Rozsyp w kuchni. Mrówki będą uciekać w popłochu i więcej nie wrócą

Mrówki są jednymi z najbardziej zdeterminowanych mieszkańców naszych domów. Dzięki swoim małym rozmiarom i zdolności do poruszania się wzdłuż najmniejszych szczelin skuteczne ich eliminowanie jest bardzo trudne. Co tak naprawdę przyciąga je do naszej kuchni oraz jak możemy walczyć z nimi w zgodzie z przyrodą?

Jak pozbyć się mrówek z domu?Jak pozbyć się mrówek z domu?
Źródło zdjęć: © Canva | maksim-yakovlev

Pomimo niewinnego wyglądu mrówki mogą wprowadzić chaos nawet w najczystszych kuchniach. Przenikają do naszych domów przez najmniejsze szczeliny, tworząc zorganizowane kolonie, które drenują nasze zapasy. Eliminowanie mrówek z domów nie jest łatwe, ponieważ ich gniazda są często doskonale ukryte. Obserwując uważnie trajektorię ich ruchu, można odnaleźć źródło ich pojawienia się. Po zlokalizowaniu centrum mrowiska można zastosować sprawdzone metody na pozbycie się tych niewygodnych owadów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Co przyciąga mrówki do naszych domów?

Mrówki są szczególnie zainteresowane jedzeniem, stąd ich obecność w kuchniach. Otwarte opakowania, resztki jedzenia czy niezabezpieczone pojemniki z żywnością stanowią dla nich atrakcyjne źródło pokarmu. Owady te dostają się do domów przez szczeliny w drzwiach, oknach czy rurach, a także przez pęknięcia w ścianach lub fundamentach.

Jeśli w pobliżu domu znajduje się mrowisko, na przykład w ogrodzie czy na podwórku, istnieje duże ryzyko, że mrówki znajdą drogę do wnętrza budynku. Czasami owady te przenikają do domów w poszukiwaniu schronienia przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, takimi jak powodzie, susze czy silne burze.

Jak pozbyć się mrówek naturalnym sposobem?
Jak pozbyć się mrówek naturalnym sposobem? © Canva | madsci

Czego nie lubią mrówki?

Jednym z najprostszych sposobów na pozbycie się mrówek z domu jest użycie cynamonu. Wystarczy rozsypać tę przyprawę w miejscach, gdzie pojawiły się mrówki. Owady te nie znoszą zapachu cynamonu, więc opuszczają miejsca, w których go wyczują. Metoda ta sprawdza się również w grodzie – posypanie mrowisk cynamonem odstrasza mrówki. Dodatkowo intensywna woń cynamonu odstrasza także komary.

Innym sposobem na pozbycie się mrówek jest ocet, który skutecznie odstraszy owady. Wystarczy wymieszać ocet z wodą w proporcji 1:1 i przelać powstały płyn do butelki ze spryskiwaczem. Następnie należy rozpylić mieszaninę w miejscach, gdzie często pojawiają się mrówki. Ocet zatrze zapach owadów i zniechęci je do podążania wytyczonymi ścieżkami.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska