Wielu wrzuca do bigosu i pieczeni. Mało kto ma świadomość, jak faktycznie działają

Dodaje się je do wielu potraw. Bez nich trudno sobie wyobrazić tradycyjny bigos, nie poczuć ich smaku w sosie czy pieczeni. Ale nie wszyscy wiedzą, że ten mały, niepozorny listek ma też zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w naturalnej medycynie.

Liść laurowy ma wiele zastosowańLiść laurowy ma wiele zastosowań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Liście laurowe rosną na drzewie o tej samej nazwie. Inna jego nazwa to wawrzyn. Włosi, Hiszpanie czy Turcy mają je w swoich ogrodach na wyciągnięcie ręki. Są niezwykle aromatyczne, nic więc dziwnego, że w wielu potrawach zaostrzają ich smak i są znane niemal na całym świecie. W Polsce można je także zrywać, ale z doniczki. Na dworze nie przetrzymałyby długotrwałych mrozów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Ta niepozorna z wyglądu roślina ma jednak w sobie wiele innych właściwości. Sam zobacz, jakie mogą mieć zastosowanie.

Weź liść na trawienie

Liście laurowe zawierają m.in. substancje gorzkie i olejki eteryczne, które ułatwiają trawienie i łagodzą wzdęcia. Przy lekkich bólach brzucha i biegunkach nie trzeba od razu sięgać po "ciężką artylerię" w postaci tabletek przeciwbólowych. Można najpierw spróbować złagodzić te dolegliwości naparem z liści laurowych. Jak zrobić taki napar? To proste. Wystarczy rozdrobnić kilka małych listków i zalać je szklanką wrzącej wody. Odczekać co najmniej pół godziny i pić ostudzony napar małymi łykami. Pamiętajmy jednak, żeby w razie jakichkolwiek wątpliwości, skonsultować nasze dolegliwości z lekarzem. Nie leczmy się na własną rękę.

Pij napar na odporność...

Tak przygotowaną miksturę można także pić profilaktycznie. Liście laurowe zawierają antyoksydanty, które ograniczają ryzyko zachorowania na nowotwory. Zwiększają też odporność organizmu oraz pomagają usunąć z niego toksyny. Jeśli dodam, że wspomagają także pracę wątroby, to taki argument powinien już przekonać największych sceptyków do ich niezwykłych właściwości. A to jeszcze nie koniec.

...reumatyzm i artretyzm

Czy wiesz, że w składzie wielu kremów i maści łagodzących te dolegliwości są liście laurowe? Nic dziwnego, zawarte w nich olejki eteryczne mają właściwości rozgrzewające i łagodzą ból.

Wybielają zęby

To także tani i naturalny środek, który wybiela zęby. Polecany szczególnie dla palaczy i kawoszy. Liście wystarczy drobno pokruszyć i nacierać przebarwione szkliwo.

Spal liść, a poczujesz ulgę

Aromaterapia liściem? Czemu nie. Połóż wysuszony liść w popielniczce i podpal go. Szybko zgaśnie, ale dym będzie się jeszcze długo z niego wydobywał. A jego wdychanie ukoi nasze nerwy, odpręży i doda nam energii. Zawarte w dymie związki zapachowe przyniosą również ulgę w przeziębieniach, alergii czy przy problemach z oddychaniem. Ten sam efekt przyniesie inhalacja z użyciem właśnie liści laurowych. Wystarczy zalać je gorącą wodą i wdychać powstałą parę. Czujesz ulgę?

Włóż go pod poduszkę

Niektórzy twierdzą, że włożony liść pod poduszkę zapewni spokojny sen i ułatwi zasypianie. Z tych wszystkich metod, ta jest najprostsza. Wystarczy przed snem pójść do kuchni i otworzyć szafkę z przyprawami...

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy