt na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 8 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Potem umieść na wierzchu drugą część mieszanki i ponownie umieść w piekarniku - tym razem na 10 minut.
6. Ostudzony biszkopt ułóż na folii spożywczej. Następnie rozprowadź na cieście krem czekoladowy i zwiń w rulon. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
7. Wyjmij roladę z lodówki i usuń folię. Polej polewą czekoladową i wstaw ponownie do lodówki na godzinę. I to wszystko!