Rosół często robię z tych tanich mięs. Jest esencjonalny, pełen smaku i wyjątkowo sycący
Rosół to absolutny klasyk weekendowych obiadów, rodzinnych uroczystości i babcinej kuchni. Wybór odpowiedniego mięsa odgrywa w nim ważną rolę. W tym przepisie chodzi jednak nie tylko o kurczaka czy wołowinę.
Kiedy z kuchni dobiega aromat rosołu, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają na swoją porcję. Podstawą wywaru jest duża ilość świeżych warzyw, odpowiednio dobrane mięso i długi czas gotowania. O ile w przypadku samych warzyw dylematów nie ma, o tyle mięsna wkładka budzi dyskusje. Wiejska kura czy mieszanka różnych mięs? Może wołowina jest lepszym pomysłem?
W moim domu do garnka ląduje jednak nie tylko porcja kurczaka. Dorzucam także podroby. Dziś wiele osób od nich stroni, ale przed laty "piątka ćwiartka" regularnie gościła na stołach. Ten rosół z żołądkami, sercami i wątróbką zaskoczy złożonym, bogatym smakiem. Na dodatek nie kosztuje fortuny, bo podroby wciąż pozostają najtańszą częścią kurczaka czy indyka. Dzięki nim zyskuje on niepowtarzalny, esencjonalny charakter, a mięso staje się niezwykle delikatne i soczyste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek
Rosół na podrobach
Podroby gotowane wraz z porcją kurczaka i warzywami świetnie sprawdzają się jako baza do rosołu. W garnku nie może zabraknąć także lubczyku, który dodaje ten charakterystyczny aromat. Ten jeden składnik sprawi, że rosół nie będzie potrzebował żadnych kostek ani sztucznych przypraw w płynie.
Podroby z zupy można śmiało zjeść lub zmielić wraz z mięsem z kurczaka i warzywami i zamienić w farsz do pierogów czy krokietów.
Składniki:
- 2 nogi z kurczaka,
- 1 szyja indyka,
- 150 g wątróbek z indyka lub kurczaka,
- 350-400 g serc drobiowych,
- 350-400 g żołądków drobiowych,
- 5 marchewek,
- pół selera,
- 1 mały por
- 2 pietruszki,
- 1 cebula
- świeży lubczyk,
- natka pietruszki,
- 2-3 liście laurowe,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu w ziarnach,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Nogi z kurczaka, szyję indyka i wszystkie podroby umyj i przełóż do dużego garnka.
- Zalej mięso zimną wodą tak, aby było całkowicie przykryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
- Zbieraj powstającą na powierzchni pianę.
- Obierz marchewki, seler, por i pietruszkę.
- Cebulę zrumień nad ogniem. Możesz przypalić ją na palniku lub suchej patelni, aż nabierze ciemnego koloru.
- Po około 30 minutach gotowania mięsa dodaj do garnka pokrojone warzywa oraz opłukaną zieleninę i opaloną cebulę.
- Gotuj na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez co najmniej 2 godziny.
- Pod koniec gotowania dodaj sól do smaku.
Gotowy rosół podaj z makaronem lub z ziemniakami. Smacznego!