Spróbowałam sosów Makłowicza. Etykieta piękna, a o smaku mogę powiedzieć tylko jedno

Wraz z sezonem na grillowanie sklepowe półki zapełniają się sosami, które mają urozmaicić smak burgerów i mięs z grilla. Wśród nich dostrzec można produkty marki "Makłowicz i Synowie". Postanowiłam je przetestować.

Sosy Roberta MakłowiczaSosy Roberta Makłowicza
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Robert Makłowicz to krytyk kulinarny, którego postać łączy różne grupy wiekowe. Dorośli z rozrzewnieniem wspominają jego cykl "Podróże kulinarne Makłowicza", a młodsze pokolenie z zainteresowaniem śledzi jego poczynania w sieci, tworząc memy, przeróbki i parodie. Sam Makłowicz podchodzi do tego z uśmiechem, wykorzystując przy tym swoją niesłabnącą popularność.

Tak też powstała rodzinna marka "Makłowicz i Synowie", którą prowadzi ze swoimi dziećmi: Mikołajem i Ferdynandem. W jej ofercie są gotowe dania, które zbierają całkiem dobre recenzje, oliwy, makarony, a nawet i krakersy czy mrożona zupa minestrone. Wraz ze startem sezonu grillowego na sklepowych półkach pojawiły się również sosy w butelkach. W moje ręce wpadł sos do kanapek i tortilli oraz dwa ketchupy: łagodny i z czosnkiem niedźwiedzim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Ketchup od Roberta Makłowicza

Na pierwszy rzut idzie ketchup. Ten łagodny przypadnie do gustu dzieciom, ale i dorośli chętnie sięgną po niego, gdy na talerzu wyląduje grillowana kiełbaska. Zanim jednak spróbuję go organoleptycznie, rzucam okiem na etykietę ze składem. Na plus: jest krótka, przejrzysta i niepotrzebne jest wsparcie Google w rozszyfrowaniu składników.

Skład ketchupu łagodne od Makłowicza
Skład ketchupu łagodne od Makłowicza © Pyszności

Skład to przecier pomidorowy 66 proc., cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, przyprawy. Mam tylko jedno bardzo małe zastrzeżenie - skrobia modyfikowana. Nie jest niczym groźnym czy niebezpiecznym. To zagęstnik i stabilizator, wpływający na konsystencję oraz strukturę sosu. Można go jednak pominąć, chociaż nie dyskwalifikuje produktu.

Jak smakuje ketchup od Makłowiczów? Szczerze mówiąc, to nic specjalnego. Jest po prostu słodki i to tutaj dominuje. Ot, ketchup jak ketchup, tylko etykieta ładniejsza.

Produkty Makłowicza przyciągają wzrok etykietą
Produkty Makłowicza przyciągają wzrok etykietą © Pyszności

Szukając wyrazistości, można skusić się na ketchup z czosnkiem niedźwiedzim. Skład jest taki sam, pojawia się w nim dodatkowo oczywiście czosnek w niezbyt imponującej ilości 0,2 proc. Liczę jednak na lekką ostrość z charakterystycznym, nieco ziołowym czosnkiem.

- W pierwszej chwili oczarowuje delikatnością smaku soczystych, dojrzałych pomidorów, po czym absolutnie zniewala dzikością i intensywnością aromatu czosnku niedźwiedziego - czytam w opisie na stronie producenta.

Niestety, nic takiego się jednak nie dzieje. Jest czosnek, ale przypomina raczej zwykły, suszony. Czuć słodycz, ale dzikości tutaj nie doświadczyłam.

Sos do kanapek od Makłowicza

Nie samym ketchupem człowiek żyje, przyszła więc pora na "wyborny sos do kanapek i tortilli". Przymiotnik w nazwie brzmi jak obietnica, więc czekam na kulinarne spełnienie.

Kolejny sos od Roberta Makłowicza
Kolejny sos od Roberta Makłowicza © Pyszności

Zerkam na etykietę i tutaj mam niestety o wiele więcej czytania.

Składniki: woda, olej rzepakowy, cukier, musztarda 11 proc. (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, barwnik: kurkumina), skrobia modyfikowana, ogórek konserwowy 4 proc. (ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól), ocet spirytusowy, pasteryzowane żółtko jaja, sól, przyprawy, aromat, stabilizator: guma ksantanowa; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA.

Pierwszy składnik to woda, na trzecim miejscu jest cukier. Do tego znowu skrobia i guma ksantantowa. Jest ona naturalnym polisacharydem, który pomaga w utrzymaniu jednolitej konsystencji i uważana jest za bezpieczną. Na końcu pojawia się EDTA. To syntetyczny przeciwutleniacz i konserwant, który zapobiega utlenianiu się składników i psuciu. Jeśli nie przekracza się zalecanej ilości, to nie jest niebezpieczny. Pojawia się jedynie pytanie: czy nie dało się tutaj zachować czystej etykiety?

Przechodzę do próbowania - w końcu dramatu nie ma, a i przy takich ilościach nawet na EDTA można przymknąć oko. Tutaj jednak jedyne co czuję, to koperek i... rozczarowanie. Sos jest słodki i z ziołowym posmakiem.

Za sosy od Roberta Makłowicza zapłacić trzeba między 5 a 9 zł. Według mnie - kolorowa etykieta to największy plus tych produktów. Poza tym nie wyróżniają się specjalnie smakiem i mogę powiedzieć o nich przede wszystkim jedno: mocno słodkie, a i skład wypada raczej przeciętnie.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega