Rosół nie jest klarowny? Patent, który rozwiąże twój problem z szumowinami

Idealnie klarowny rosół to punkt honoru każdego, kto bierze się za gotowanie tej zupy. Zasada jest taka, że im mniej szumowin, tym wywar jest bardziej przejrzysty. Męty usuwamy najczęściej za pomocą łyżki podczas gotowania, jednak metoda ta nie gwarantuje, że w pełni pozbędziemy się zanieczyszczeń. Zobacz zupełnie inny patent na klarowny rosół. 

ObrazekPoznaj patent na klarowny rosół bez szumowin - Pyszności; Fot. Adobe Stock, Canva

Szumowiny, czyli męty powstające na powierzchni gotujących się potraw, m.in. rosołu to nic innego, jak białko zwierzęce, które pod wpływem wysokiej temperatury ścina się, tworząc szaro-brązową pianę. Usuwanie szumowin wydaje się nam czynnością konieczną, jeśli chcemy uzyskać prawdziwie klarowny rosół. Metod na pozbycie się mętów jest kilka, tylko która zagwarantuje, że rosół po ugotowaniu będzie idealnie przejrzysty? Ta, dzięki której szumowiny w ogóle nie powstaną!

Jak pozbyć się szumowin z rosołu? Niezawodny patent

Na szumowiny znamy kilka patentów. Można je odławiać podczas gotowania rosołu lub czekać, aż same rozpuszczą się w zupie. Obie metody sprawdzają się, jednakże mogą negatywnie wpłynąć na klarowność wywaru. Jeśli chcesz, by twój rosół był przejrzysty i pozbawiony nieestetycznie wyglądających szumowin, wypróbuj tę metodę. Dzięki niej ścinające się białko podczas gotowania nie będzie już problemem.

Przed gotowaniem wywaru dobrze wymocz mięso, a następnie podgotuj je, najlepiej stawiając garnek na palniku o średniej mocy. Kiedy całość zawrze, wylej wywar z pierwszego gotowania, ponownie zalej mięso zimną wodą i dopiero wtedy zacznij gotować rosół. Ten prosty zabieg spowoduje, że zupa będzie klarowna i nie trzeba będzie zbierać z niej szumowin. Moczenie mięsa sprawia zaś, że pozbywamy się zanieczyszczeń, które  - wraz ze ściętym białkiem - tworzą szumowiny.

Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock
Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock

Patenty na klarowny rosół. Najważniejsze zasady

Istnieją żelazne zasady, których przestrzeganie pozwoli ci przyrządzić klarowny i esencjonalny rosół. Przede wszystkim pamiętaj, by gotować zupę w dużym garnku, woda powinna przykrywać wszystkie składniki. Co ważne, powinna być zimna - tylko wtedy warzywa i mięso oddadzą cały smak zupie. Mięso powinno być świeże - nie gotujmy rosołu na bazie niedokładnie rozmrożonego mięsa. To również wpływa na to, że na wierzchu zupy pojawią się szumowiny.

Jedną z najważniejszych zasad jest długie i wolne gotowanie rosołu - minimum 3-4 godziny na bardzo małym ogniu. W ten sposób wydobędziemy wyjątkowy smak warzyw i mięsa oraz zapobiegniemy zbieraniu się szumowin. Lekko pyrkający rosół będzie klarowniejszy od tego, przyrządzanego na szybko. Oczywistym jest też, że podczas gotowania zupa wyparowuje. Pamiętaj, że chcąc uzupełniać garnek, dolewaj ciepłej, a nie zimnej wody.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej