Tak przyrządzaj posiłki dla dużej rodziny. Sporo zaoszczędzisz
Planujesz posiłki dla swojej rodziny i zastanawiasz się, jak przy tym nie nadwyrężyć domowego budżetu? Ceny żywności i podstawowych produktów znacząco wzrosły w porównaniu do ostatnich lat. Jak zatem pogodzić zdrowe i smaczne jedzenie z rozsądnymi wydatkami – zwłaszcza gdy masz dużą rodzinę? Mam dla ciebie kilka sprawdzonych sposobów!
Planowanie posiłków – pierwszy krok do tańszego gotowania
Czy zdarza ci się codziennie wpadać do sklepu "na szybko", żeby kupić coś na obiad? Jeśli tak, to bardzo możliwe, że regularnie przepłacasz. Zakupy robione w pośpiechu i bez konkretnego planu zwykle kończą się wyborem przypadkowych produktów, które może i wystarczą na jeden posiłek, ale często nie mają później dalszego zastosowania. W efekcie część składników ląduje zapomniana na dnie lodówki lub szafki, a ty, zamiast oszczędzać, wydajesz więcej.
Zaplanowanie posiłków na kilka dni lub cały tydzień to prosty i skuteczny sposób na lepsze zarządzanie domowymi wydatkami oraz ograniczenie marnowania jedzenia. Dzięki temu możesz wykorzystać produkty, które już masz w kuchni, i kupować tylko to, czego naprawdę potrzebujesz. Dobrze przemyślany plan oznacza mniej stresu i większą kontrolę nad codziennym gotowaniem, zwłaszcza gdy przygotowujesz jedzenie dla większej liczby osób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekwipunek z chleba - jak wyciągnięty z gry Minecraft
Bazy do posiłków – sposób na oszczędne i szybkie gotowanie
Każda rodzina ma swoje ulubione dania, które chętnie jadają wszyscy domownicy. Jeśli dobrze znasz smakowe preferencje swoich bliskich, przygotuj na zapas podstawowe składniki lub bazy do tych potraw. Mogą to być na przykład sosy, buliony, mieszanki warzyw lub farsze, które np. możesz zamrozić lub zawekować, a później szybko wykorzystać do przygotowania całego posiłku.
Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Kupując składniki w większych ilościach, możesz skorzystać z promocji, takich jak oferty "2 w cenie 1", które często są bardziej opłacalne niż zakup pojedynczych produktów. Ponadto przygotowując bazy do posiłków, zmniejszasz też zużycie energii i wody.
Zapasy – podstawowa zasada oszczędzania
Oprócz przygotowywania baz do posiłków dbaj o to, aby zawsze mieć zapasy podstawowych składników. Tutaj również warto kupować za jednym razem więcej sztuk, zwłaszcza gdy są w promocji. Ryż, kasze, makarony czy strączki mają długi termin przydatności, więc mogą spokojnie czekać w szafce. Zawsze warto mieć je pod ręką, ponieważ często przydają się też wtedy, gdy trzeba ugotować coś na szybko.
Produkty sezonowe – pomysł na zdrowe i tanie posiłki
Kupowanie warzyw i owoców w sezonie to jeden z najprostszych sposobów na oszczędzanie. W tym czasie są tańsze, smaczniejsze i co istotne zawierają wysoką zawartość witamin i składników mineralnych.
Wykorzystaj ten moment, aby zrobić zapasy. Część produktów możesz zamrozić, zawekować albo ususzyć. Dzięki temu masz pod ręką dobrej jakości składniki także wtedy, gdy ich ceny rosną, szczególnie zimą.
Marki marketowe – dobra jakość i smak
Produkty znanych marek, takie jak makaron, sos pomidorowy czy mleko, często bywają droższe nawet o kilka złotych w porównaniu z produktami z własnych marek supermarketów. Czasem jedyną różnicą między nimi jest właśnie cena, a skład i jakość są bardzo zbliżone. Nie warto więc bać się sięgać po tańsze zamienniki – mogą one znacząco obniżyć koszty codziennych zakupów, zwłaszcza gdy gotujesz dla większej rodziny.
Jeśli jednak masz wątpliwości, czy wybrać produkt markowy czy marketowy, poświęć chwilę na porównanie składów i wartości odżywczych. Jeśli są podobne, bez obaw wybierz tańszą opcję.
Im prościej, tym lepiej
Często najprostsze potrawy okazują się najsmaczniejsze i najzdrowsze. Składają się z niewielu składników, co ułatwia ich przygotowanie i pozwala znacząco ograniczyć wydatki na zakupy. Oprócz tego są szybkie do zrobienia, co jest szczególnie ważne w dużej rodzinie, gdzie codzienne gotowanie może być czasochłonne i męczące.
Stawiaj więc na zupy, sosy, dania jednogarnkowe czy zapiekanki. Jeśli chcesz zaoszczędzić też czas, przygotuj większą porcję, która wystarczy na kolejny dzień. Co więcej, do tego typu dań możesz dodać składniki, które zostały ci z poprzednich potraw, a nie bardzo wiesz, jak je wykorzystać.
Dania na bazie strączków – zdrowsza alternatywa dla mięs
Rośliny strączkowe to ważny element zdrowej diety, który dodatkowo z powodzeniem może zastąpić mięso w wielu potrawach. Ceny mięsa bywają wysokie, więc korzystanie ze strączków pozwala znacznie obniżyć koszty codziennego gotowania.
Możesz z nich przygotować wiele różnych dań – od pożywnych zup i aromatycznych gulaszy, przez kotlety i farsze, aż po sosy do makaronów, pasty kanapkowe czy sałatki. Strączki świetnie sprawdzą się też jako baza do przetworów na zimę. Dodatkowo suche nasiona mają bardzo długi termin ważności, więc warto mieć w kuchni zapasy kilku ich rodzajów.