Ryba pod kruszonką zawładnęła moją kuchnią. Robię ją nie tylko w piątki

Połączenie ryby i brokułów może kojarzyć się z prostym, gotowanym na parze posiłkiem, niewywołującym entuzjazmu. Ale jest sposób, aby całkowicie odmienić to skojarzenie – wystarczy zapiec rybę pod nietypową kruszonką. Tak przygotowane danie z pewnością zaskoczy niejednego smakosza.

Ryba pod kruszonką z brokułamiRyba pod kruszonką z brokułami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ryba pod chrupiącą kruszonką to danie, które przekona nawet tych, którzy zazwyczaj unikają podwodnych stworzeń na swoim talerzu. Ten przepis to połączenie wielu różnorodnych składników, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Z jednej strony rybę otula roztopione masło czosnkowe, z drugiej zaś jest ona obłożona lekko chrupiącymi warzywami. Całość natomiast jest pokryta kruszonką, ale nie jest to zwykła kruszonka. Brzmi kusząco, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć

Pomysł na niedzielny obiad. Ryba pod kruszonką z brokułami

Ryba pod kruszonką z brokułami to idealna propozycja na piątkowy obiad. Pyszna kruszonka naprawdę robi wrażenie. Zapomnij o rybie w panierce czy pieczonej w wersji bez dodatków. Wystarczy kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdują się w twojej lodówce, aby wyczarować proste, ale jakże efektowne danie. Ryba z brokułami pod pyszną kruszonką to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu.

Rybę pod kruszonką możesz podać z ziemniakami gotowanymi na wodzie lub kaszą – gryczaną, bulgur, pęczak. Nie zapomnij o porcji świeżych warzyw. Doskonale sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej, która pasuje do niemal każdego dania. Doskonałym wyborem będzie też wyrazista surówka z kiszonej kapusty - ryby uwielbiają to połączenie.

Brokuł nie musi być nudny. Podaj go z rybą pod kruszonką
Brokuł nie musi być nudny. Podaj go z rybą pod kruszonką © Pixabay

Ryba pod kruszonką. Przepis

Składniki:

  • 2 średniej wielkości filety ryby (mintaj, morszczuk, miruna, dorsz),
  • 1 duży brokuł,
  • pęczek koperku i natka pietruszki,
  • 100 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej,
  • sól świeżo mielony pieprz,
  • kruszonka: 1 łyżka masła, pół szklanki pokruszonych krakersów dowolnego rodzaju, pół szklanki tartego twardego sera, np. parmezanu.

Przygotowanie:

  1. Filety ułóż w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
  2. Brokuły podziel na różyczki, a następnie wrzuć do osolonego wrzątku na 3 minuty. Po tym przelej je zimną wodą.
  3. Masło (dobrze, żeby było miękkie) wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowane masło czosnkowe dopraw solą i drobno posiekaną natką pietruszki.
  4. Masło ułóż na filetach. Dookoła ryby ułóż brokuły.
  5. Składniki na kruszonkę wymieszaj, a następnie posyp nią rybę i brokuły.
  6. Całość piecz przez 25 minut w 180 st. C.
  7. Gotowe danie podawaj posypane świeżo posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów