NewsyPolskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegają

Polskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegają

Polskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegają
Polskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LEONID IASTREMSKYI
04.01.2024 12:43

Moda na grillowanie pianek, tzw. marshmallows, przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Ten słodki przysmak cieszy się ogromną popularnością wśród dzieci i młodzieży. Jednak jak się okazuje, jedzenie pianek z grilla może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Marshmallows, czyli pianki, które zdobyły serca polskich dzieci, ukrywają pewne zdrowotne ryzyko - alarmują naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Moda na te słodkie przysmaki przywędrowała do Polski z USA, jednak badania przeprowadzone przez specjalistów nie są zbyt optymistyczne zwłaszcza dla najmłodszych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pianki marshmallows pod lupą naukowców

Grupa naukowców ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalizująca się w badaniach nad wpływem grillowanych produktów na zdrowie, postanowiła zbadać fenomen marshmallows. Cukier, syrop glukozowy, żelatyna, aromaty - to tylko niektóre składniki, które kryją się w tych słodkich frużelinach. Jednak, co ważne, badacze skupili się na potencjalnie szkodliwych związkach, które powstają podczas grillowania.

Marshmallows - smak, który kusi, ale czy zdrowy?

Badania przeprowadzone przez naukowców z Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach wykazały, że stężenie WWA w grillowanych piankach jest znacznie wyższe niż w piankach nieprzetworzonych. Oznacza to, że osoby, które spożywają w nadmiarze pianki z grilla, mogą być narażone na zwiększone ryzyko zachorowania na raka.

Z badań wynika również, że wyższe stężenie WWA występuje w kolorowych piankach grillowanych w piekarniku niż w piankach białych grillowanych nad ogniskiem.

Dlatego naukowcy apelują do rodziców, aby ograniczyli spożywanie pianek z grilla przez dzieci i młodzież.

Jak ograniczyć ryzyko?

Jeśli mimo wszystko chcesz grillować pianki, pamiętaj, aby:

  • Nie grillować ich zbyt długo.
  • Grillować je w niskiej temperaturze.
  • Grillować je na blasze do pieczenia, a nie bezpośrednio na ruszcie.
  • Nie grillować kolorowych pianek.

Oczywiście, nawet jeśli będziemy przestrzegać tych zaleceń, to i tak nie unikniemy całkowitego narażenia na działanie WWA. Jednak ograniczenie spożycia grillowanych pianek może pomóc zmniejszyć to ryzyko.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także