Wcale nie zielona czy czerwona. Sięgnij po inną herbatę, a obniżysz cukier i ciśnienie

Herbata towarzyszy nam przez cały rok. Popijamy ją w domu, w pracy, u koleżanki, teściowej czy sąsiadki. Zamiast jednak po raz kolejny parzyć zieloną, czarną czy czerwoną, sięgnij po inny napar.

Ta herbata świetnie zastąpi klasyczne naparyTa herbata świetnie zastąpi klasyczne napary
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Herbata szafranowa ma delikatny smak, lekko żółty kolor i szereg właściwości odżywczych, które szybko przekonają do tego, by po nią sięgać. Szafran to jedna z najcenniejszych przypraw na świecie, więc można poczuć się naprawdę iście po królewsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Postaw na szafran

Nie od dziś mówi się o zdrowotnych właściwościach herbat. Czerwona ma wspomagać odchudzanie, zielona słynie z bogactwa antyoksydantów i korzystnego wpływu na koncentrację, czarna to z kolei to źródło kofeiny. Po piętach depcze im jednak herbata szafranowa. Powstaje przez zalanie gorącą wodą nici szafranu. Czasem dorzuca się do niej miód, cytryna, imbir, kardamon czy cynamon, by podkręcić smak i właściwości. Nie jest to tradycyjna "herbata", bo taką formalnie nazywa w napar z liści Camellia sinensis. To ziołowy napar z przyprawy, który oczaruje smakiem.

Właściwości herbaty szafranowej

Szafran od wieków jest ceniony nie tylko jako przyprawa, ale również ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Zawiera silne antyoksydanty, takie jak krokotyna, krocyna, safranal i flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Dzięki temu opóźnia proces starzenia się organizmu. Znajdujące się w szafranie karotenoidy, takie jak zeaksantyna i luteina, mogą być korzystne dla zdrowia wzroku i chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Włączenie do diety herbaty szafranowej może pomóc w regulacji ciśnienia krwi oraz poziomu cukru we krwi. Korzystnie wpływa również na układ nerwowy, pomagając zredukować stres i poczuć spokój.

Na co działa napar z szafranu?
Na co działa napar z szafranu? © Adobe Stock

Herbatą szafranową powinny zainteresować się również kobiety. Przyprawa ta może pomagać w łagodzeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), takich jak wahania nastroju, drażliwość i bóle brzucha.

Jak zrobić herbatę szafranową?

Smak herbaty z szafranu jest delikatny, lekko ziemisty, z subtelną nutą miodową i kwiatową. Nie jest intensywny ani przytłaczający, dzięki czemu łatwo się do niego przekonać. Około 6-7 nitek szafranu wrzuć do szklanki. Zalej je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zbyt gorąca woda może negatywnie wpłynąć na delikatne związki zawarte w tej cennej przyprawie, zmniejszając jej potencjał.

Aby szafran w pełni oddał swój intensywny kolor, subtelny smak i cenne właściwości prozdrowotne, warto dać mu czas na zaparzenie – około 5 do 10 minut będzie optymalne. Możesz wzbogacić napar plasterkiem świeżej cytryny, odrobiną naturalnego miodu lub kilkoma listkami orzeźwiającej mięty.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce