Ryba pod kruszonką zawładnęła moją kuchnią. Robię ją nie tylko w piątki
Połączenie ryby i brokułów może kojarzyć się z prostym, gotowanym na parze posiłkiem, niewywołującym entuzjazmu. Ale jest sposób, aby całkowicie odmienić to skojarzenie – wystarczy zapiec rybę pod nietypową kruszonką. Tak przygotowane danie z pewnością zaskoczy niejednego smakosza.
13.07.2024 14:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ryba pod chrupiącą kruszonką to danie, które przekona nawet tych, którzy zazwyczaj unikają podwodnych stworzeń na swoim talerzu. Ten przepis to połączenie wielu różnorodnych składników, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Z jednej strony rybę otula roztopione masło czosnkowe, z drugiej zaś jest ona obłożona lekko chrupiącymi warzywami. Całość natomiast jest pokryta kruszonką, ale nie jest to zwykła kruszonka. Brzmi kusząco, prawda?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomysł na niedzielny obiad. Ryba pod kruszonką z brokułami
Ryba pod kruszonką z brokułami to idealna propozycja na piątkowy obiad. Pyszna kruszonka naprawdę robi wrażenie. Zapomnij o rybie w panierce czy pieczonej w wersji bez dodatków. Wystarczy kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdują się w twojej lodówce, aby wyczarować proste, ale jakże efektowne danie. Ryba z brokułami pod pyszną kruszonką to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu.
Rybę pod kruszonką możesz podać z ziemniakami gotowanymi na wodzie lub kaszą – gryczaną, bulgur, pęczak. Nie zapomnij o porcji świeżych warzyw. Doskonale sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej, która pasuje do niemal każdego dania. Doskonałym wyborem będzie też wyrazista surówka z kiszonej kapusty - ryby uwielbiają to połączenie.
Ryba pod kruszonką. Przepis
Składniki:
- 2 średniej wielkości filety ryby (mintaj, morszczuk, miruna, dorsz),
- 1 duży brokuł,
- pęczek koperku i natka pietruszki,
- 100 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- olej,
- sól świeżo mielony pieprz,
- kruszonka: 1 łyżka masła, pół szklanki pokruszonych krakersów dowolnego rodzaju, pół szklanki tartego twardego sera, np. parmezanu.
Przygotowanie:
- Filety ułóż w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
- Brokuły podziel na różyczki, a następnie wrzuć do osolonego wrzątku na 3 minuty. Po tym przelej je zimną wodą.
- Masło (dobrze, żeby było miękkie) wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowane masło czosnkowe dopraw solą i drobno posiekaną natką pietruszki.
- Masło ułóż na filetach. Dookoła ryby ułóż brokuły.
- Składniki na kruszonkę wymieszaj, a następnie posyp nią rybę i brokuły.
- Całość piecz przez 25 minut w 180 st. C.
- Gotowe danie podawaj posypane świeżo posiekanym koperkiem.