Ryż preparowany nie tylko na "szyszki". Zamień je w słodkości dla dzieci

Kiedyś były szyszki, dziś pora na nową, odświeżoną wersję słodkości z ryżem preparowanym. W roli głównej czekoladowe drażetki, a do tego czekolada i pianki. Duża porcja słodyczy gwarantowana.

Ryż preparowany zamień w słodką przekąskęRyż preparowany zamień w słodką przekąskę
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Ryż preparowany to popularny składnik wielu deserów, szczególnie w czasach PRL-u, kiedy dostępność produktów była ograniczona. Dzięki swojej lekkości i neutralnemu smakowi, stał się bazą dla takich przysmaków jak szyszki czy batony. W połączeniu z masą krówkową czy czekoladą, tworzy smaczne i proste w przygotowaniu słodkości. W naszym przepisie łączymy z czekoladowymi drażetkami, czekoladą i piankami marshmallows.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodka przekąska z ryżu preparowanego. Zasmakuje nie tylko dzieciom

Podczas przygotowywania deserów z ryżem preparowanym warto zwrócić uwagę na skład produktu, aby uniknąć zbędnych dodatków. Ryż preparowany, choć sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, w połączeniu z innymi składnikami staje się pyszną przekąską, która przypomina smaki dzieciństwa i jest chętnie wybierana na różne okazje.

Przepis na przekąskę z ryżu preparowanego

Składniki:

  • 5 łyżek masła,
  • 100 g pianek marshmallows,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 150 g ryżu preparowanego,
  • 100 g kolorowych czekoladowych drażetek,
  • 1 tabliczka białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj czekoladowe drażetki.
  2. W garnuszku rozpuść masło, dodaj pianki i podgrzewaj do powstania masy.
  3. Dodaj ekstrakt waniliowy, wsyp drażetki i wymieszaj.
  4. Przełóż do foremki i odstaw do zastygnięcia.
  5. Udekoruj roztopioną czekoladą.

Gotową przekąskę pozostaw w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę. Po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża