Napój, który pobudza bez stresu i wspiera odporność. Po nim nie przytyjesz

Matcha to zielony proszek, przygotowany z wysokiej jakości liści herbaty o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, który staje się coraz bardziej popularny. Mimo że kojarzymy go głównie z modnym napojem z kawiarni, świetnie sprawdza się w domowej kuchni – od śniadania po kolację. Jak wkomponować matchę w codzienny jadłospis?

Matcha latte - modny napój nie tylko na latoMatcha latte - modny napój nie tylko na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Występująca w postaci intensywnie zielonego, pudrowego proszku matcha wyróżnia się świeżym i roślinnym zapachem. Ten rodzaj herbaty charakteryzuje się również bardzo specyficznym smakiem, określanym jako umami. Umami to tzw. piąty smak, znany z bulionu, glonów czy parmezanu - głęboki, roślinny, określany jako trawiasty i ziemisty.

Matcha - jak powstaje?

Matcha to herbata o bardzo długiej tradycji, szczególnie w Japonii i Chinach. W tych regionach światach pije się ją od wieków, jednak do Europy dotarła znacznie później - dopiero na przełomie XX i XXI wieku. Jest to rodzaj zielonej herbaty, która powstaje z najwyższej jakości liści mielonych na kamiennych żarnach. Co ważne, liście rosną w specjalnie stworzonych warunkach - przede wszystkim rośliny są osłaniane przed słońcem (zacienia się je matami bambusowymi lub siatkami). Ograniczenie dostępu do światła spowalnia wzrost rośliny, dzięki czemu w liściach koncentruje się więcej cennych składników odżywczych, w tym przeciwutleniaczy, których może być nawet 137 razy więcej niż w tradycyjnej zielonej herbacie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Matcharnia Sandry Kubickiej - co zamówiłyśmy i jak oceniamy?

Matcha - właściwości

Matcha doceniana jest za swoje cenne właściwości zdrowotne, nic zatem dziwnego, że traktowana jest jako element zdrowego stylu życia. Zacznijmy od tego, że to prawdziwa bomba składników odżywczych, wspierających funkcjonowanie całego organizmu. Wśród najbardziej wartościowych wymienia się: antyoksydanty (katechiny oraz EGCG), aminokwas o nazwie L-teanina, kofeinę, chlorofil, naturalne pigmenty - m.in. karotenoidy i ksantofile (w tym np. zeaksantyna i luteina) oraz liczne witaminy (C, A, E, K oraz z grupy B) i minerały (żelazo, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor).

  • Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
  • L-teanina wykazuje działanie relaksujące, ułatwia koncentrację, a także łagodzi pobudzające skutki działania kofeiny.
  • Kofeina z kolei podnosi poziom energii, ale w matchy nie czuć charakterystycznego dla kawy smaku.
  • Chlorofil oczyszcza organizm, a luteina i zeaksantyna chronią narząd wzroku.

Podsumowując, regularne picie matchy wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawia metabolizm i ułatwia odchudzanie. Dlaczego jeszcze warto sięgać po matchę na co dzień? Ten roślinny napój dodaje energii, podnosi ogólną witalność oraz przyczynia się do regulacji wydzielania insuliny.

Matcha w kuchni

Od kilku lat popularność matchy bezustannie rośnie i to nie tylko za sprawą jej cennych właściwości, ale również wszechstronnego, kulinarnego zastosowania. Matchę wykorzystuje się do przygotowywania słodkich, słonych i wytrawnych dań. 

Najczęściej dodaje się ją do lodów i różnych deserów (np. serników, tiramisu, panna cotta, budyniów, brownie, muffinek, bez i różnych kremów). Jest idealnym uzupełnieniem owsianki, gofrów, naleśników, wszelkich placków i pankejków. Matcha latte - przygotowane na mleku krowim lub roślinnym - to pyszny napój, który można przygotować na zimno lub na ciepło. W nieco bardziej wytrawnych daniach sproszkowana, zielona herbata idealnie sprawdzi się do makaronów, gnocchi, risotto i różnych sosów oraz w dressingach (np. sos winegret z dodatkiem matchy lub zielony aioli do warzyw). Matchą można także posypywać kanapki, tosty, popcorn, krakersy czy warzywne czipsy.

Matcha - jak wkomponować ją w codzienne menu?

Znając już szerokie spektrum zastosowania matchy w kuchni, przedstawiamy kilka propozycji z pomysłami na każdy posiłek w ciągu dnia.

Owsianka z matchą – idealna na energetyczne śniadanie

Wymieszaj ½ łyżeczki matchy z pół szklanki mleka roślinnego i dodaj do płatków owsianych. Zagotuj, a następnie dodaj ulubione owoce, np. maliny, banany i borówki oraz kilka orzechów.

Matcha latte zamiast kawy

Jedną łyżeczkę matchy wsyp do kubka, zalej niewielką ilością ciepłej wody i dokładnie wymieszaj (możesz użyć mini trzepaczki, by pozbyć się grudek). Następnie podgrzej i spień mleko - może być roślinne lub krowie. Wlej mleko do matchy i dodaj miód, cukier lub syrop klonowy do smaku.

Makaron z matchą i kurczakiem na obiad

Zagotuj 200 g makaronu razowego. Usmaż pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie paski. W tym czasie przygotuj sos z dojrzałego awokado i limonki: zblenduj awokado, 1 łyżkę masła orzechowego, 1 łyżkę matchy, 1 ząbek czosnku, sok z ½ limonki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki zimnej wody, odrobinę soli i pieprzu. Ugotowany makaron połącz z usmażonym kurczakiem i kremowym sosem. Całość posyp natką pietruszki lub kolendrą.

Grzanki na kolację z pastą z awokado i matchą

Zrób pastę z awokado i matchą - w tym celu zblenduj 1 dojrzałe awokado z 1 łyżeczką matchy, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przygotuj 2 grzanki z pełnoziarnistego pieczywa, posmaruj je pastą, a na wierzchu dodaj kawałek sera feta i rzodkiewki. Dopraw do smaku.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów