Wielu wrzuca do bigosu i pieczeni. Mało kto ma świadomość, jak faktycznie działają

Dodaje się je do wielu potraw. Bez nich trudno sobie wyobrazić tradycyjny bigos, nie poczuć ich smaku w sosie czy pieczeni. Ale nie wszyscy wiedzą, że ten mały, niepozorny listek ma też zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w naturalnej medycynie.

Liść laurowy ma wiele zastosowańLiść laurowy ma wiele zastosowań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Liście laurowe rosną na drzewie o tej samej nazwie. Inna jego nazwa to wawrzyn. Włosi, Hiszpanie czy Turcy mają je w swoich ogrodach na wyciągnięcie ręki. Są niezwykle aromatyczne, nic więc dziwnego, że w wielu potrawach zaostrzają ich smak i są znane niemal na całym świecie. W Polsce można je także zrywać, ale z doniczki. Na dworze nie przetrzymałyby długotrwałych mrozów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Ta niepozorna z wyglądu roślina ma jednak w sobie wiele innych właściwości. Sam zobacz, jakie mogą mieć zastosowanie.

Weź liść na trawienie

Liście laurowe zawierają m.in. substancje gorzkie i olejki eteryczne, które ułatwiają trawienie i łagodzą wzdęcia. Przy lekkich bólach brzucha i biegunkach nie trzeba od razu sięgać po "ciężką artylerię" w postaci tabletek przeciwbólowych. Można najpierw spróbować złagodzić te dolegliwości naparem z liści laurowych. Jak zrobić taki napar? To proste. Wystarczy rozdrobnić kilka małych listków i zalać je szklanką wrzącej wody. Odczekać co najmniej pół godziny i pić ostudzony napar małymi łykami. Pamiętajmy jednak, żeby w razie jakichkolwiek wątpliwości, skonsultować nasze dolegliwości z lekarzem. Nie leczmy się na własną rękę.

Pij napar na odporność...

Tak przygotowaną miksturę można także pić profilaktycznie. Liście laurowe zawierają antyoksydanty, które ograniczają ryzyko zachorowania na nowotwory. Zwiększają też odporność organizmu oraz pomagają usunąć z niego toksyny. Jeśli dodam, że wspomagają także pracę wątroby, to taki argument powinien już przekonać największych sceptyków do ich niezwykłych właściwości. A to jeszcze nie koniec.

...reumatyzm i artretyzm

Czy wiesz, że w składzie wielu kremów i maści łagodzących te dolegliwości są liście laurowe? Nic dziwnego, zawarte w nich olejki eteryczne mają właściwości rozgrzewające i łagodzą ból.

Wybielają zęby

To także tani i naturalny środek, który wybiela zęby. Polecany szczególnie dla palaczy i kawoszy. Liście wystarczy drobno pokruszyć i nacierać przebarwione szkliwo.

Spal liść, a poczujesz ulgę

Aromaterapia liściem? Czemu nie. Połóż wysuszony liść w popielniczce i podpal go. Szybko zgaśnie, ale dym będzie się jeszcze długo z niego wydobywał. A jego wdychanie ukoi nasze nerwy, odpręży i doda nam energii. Zawarte w dymie związki zapachowe przyniosą również ulgę w przeziębieniach, alergii czy przy problemach z oddychaniem. Ten sam efekt przyniesie inhalacja z użyciem właśnie liści laurowych. Wystarczy zalać je gorącą wodą i wdychać powstałą parę. Czujesz ulgę?

Włóż go pod poduszkę

Niektórzy twierdzą, że włożony liść pod poduszkę zapewni spokojny sen i ułatwi zasypianie. Z tych wszystkich metod, ta jest najprostsza. Wystarczy przed snem pójść do kuchni i otworzyć szafkę z przyprawami...

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć