Polskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegają

Moda na grillowanie pianek, tzw. marshmallows, przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Ten słodki przysmak cieszy się ogromną popularnością wśród dzieci i młodzieży. Jednak jak się okazuje, jedzenie pianek z grilla może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Polskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegająPolskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LEONID IASTREMSKYI
Marcin Michałowski

Marshmallows, czyli pianki, które zdobyły serca polskich dzieci, ukrywają pewne zdrowotne ryzyko - alarmują naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Moda na te słodkie przysmaki przywędrowała do Polski z USA, jednak badania przeprowadzone przez specjalistów nie są zbyt optymistyczne zwłaszcza dla najmłodszych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Pianki marshmallows pod lupą naukowców

Grupa naukowców ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalizująca się w badaniach nad wpływem grillowanych produktów na zdrowie, postanowiła zbadać fenomen marshmallows. Cukier, syrop glukozowy, żelatyna, aromaty - to tylko niektóre składniki, które kryją się w tych słodkich frużelinach. Jednak, co ważne, badacze skupili się na potencjalnie szkodliwych związkach, które powstają podczas grillowania.

Marshmallows - smak, który kusi, ale czy zdrowy?

Badania przeprowadzone przez naukowców z Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach wykazały, że stężenie WWA w grillowanych piankach jest znacznie wyższe niż w piankach nieprzetworzonych. Oznacza to, że osoby, które spożywają w nadmiarze pianki z grilla, mogą być narażone na zwiększone ryzyko zachorowania na raka.

Z badań wynika również, że wyższe stężenie WWA występuje w kolorowych piankach grillowanych w piekarniku niż w piankach białych grillowanych nad ogniskiem.

Dlatego naukowcy apelują do rodziców, aby ograniczyli spożywanie pianek z grilla przez dzieci i młodzież.

Jak ograniczyć ryzyko?

Jeśli mimo wszystko chcesz grillować pianki, pamiętaj, aby:

  • Nie grillować ich zbyt długo.
  • Grillować je w niskiej temperaturze.
  • Grillować je na blasze do pieczenia, a nie bezpośrednio na ruszcie.
  • Nie grillować kolorowych pianek.

Oczywiście, nawet jeśli będziemy przestrzegać tych zaleceń, to i tak nie unikniemy całkowitego narażenia na działanie WWA. Jednak ograniczenie spożycia grillowanych pianek może pomóc zmniejszyć to ryzyko.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione