Ryba pod kruszonką zawładnęła moją kuchnią. Robię ją nie tylko w piątki

Połączenie ryby i brokułów może kojarzyć się z prostym, gotowanym na parze posiłkiem, niewywołującym entuzjazmu. Ale jest sposób, aby całkowicie odmienić to skojarzenie – wystarczy zapiec rybę pod nietypową kruszonką. Tak przygotowane danie z pewnością zaskoczy niejednego smakosza.

Ryba pod kruszonką zawładnęła moją kuchnią. Robię ją nie tylko w piątkiRyba pod kruszonką z brokułami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ryba pod chrupiącą kruszonką to danie, które przekona nawet tych, którzy zazwyczaj unikają podwodnych stworzeń na swoim talerzu. Ten przepis to połączenie wielu różnorodnych składników, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Z jednej strony rybę otula roztopione masło czosnkowe, z drugiej zaś jest ona obłożona lekko chrupiącymi warzywami. Całość natomiast jest pokryta kruszonką, ale nie jest to zwykła kruszonka. Brzmi kusząco, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć

Pomysł na niedzielny obiad. Ryba pod kruszonką z brokułami

Ryba pod kruszonką z brokułami to idealna propozycja na piątkowy obiad. Pyszna kruszonka naprawdę robi wrażenie. Zapomnij o rybie w panierce czy pieczonej w wersji bez dodatków. Wystarczy kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdują się w twojej lodówce, aby wyczarować proste, ale jakże efektowne danie. Ryba z brokułami pod pyszną kruszonką to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu.

Rybę pod kruszonką możesz podać z ziemniakami gotowanymi na wodzie lub kaszą – gryczaną, bulgur, pęczak. Nie zapomnij o porcji świeżych warzyw. Doskonale sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej, która pasuje do niemal każdego dania. Doskonałym wyborem będzie też wyrazista surówka z kiszonej kapusty - ryby uwielbiają to połączenie.

Brokuł nie musi być nudny. Podaj go z rybą pod kruszonką
Brokuł nie musi być nudny. Podaj go z rybą pod kruszonką © Pixabay

Ryba pod kruszonką. Przepis

Składniki:

  • 2 średniej wielkości filety ryby (mintaj, morszczuk, miruna, dorsz),
  • 1 duży brokuł,
  • pęczek koperku i natka pietruszki,
  • 100 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej,
  • sól świeżo mielony pieprz,
  • kruszonka: 1 łyżka masła, pół szklanki pokruszonych krakersów dowolnego rodzaju, pół szklanki tartego twardego sera, np. parmezanu.

Przygotowanie:

  1. Filety ułóż w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
  2. Brokuły podziel na różyczki, a następnie wrzuć do osolonego wrzątku na 3 minuty. Po tym przelej je zimną wodą.
  3. Masło (dobrze, żeby było miękkie) wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowane masło czosnkowe dopraw solą i drobno posiekaną natką pietruszki.
  4. Masło ułóż na filetach. Dookoła ryby ułóż brokuły.
  5. Składniki na kruszonkę wymieszaj, a następnie posyp nią rybę i brokuły.
  6. Całość piecz przez 25 minut w 180 st. C.
  7. Gotowe danie podawaj posypane świeżo posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia