Potężne źródło białka. Dodaj miarkę do śniadania, a kilogramy szybciej polecą w dół

Odżywka białkowa wspiera budowę i utrzymanie masy mięśniowej, pomaga w regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym i wspomaga redukcję wagi. Jest także doskonałym uzupełnieniem diety, w której brakuje białka, np. w przypadku osób, które nie jedzą mięsa. Odżywka białkowa ma jeszcze jedną, wspaniałą zaletę - można ją dodać do wielu różnych potraw. Gdzie sprawdzi się najlepiej?

Miarka odżywki białkowej do owsianki to lepsza dawka białkaMiarka odżywki białkowej do owsianki to lepsza dawka białka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Odżywki białkowe zyskały popularność nie tylko wśród sportowców, ale także w codziennej diecie. Są one doskonałym źródłem białka, które jest kluczowe dla budowy mięśni i regeneracji organizmu. W kuchni można je stosować jako dodatek do koktajli, zup czy wypieków, co pozwala na wzbogacenie posiłków w cenne proteiny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Bananowa owsianka z chia i odżywką białkową

Pierwszą propozycją w naszym zestawieniu jest śniadaniowa owsianka z bananem i nasionami chia. Te niepozorne nasionka od kilku lat cieszą się ogromną popularnością ze względu na cenne właściwości zdrowotne. Są bogate w antyoksydanty, kwasy omega-3, składniki mineralne, np. żelazo, magnez, wapń i cynk oraz białko. Dorzucając do takiej owsianki jeszcze porcję odżywki białkowej, zamieniamy zwyczajną owsiankę w prawdziwe, zdrowotne złoto.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 3 łyżki nasion chia,
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • 1 porcja odżywki białkowej,
  • pół banana,
  • kilka migdałów,
  • owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona chia wsyp do szklanki, a następnie zalej mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw szklankę do napęcznienia na kilka godzin (najlepiej przygotuj ją wieczorem i wstaw na całą noc do lodówki).
  3. Rano wyjmij napęczniałe nasiona chia i przygotuj owoce.
  4. Banana pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na gładką masę.
  5. Płatki owsiane na wodzie zagotuj na wolnym ogniu.
  6. Zagotowane, miękkie płatki przełóż do miski, dodaj nasiona chia, posyp odżywkę białkową, dodaj banana i orzechy. Opcjonalnie do dekoracji owoce sezonowe.

Pankejki z odżywką białkową

Pankejki z odżywką białkową będą idealne zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Mogą także zastąpić deser. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki odżywce białkowej dostarczają solidną porcję białka.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki odżywki białkowej,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • opcjonalnie: ulubione owoce,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z odżywką białkową i proszkiem do pieczenia.
  2. W oddzielnym naczyniu połącz jajka, mleko i ksylitol, po czym wymieszaj.
  3. Następnie połącz wszystkie składniki i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż pankejki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi owocami.

Omlet z odżywką białkową

Omlet wysokobiałkowy to idealna propozycja dla osób aktywnych fizycznie, którym zależy na dostarczaniu do organizmu odpowiednich składników odżywiających mięśnie. W tym przypadku łączymy jajka z płatkami owsianymi i odżywką białkową (polecamy smakową). Całość można urozmaicić ulubionymi owocami lub jogurtem.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 40 g płatków owsianych,
  • 1 porcja odżywki białkowej (najlepiej smakowej),
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • dodatki: jogurt, serek wiejski, owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umyj i wbij do głębokiej miski.
  2. Ubij jajka z mlekiem, dodaj płatki owsiane, odżywkę białkową i wylej całość na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego).
  3. Omleta smaż pod przykryciem, by dobrze się ściął zarówno w środku, jak i na zewnątrz.
  4. Jeśli jajka na patelni się zetną, nie będzie widocznej płynnej masy, możesz wyłożyć omleta na talerz.
  5. Podawaj z jogurtem lub serkiem wiejskim i owocami.
Omlet wysokobiałkowy to porcja mocy o poranku
Omlet wysokobiałkowy to porcja mocy o poranku © Adobe Stock

Koktajl wieloowocowy z odżywką białkową

Na bazie odżywki białkowej można również przyrządzić pyszny koktajl z ulubionymi owocami. W zależności od preferencji można zrobić go bardziej w stylu smoothie lub bardziej mleczny. Polecamy koktajl z arbuzem (100 g tego owocu to zaledwie 30 kcal), malinami, mlekiem roślinnym i świeżą miętą. Doskonale sprawdzi się podczas nadchodzących letnich dni. 

Składniki:

  • 200 g arbuza,
  • 50 g świeżych malin,
  • pół szklanki mleka roślinnego,
  • 1 porcja odżywki białkowej,
  • 5 listków świeżej mięty,
  • pół łyżeczki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza bez skórki pokrój na mniejsze części, umieść w blenderze.
  2. Dodaj maliny, liście mięty, mleko roślinne, odżywkę białkową i odrobinę miodu.
  3. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  4. Koktajl pij po schłodzeniu.

Domowe batony proteinowe

Niezależnie od pory dnia warto mieć pod ręką zdrową przekąskę, dzięki której możemy uniknąć zjedzenia wysokoprzetworzonej żywności. Batoniki proteinowe, bo o nich mowa, sprawdzą się jako przekąska podczas zabieganego dnia, jako posiłek po treningu, a nawet deser do kawy. Proponujemy bardzo proste w przygotowaniu batoniki z masła orzechowego i białka.

Składniki:

  • 200 g masła orzechowego,
  • 60 g naturalnej odżywki białkowej (może być również smakowa np. waniliowa, czekoladowa, słony karmel),
  • 20 g syropu klonowego,
  • 20 g erytrytolu,
  • 30 g rodzynek, żurawiny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj starannie wszystkie składniki w dużej misce.
  2. Podziel otrzymaną masę na 10 niewielkich porcji i uformuj batony o pożądanym kształcie.
  3. Przełóż do lodówki i pozostaw na minimum 3 godziny.
  4. Po tym czasie wyjmij i sobie zjedz. Smacznego!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce