Rosół często robię z tych tanich mięs. Jest esencjonalny, pełen smaku i wyjątkowo sycący

Rosół to absolutny klasyk weekendowych obiadów, rodzinnych uroczystości i babcinej kuchni. Wybór odpowiedniego mięsa odgrywa w nim ważną rolę. W tym przepisie chodzi jednak nie tylko o kurczaka czy wołowinę.

Rosół to klasyk polskiej kuchniRosół to klasyk polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy z kuchni dobiega aromat rosołu, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają na swoją porcję. Podstawą wywaru jest duża ilość świeżych warzyw, odpowiednio dobrane mięso i długi czas gotowania. O ile w przypadku samych warzyw dylematów nie ma, o tyle mięsna wkładka budzi dyskusje. Wiejska kura czy mieszanka różnych mięs? Może wołowina jest lepszym pomysłem?

W moim domu do garnka ląduje jednak nie tylko porcja kurczaka. Dorzucam także podroby. Dziś wiele osób od nich stroni, ale przed laty "piątka ćwiartka" regularnie gościła na stołach. Ten rosół z żołądkami, sercami i wątróbką zaskoczy złożonym, bogatym smakiem. Na dodatek nie kosztuje fortuny, bo podroby wciąż pozostają najtańszą częścią kurczaka czy indyka. Dzięki nim zyskuje on niepowtarzalny, esencjonalny charakter, a mięso staje się niezwykle delikatne i soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek

Rosół na podrobach

Podroby gotowane wraz z porcją kurczaka i warzywami świetnie sprawdzają się jako baza do rosołu. W garnku nie może zabraknąć także lubczyku, który dodaje ten charakterystyczny aromat. Ten jeden składnik sprawi, że rosół nie będzie potrzebował żadnych kostek ani sztucznych przypraw w płynie.

Ten składnik podkręci smak rosołu
Ten składnik podkręci smak rosołu © Adobe Stock | AGNES KANTARUK

Podroby z zupy można śmiało zjeść lub zmielić wraz z mięsem z kurczaka i warzywami i zamienić w farsz do pierogów czy krokietów.

Składniki:

  • 2 nogi z kurczaka,
  • 1 szyja indyka,
  • 150 g wątróbek z indyka lub kurczaka,
  • 350-400 g serc drobiowych,
  • 350-400 g żołądków drobiowych,
  • 5 marchewek,
  • pół selera,
  • 1 mały por
  • 2 pietruszki,
  • 1 cebula
  • świeży lubczyk,
  • natka pietruszki,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu w ziarnach,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Nogi z kurczaka, szyję indyka i wszystkie podroby umyj i przełóż do dużego garnka.
  2. Zalej mięso zimną wodą tak, aby było całkowicie przykryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
  3. Zbieraj powstającą na powierzchni pianę.
  4. Obierz marchewki, seler, por i pietruszkę.
  5. Cebulę zrumień nad ogniem. Możesz przypalić ją na palniku lub suchej patelni, aż nabierze ciemnego koloru.
  6. Po około 30 minutach gotowania mięsa dodaj do garnka pokrojone warzywa oraz opłukaną zieleninę i opaloną cebulę.
  7. Gotuj na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez co najmniej 2 godziny.
  8. Pod koniec gotowania dodaj sól do smaku.

Gotowy rosół podaj z makaronem lub z ziemniakami. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯