Roladki z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką. Przepis na prostą przekąskę

Roladki z serkiem śmietankowym wypełniliśmy dodatkowo szynką, cebulą, serem żółtym i dodaliśmy zielony akcent w postaci pietruszki. Wszystko zamknęliśmy w cieście do pizzy. I tak właśnie powstała idealna przekąska na imprezę!

Obrazek
Ewa

Roladki z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką – prosty przepis. Jak zrobić?

Przygotowanie roladek z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest naprawdę powalający. Roladki sprawdzą się też jako pomysł na kolację. To zawsze smaczna odmiana od znanych wszystkim kanapek.

Dzięki temu, że używasz tutaj gotowego spodu do pizzy – oszczędzasz dużo czasu. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby samodzielnie drożdżowe ciasto. Jeśli nie masz czasu, to śmiało sięgnij po to ze sklepu. Dobrym rozwiązaniem jest też mrożenie ciasta. Następnym razem, gdy będziesz piec pizzę, zrób odrobinę więcej ciasta. Uformuj je w kulkę i spryskaj delikatnie olejem lub oliwą. Włóż do woreczka strunowego i zamroź. Dzięki temu ciasto na roladki z serkiem i szynką będziesz mieć zawsze pod ręką!

Zamiast szynki możesz wrzuć też do środka plasterki salami lub całkowicie zrezygnować z mięsa i stworzyć wegetariańską przekąskę. Jaki ser żółty wybrać? Najlepiej sprawdzi się gouda, ale możesz sięgnąć też po mozzarellę lub edamski. Wybierz taki, jaki lubisz najbardziej, a smak będzie niesamowity. Roladki z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką zachwycą wszystkich smakoszy tego typu przekąsek.

Roladki z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką – jaki serek do środka?

Serek śmietankowy typu Twój Smak lub Łaciaty dostaniesz w praktycznie każdym sklepie. Ciekawym eksperymentem może być wymieszanie go z przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem.

Możesz również drobno posiekać papryczkę chilli i dorzucić do pokrojonej cebulki. Dodasz trochę pikanterii i roladki z serkiem i szynką będą smakowały jeszcze lepiej. Możesz podawać je samodzielnie lub zrobić do tego domowy sos czosnkowy albo pomidorowy. Będą smakować trochę jak pizza, a kto nie kocha pizzy? ;)

Obrazek

Składniki

  1. 400 g spodu do pizzy lub ciasta na pizzę
  2. 150 g serka śmietankowego
  3. 1 czerwona cebulka
  4. garść posiekanej natki pietruszki
  5. 5 plastrów szynki
  6. 80 g startego żółtego sera

Przygotuj ciasto

Ciasto na pizzę rozwiń na papierze do pieczenia.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Żeby uniknąć łez podczas krojenia zanurz cebulę w lodowatej wodzie lub zamroź ją zanim pokroisz. Dzięki temu nie będzie oparów, które drażnią oczy.

Szynkę pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Możesz też dorzucić odrobinę posiekanego szczypiorku, jeśli akurat odrobina zalega Ci w lodówce.

Na rozłożone ciasto równomiernie rozsyp pokrojoną cebulę, pietruszkę, szynkę i ser.

Obrazek

Czas na pieczenie

Zawiń ciasto w rulon, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki - roladki. Ułóż roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 25 minut.

Po tym czasie wyjmij roladki i podawaj najlepiej na ciepło. Możesz dodać do nich swój ulubiony sos lub serwować solo.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji