Rosół nie jest klarowny? Patent, który rozwiąże twój problem z szumowinami

Idealnie klarowny rosół to punkt honoru każdego, kto bierze się za gotowanie tej zupy. Zasada jest taka, że im mniej szumowin, tym wywar jest bardziej przejrzysty. Męty usuwamy najczęściej za pomocą łyżki podczas gotowania, jednak metoda ta nie gwarantuje, że w pełni pozbędziemy się zanieczyszczeń. Zobacz zupełnie inny patent na klarowny rosół. 

ObrazekPoznaj patent na klarowny rosół bez szumowin - Pyszności; Fot. Adobe Stock, Canva

Szumowiny, czyli męty powstające na powierzchni gotujących się potraw, m.in. rosołu to nic innego, jak białko zwierzęce, które pod wpływem wysokiej temperatury ścina się, tworząc szaro-brązową pianę. Usuwanie szumowin wydaje się nam czynnością konieczną, jeśli chcemy uzyskać prawdziwie klarowny rosół. Metod na pozbycie się mętów jest kilka, tylko która zagwarantuje, że rosół po ugotowaniu będzie idealnie przejrzysty? Ta, dzięki której szumowiny w ogóle nie powstaną!

Jak pozbyć się szumowin z rosołu? Niezawodny patent

Na szumowiny znamy kilka patentów. Można je odławiać podczas gotowania rosołu lub czekać, aż same rozpuszczą się w zupie. Obie metody sprawdzają się, jednakże mogą negatywnie wpłynąć na klarowność wywaru. Jeśli chcesz, by twój rosół był przejrzysty i pozbawiony nieestetycznie wyglądających szumowin, wypróbuj tę metodę. Dzięki niej ścinające się białko podczas gotowania nie będzie już problemem.

Przed gotowaniem wywaru dobrze wymocz mięso, a następnie podgotuj je, najlepiej stawiając garnek na palniku o średniej mocy. Kiedy całość zawrze, wylej wywar z pierwszego gotowania, ponownie zalej mięso zimną wodą i dopiero wtedy zacznij gotować rosół. Ten prosty zabieg spowoduje, że zupa będzie klarowna i nie trzeba będzie zbierać z niej szumowin. Moczenie mięsa sprawia zaś, że pozbywamy się zanieczyszczeń, które  - wraz ze ściętym białkiem - tworzą szumowiny.

Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock
Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock

Patenty na klarowny rosół. Najważniejsze zasady

Istnieją żelazne zasady, których przestrzeganie pozwoli ci przyrządzić klarowny i esencjonalny rosół. Przede wszystkim pamiętaj, by gotować zupę w dużym garnku, woda powinna przykrywać wszystkie składniki. Co ważne, powinna być zimna - tylko wtedy warzywa i mięso oddadzą cały smak zupie. Mięso powinno być świeże - nie gotujmy rosołu na bazie niedokładnie rozmrożonego mięsa. To również wpływa na to, że na wierzchu zupy pojawią się szumowiny.

Jedną z najważniejszych zasad jest długie i wolne gotowanie rosołu - minimum 3-4 godziny na bardzo małym ogniu. W ten sposób wydobędziemy wyjątkowy smak warzyw i mięsa oraz zapobiegniemy zbieraniu się szumowin. Lekko pyrkający rosół będzie klarowniejszy od tego, przyrządzanego na szybko. Oczywistym jest też, że podczas gotowania zupa wyparowuje. Pamiętaj, że chcąc uzupełniać garnek, dolewaj ciepłej, a nie zimnej wody.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯