Polskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegają

Moda na grillowanie pianek, tzw. marshmallows, przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Ten słodki przysmak cieszy się ogromną popularnością wśród dzieci i młodzieży. Jednak jak się okazuje, jedzenie pianek z grilla może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Polskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegająPolskie dzieci pokochały amerykański przysmak na ciepło. Lekarze ostrzegają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LEONID IASTREMSKYI
Marcin Michałowski

Marshmallows, czyli pianki, które zdobyły serca polskich dzieci, ukrywają pewne zdrowotne ryzyko - alarmują naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Moda na te słodkie przysmaki przywędrowała do Polski z USA, jednak badania przeprowadzone przez specjalistów nie są zbyt optymistyczne zwłaszcza dla najmłodszych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Pianki marshmallows pod lupą naukowców

Grupa naukowców ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalizująca się w badaniach nad wpływem grillowanych produktów na zdrowie, postanowiła zbadać fenomen marshmallows. Cukier, syrop glukozowy, żelatyna, aromaty - to tylko niektóre składniki, które kryją się w tych słodkich frużelinach. Jednak, co ważne, badacze skupili się na potencjalnie szkodliwych związkach, które powstają podczas grillowania.

Marshmallows - smak, który kusi, ale czy zdrowy?

Badania przeprowadzone przez naukowców z Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach wykazały, że stężenie WWA w grillowanych piankach jest znacznie wyższe niż w piankach nieprzetworzonych. Oznacza to, że osoby, które spożywają w nadmiarze pianki z grilla, mogą być narażone na zwiększone ryzyko zachorowania na raka.

Z badań wynika również, że wyższe stężenie WWA występuje w kolorowych piankach grillowanych w piekarniku niż w piankach białych grillowanych nad ogniskiem.

Dlatego naukowcy apelują do rodziców, aby ograniczyli spożywanie pianek z grilla przez dzieci i młodzież.

Jak ograniczyć ryzyko?

Jeśli mimo wszystko chcesz grillować pianki, pamiętaj, aby:

  • Nie grillować ich zbyt długo.
  • Grillować je w niskiej temperaturze.
  • Grillować je na blasze do pieczenia, a nie bezpośrednio na ruszcie.
  • Nie grillować kolorowych pianek.

Oczywiście, nawet jeśli będziemy przestrzegać tych zaleceń, to i tak nie unikniemy całkowitego narażenia na działanie WWA. Jednak ograniczenie spożycia grillowanych pianek może pomóc zmniejszyć to ryzyko.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku