Wcale nie zielona czy czerwona. Sięgnij po inną herbatę, a obniżysz cukier i ciśnienie
Herbata towarzyszy nam przez cały rok. Popijamy ją w domu, w pracy, u koleżanki, teściowej czy sąsiadki. Zamiast jednak po raz kolejny parzyć zieloną, czarną czy czerwoną, sięgnij po inny napar.
Herbata szafranowa ma delikatny smak, lekko żółty kolor i szereg właściwości odżywczych, które szybko przekonają do tego, by po nią sięgać. Szafran to jedna z najcenniejszych przypraw na świecie, więc można poczuć się naprawdę iście po królewsku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Postaw na szafran
Nie od dziś mówi się o zdrowotnych właściwościach herbat. Czerwona ma wspomagać odchudzanie, zielona słynie z bogactwa antyoksydantów i korzystnego wpływu na koncentrację, czarna to z kolei to źródło kofeiny. Po piętach depcze im jednak herbata szafranowa. Powstaje przez zalanie gorącą wodą nici szafranu. Czasem dorzuca się do niej miód, cytryna, imbir, kardamon czy cynamon, by podkręcić smak i właściwości. Nie jest to tradycyjna "herbata", bo taką formalnie nazywa w napar z liści Camellia sinensis. To ziołowy napar z przyprawy, który oczaruje smakiem.
Właściwości herbaty szafranowej
Szafran od wieków jest ceniony nie tylko jako przyprawa, ale również ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Zawiera silne antyoksydanty, takie jak krokotyna, krocyna, safranal i flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Dzięki temu opóźnia proces starzenia się organizmu. Znajdujące się w szafranie karotenoidy, takie jak zeaksantyna i luteina, mogą być korzystne dla zdrowia wzroku i chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Włączenie do diety herbaty szafranowej może pomóc w regulacji ciśnienia krwi oraz poziomu cukru we krwi. Korzystnie wpływa również na układ nerwowy, pomagając zredukować stres i poczuć spokój.
Herbatą szafranową powinny zainteresować się również kobiety. Przyprawa ta może pomagać w łagodzeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), takich jak wahania nastroju, drażliwość i bóle brzucha.
Jak zrobić herbatę szafranową?
Smak herbaty z szafranu jest delikatny, lekko ziemisty, z subtelną nutą miodową i kwiatową. Nie jest intensywny ani przytłaczający, dzięki czemu łatwo się do niego przekonać. Około 6-7 nitek szafranu wrzuć do szklanki. Zalej je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zbyt gorąca woda może negatywnie wpłynąć na delikatne związki zawarte w tej cennej przyprawie, zmniejszając jej potencjał.
Aby szafran w pełni oddał swój intensywny kolor, subtelny smak i cenne właściwości prozdrowotne, warto dać mu czas na zaparzenie – około 5 do 10 minut będzie optymalne. Możesz wzbogacić napar plasterkiem świeżej cytryny, odrobiną naturalnego miodu lub kilkoma listkami orzeźwiającej mięty.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.