Tego prawdopodobnie nie wiesz o herbacie. Powszechny błąd psuje smak
Międzynarodowy Dzień Herbaty przypada na 21 maja. Z tej okazji prezentujemy garść informacji o tym popularnym napoju, których nie mówi się na co dzień.
Dzień Herbaty możemy obchodzić dwa razy w roku - 15 grudnia i 21 maja. Drugą datę oficjalnie uchwaliło ONZ na wniosek Chin. Wiele krajów obchodzi jednak Dzień Herbaty pod koniec roku i nie uznaje nowego terminu w maju. Zresztą, nie ma przecież przeszkód, by herbaciane święto uczcić więcej niż raz w ciągu roku. W związku ze zbliżającą się datą przedstawiamy 8 ciekawostek na temat herbaty, o których prawdopodobnie nie słyszeliście.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Przechowywanie herbaty ma duże znaczenie
Miłośnicy dobrej herbaty powinni zdawać sobie sprawę, jak duże znaczenie ma jej odpowiednie przechowywanie. Nie chodzi tylko o suche i raczej ciemne miejsce, ale także o odpowiednią temperaturę. Naukowcy odkryli, że herbatę zieloną i odmiany lekko fermentowane najlepiej trzymać w lodówce – dzięki temu przez dłuższy czas zachowają smak i aromat. Poza tym herbatę powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, ponieważ ma ona tendencje do absorbowania innych zapachów. Wyjątkiem od tej zasady jest pu-er, której z kolei służy dostęp powietrza.
Zalewanie herbaty wodą, która była już raz zagotowana
Mimo tego, że robi to większość z nas, powinniśmy mieć świadomość, jak wpływa to na jakość przyrządzanego przez nas napoju. Głównie z powodu oszczędności i wygody gotujemy ponownie już przegotowaną wodę. Czasami dolewamy do niej jeszcze trochę świeżej wody, jeśli w czajniku mamy niewystarczającą ilość. Okazuje się jednak, że w ten sposób pogarszamy smak naszej herbaty. Zalewanie herbaty wodą już raz zagotowaną, mineralną lub twardą nie jest dobrym rozwiązaniem. Po pierwsze negatywnie wpływa na smak herbaty, po drugie wielokrotne gotowanie tej samej wody jest po prostu niezdrowe dla naszego organizmu.
Żółta herbata tylko dla cesarskiego dworu
Według legendy żółta herbata zarezerwowana była wyłącznie dla mieszkańców cesarskiego dworu i pito ją tylko podczas szczególnych okazji, np. ceremonii religijnych. Ten rzadki rodzaj herbaty zaliczany jest do najwyższej klasy herbat chińskich. Uzyskuje się ją z młodych pędów rośliny w krótkim procesie fermentacji.
Żółta herbata nie jest zbyt popularna w Polsce, czy nawet w Europie - produkuje się ją przede wszystkim w Chinach i na Tajwanie. Z pewnością jest jednak godna uwagi ze względu na oryginalny smak i cenne właściwości.
Herbata z cytryną może być szkodliwa dla zdrowia
Bardzo lubianym w Polsce połączeniem jest herbata z cytryną. Okazuje się jednak, że nie zawsze jest to dobry zestaw. Jeśli dodajemy cytrynę od razu po zalaniu herbaty wrzątkiem, może to negatywnie wpływać na zdrowie. Dlaczego? Otóż w liściach herbaty znajduje się aluminium, które nie jest szkodliwe, gdyż w herbacie jest w postaci trudno przyswajalnej. Wszystko zmienia się, jednak gdy zaparzoną herbatę wzbogacimy plasterkiem cytryny lub dodamy sok z tego owocu. Aluminium znajdujące się w herbacie w duecie z kwasem tworzy cytrynian glinu, który jest już przyswajalny i negatywnie działa na organizm.
Picie herbaty chroni przed zawałem
Zdrowotne właściwości herbaty są znane od lat, jednak naukowcy wciąż odkrywają jej kolejne atuty. Badacze współpracujący z Uniwersytetem Erasmusa w Rotterdamie zdecydowali się na przebadanie niemal 3,5 tysięcy osób. Po dokonaniu analizy okazało się, że uczestnicy badania, pijący dziennie dwie filiżanki herbaty, są prawie o połowę mniej narażeni na wystąpienie zawału serca! Co więcej, picie czterech filiżanek w ciągu dobry obniża to ryzyko niemal o 70 proc. Co jeszcze bardziej interesujące, ta zależność była silniejsza u płci pięknej.
Zbyt długie parzenie herbaty wpływa na jej smak
Coraz więcej osób wie, że zieloną herbatę parzy się w około 80-85 stopniach, a czarną w około 90 stopniach. Niewiele osób ma jednak świadomość, ile się powinno ją parzyć. Otóż niezależnie od tego, jaki jest to rodzaj herbaty, parzenie jej przez zbyt długi powoduje pogorszenie smaku i utratę aromatu. Herbatę powinno się parzyć maksymalnie 3-4 minuty - dzięki temu nie nabierze cierpkiego smaku i nie straci swoich właściwości. Warto dodać, że kilkukrotne jej parzenie jest jak najbardziej dozwolone, ale trzeba uważać, by nie przechowywać fusów dłużej niż przez 24 godziny.
Najmniej kofeiny ma biała herbata
Herbatę pijemy z różnych powodów. Jedni piją ją dla jej smaku, inni z uwagi na cenne właściwości zdrowotne, a jeszcze inni, by pobudzić organizm. Są też tacy, którzy z różnych powodów unikają nadmiernego pobudzenia. Właśnie dla takich osób idealnym wyborem będzie biała herbata. Ta odmiana należy do najmniej przetworzonych herbat, ma delikatny smak i zawiera najmniej kofeiny.
W Himalajach pije się herbatę z masłem
Wydaje się, że większość z nas słodzi herbatę. Badania pokazują, że w rzeczywistości zaledwie 30 proc. ludzi na świecie słodzi herbatę. Co ciekawe, są i tacy, którzy herbatę… solą. Otóż ludzie mieszkający W Himalajach dodają masło do czarnej herbaty mlecznej. W maśle zaś znajduje się sól, która pomaga osobom żyjącym na dużych wysokościach chronić organizm przed odwodnieniem. W Tybecie taki napój nosi nazwę cha cha i uznaje się go za nieoficjalny napój narodowy.