Rybę zapiekam z grzybami. Aromat, który unosi się wtedy w domu, jest obłędny

Pieczona ryba z dodatkiem aromatycznych grzybów to klasyka kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. To danie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również niezwykle proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji.

Ryba pieczona z grzybami.Ryba pieczona z grzybami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jednym z najprostszych, a zarazem najbardziej aromatycznych dań, jakie można przygotować, jest ryba pieczona z grzybami. To doskonały pomysł na smaczny obiad lub kolację, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wyjątkowa kompozycja delikatnej ryby i wyrazistych grzybów sprawia, że danie to nadaje się na każdą okazję – od codziennych posiłków po uroczyste wieczory, takie jak Wigilia czy Sylwester. Co więcej, jego przygotowanie jest proste i nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji

Jak przygotować rybę z pieczarkami?

Składniki:

  • 800 g ryby (np. dorsz, łosoś, pstrąg),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy,
  • 200 g pieczarek lub innych grzybów,
  • 200 ml słodkiej śmietanki.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rybę: Rybę pokrój na porcje, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotuj warzywa: Cebulę pokrój w półkrążki, marchewkę w słupki, a pora w piórka. Grzyby pokrój w plasterki.
  3. Ułóż w naczyniu: Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż masło. Ułóż na nim rybę, a następnie warzywa i grzyby.
  4. Piecz: Wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C) na około 45 minut.
  5. Dodaj śmietankę: 7 minut przed końcem pieczenia zalej wszystko śmietanką.
  6. Podawaj: Po upieczeniu oprósz świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem cytrynowym.

Wariacje, których możesz wypróbować:

  • Rodzaj ryby: Możesz użyć dowolnego rodzaju ryby, zarówno białej, jak i tłustej.
  • Rodzaj grzybów: Oprócz pieczarek możesz użyć innych grzybów, takich jak borowiki, podgrzybki czy kurki.
  • Dodatki: Do dania możesz dodać inne warzywa, takie jak papryka, cukinia lub bakłażan.
  • Sos: Zamiast śmietany możesz użyć bulionu warzywnego lub jogurtu naturalnego.

Pieczona ryba z grzybami to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Jest to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, a także na specjalne okazje. Dzięki temu przepisowi odkryjesz nowe oblicze ryby i przekonasz się, że zdrowe jedzenie może być naprawdę smaczne.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie