Wcale nie zielona czy czerwona. Sięgnij po inną herbatę, a obniżysz cukier i ciśnienie

Herbata towarzyszy nam przez cały rok. Popijamy ją w domu, w pracy, u koleżanki, teściowej czy sąsiadki. Zamiast jednak po raz kolejny parzyć zieloną, czarną czy czerwoną, sięgnij po inny napar.

Ta herbata świetnie zastąpi klasyczne naparyTa herbata świetnie zastąpi klasyczne napary
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Herbata szafranowa ma delikatny smak, lekko żółty kolor i szereg właściwości odżywczych, które szybko przekonają do tego, by po nią sięgać. Szafran to jedna z najcenniejszych przypraw na świecie, więc można poczuć się naprawdę iście po królewsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Postaw na szafran

Nie od dziś mówi się o zdrowotnych właściwościach herbat. Czerwona ma wspomagać odchudzanie, zielona słynie z bogactwa antyoksydantów i korzystnego wpływu na koncentrację, czarna to z kolei to źródło kofeiny. Po piętach depcze im jednak herbata szafranowa. Powstaje przez zalanie gorącą wodą nici szafranu. Czasem dorzuca się do niej miód, cytryna, imbir, kardamon czy cynamon, by podkręcić smak i właściwości. Nie jest to tradycyjna "herbata", bo taką formalnie nazywa w napar z liści Camellia sinensis. To ziołowy napar z przyprawy, który oczaruje smakiem.

Właściwości herbaty szafranowej

Szafran od wieków jest ceniony nie tylko jako przyprawa, ale również ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Zawiera silne antyoksydanty, takie jak krokotyna, krocyna, safranal i flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Dzięki temu opóźnia proces starzenia się organizmu. Znajdujące się w szafranie karotenoidy, takie jak zeaksantyna i luteina, mogą być korzystne dla zdrowia wzroku i chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Włączenie do diety herbaty szafranowej może pomóc w regulacji ciśnienia krwi oraz poziomu cukru we krwi. Korzystnie wpływa również na układ nerwowy, pomagając zredukować stres i poczuć spokój.

Na co działa napar z szafranu?
Na co działa napar z szafranu? © Adobe Stock

Herbatą szafranową powinny zainteresować się również kobiety. Przyprawa ta może pomagać w łagodzeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), takich jak wahania nastroju, drażliwość i bóle brzucha.

Jak zrobić herbatę szafranową?

Smak herbaty z szafranu jest delikatny, lekko ziemisty, z subtelną nutą miodową i kwiatową. Nie jest intensywny ani przytłaczający, dzięki czemu łatwo się do niego przekonać. Około 6-7 nitek szafranu wrzuć do szklanki. Zalej je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zbyt gorąca woda może negatywnie wpłynąć na delikatne związki zawarte w tej cennej przyprawie, zmniejszając jej potencjał.

Aby szafran w pełni oddał swój intensywny kolor, subtelny smak i cenne właściwości prozdrowotne, warto dać mu czas na zaparzenie – około 5 do 10 minut będzie optymalne. Możesz wzbogacić napar plasterkiem świeżej cytryny, odrobiną naturalnego miodu lub kilkoma listkami orzeźwiającej mięty.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę