Polskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegają

Moda na grillowanie pianek, tzw. marshmallows, przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Ten słodki przysmak cieszy się ogromną popularnością wśród dzieci i młodzieży. Jednak jak się okazuje, jedzenie pianek z grilla może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Polskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegająPolskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LEONID IASTREMSKYI
Marcin Michałowski

Marshmallows, czyli pianki, które zdobyły serca polskich dzieci, ukrywają pewne zdrowotne ryzyko - alarmują naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Moda na te słodkie przysmaki przywędrowała do Polski z USA, jednak badania przeprowadzone przez specjalistów nie są zbyt optymistyczne zwłaszcza dla najmłodszych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Pianki marshmallows pod lupą naukowców

Grupa naukowców ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalizująca się w badaniach nad wpływem grillowanych produktów na zdrowie, postanowiła zbadać fenomen marshmallows. Cukier, syrop glukozowy, żelatyna, aromaty - to tylko niektóre składniki, które kryją się w tych słodkich frużelinach. Jednak, co ważne, badacze skupili się na potencjalnie szkodliwych związkach, które powstają podczas grillowania.

Marshmallows - smak, który kusi, ale czy zdrowy?

Badania przeprowadzone przez naukowców z Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach wykazały, że stężenie WWA w grillowanych piankach jest znacznie wyższe niż w piankach nieprzetworzonych. Oznacza to, że osoby, które spożywają w nadmiarze pianki z grilla, mogą być narażone na zwiększone ryzyko zachorowania na raka.

Z badań wynika również, że wyższe stężenie WWA występuje w kolorowych piankach grillowanych w piekarniku niż w piankach białych grillowanych nad ogniskiem.

Dlatego naukowcy apelują do rodziców, aby ograniczyli spożywanie pianek z grilla przez dzieci i młodzież.

Jak ograniczyć ryzyko?

Jeśli mimo wszystko chcesz grillować pianki, pamiętaj, aby:

  • Nie grillować ich zbyt długo.
  • Grillować je w niskiej temperaturze.
  • Grillować je na blasze do pieczenia, a nie bezpośrednio na ruszcie.
  • Nie grillować kolorowych pianek.

Oczywiście, nawet jeśli będziemy przestrzegać tych zaleceń, to i tak nie unikniemy całkowitego narażenia na działanie WWA. Jednak ograniczenie spożycia grillowanych pianek może pomóc zmniejszyć to ryzyko.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita